van der Horst

24H Spa: WRT Audi wint verregend sprintduel met GPX Porsche

Audi Sport Team WRT - Audi R8 LMS GT3
Audi Sport Team WRT - Audi R8 LMS GT3
Dries Vanthoor, Christopher Mies en Kelvin van der Linde (#31 WRT Audi R8 LMS) trekken als favoriet naar de Super Pole van morgenavond. De Audi-rijders waren in Francorchamps nipt sneller dan GPX Racing, het winnende team van vorig jaar, met Matt Campbell, Patrick Pilet en Mathieu Jaminet (#12 Porsche 911 GT3-R). Slechts vijf merken nemen morgen deel aan de shoot-out.
GPX Racing - Porsche 911 GT3-R
GPX Racing - Porsche 911 GT3-R
Na zonneschijn tijdens de oefensessies, kreeg het circuit van Spa-Francorchamps even voor de start van de kwalificatiesessie een wolkbreuk te verwerken. De omstandigheden verbeterden weliswaar in de loop van de vier sessies, maar echt opdrogen zou het nooit. Op die ondergrond waren de Duitse merken - Audi, Porsche en Mercedes in dit geval - aan het feest. De concurrentie probeerde vooral door te stoten naar de Super Pole.

Audi Sport Team Attempto Racing - Audi R8 LMS GT3
Audi Sport Team Attempto Racing - Audi R8 LMS GT3
De drie sessies voor de professionele rijdersteams draaiden uit op een duel tussen Dries Vanthoor, Christopher Mies en Kelvin van der Linde (#31 WRT Audi R8 LMS) enerzijds en Matt Campbell, Patrick Pilet en Mathieu Jaminet (#12 GPX Racing) anderzijds. Het uiteindelijke verschil tussen beide wagens bedroeg 185 duizendste in het voordeel van het Belgische team. Fred Vervisch (#66 Attempto) werd derde in een andere Audi, Charles Weerts (#32 WRT) tikte dan weer als achtste aan.

Mercedes-AMG Team AKKA ASP - Mercedes-AMG GT3
Mercedes-AMG Team AKKA ASP - Mercedes-AMG GT3
Porsche presteerde bijzonder sterk in de breedte en plaatste maar liefst zeven Pro-wagens in de top 20. Ook Laurens Vanthoor (#98 Rowe Racing) is dus bij de gelukkigen: onze landgenoot werd negende. Ook Mercedes, Ferrari en Lamborghini kunnen nog dromen van de pole positie. Mercedes was daarnaast het enige merk dat een deelnemer uit de Silver Cup in de top 20 kon plaatsen. Alex Fontana, Lucas Legeret en Benjamin Hites zijn nu dus al zeker van de eerste startplek in hun klasse.

De pole positie in Pro-Am en Am is eveneens beslist. Daniel Allemann, Ralf Bohn, Robert en Alfred Renauer werden 35ste algemeen, maar dat was wel goed voor de beste prestatie in Pro-Am aan het stuur van hun Porsche 911 GT3-R van Herberth Motorsport. De #129 Lamborghini Huracan van Raton Racing was onklopbaar bij de amateurrijders dankzij Christoph Lenz, Michael Petit, Stefano Costantini en Lucas Mauron.

Slechts vijf merken nemen morgen deel aan de Super Pole. BMW, Honda, McLaren, Aston Martin, Lexus en Bentley moeten dus meteen achtervolgen. In het geval van die laatste constructeur wacht zelfs nog een grotere uitdaging: de #9 van K-PAX start door een motorwissel helemaal achteraan. Maxime Soulet werd 26ste in de andere auto van het team.

De deelnemers aan de 72ste editie van de 24 Hours of Spa zijn ondertussen bezig aan de nachttraining. De Super Pole wordt morgen om 18.20 uur op gang getrapt.

Foto's: Georges De CosterSchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Gregory Deguelde in Intercontinental GT Challenge op donderdag 22 oktober 2020 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Total 24 Hours of Spa.
  • MF Racing

Copyright 2000-2021 Autosport.be - Contacteer ons