van der Horst

24H Zolder: WRT in pole positie om zichzelf op te volgen

Belgian Audi Club Team WRT - Audi R8 LMS ultra
Belgian Audi Club Team WRT - Audi R8 LMS ultra
Ondanks de late inspanningen van Marc Goossens en Bas Leinders kon niemand onder de tijd gaan die Laurens Vanthoor eerder op de avond had neergezet. Met een chrono van 1:29.465 pakte de Audi R8 LMS de pole voor de Marc VDS Racing BMW en de ProSpeed Competition Porsche. De drie GT3's waren de enigste die onder de 1:30 bleven, de vierde snelste - de Benelux Radical #101 - werd op vier seconden gezet. De lange avondsessie verliep verder zonder noemenswaardige incidenten.
Marc VDS Racing Team - BMW Z4 GT3
Marc VDS Racing Team - BMW Z4 GT3
De vraag was of tijdens de 160 minuten durende avondsessie de tijden die in de namiddag waren neergezet nog zouden verbeterd worden. Het antwoord kwam al snel toen Laurens Vanthoor in twee opeenvolgende ronden tweemaal onder de grens van de minuut dertig dook. Het leek erop dat niemand de Audi kon bedreigen, totdat laat in de sessie zowel ProSpeed Competition als Marc VDS Racing hun laatste troeven uitspeelden. Op nieuwe banden was het eerst Marc Goossens die onder de grens van 1min30 dook, zonder echter de tijd van de Audi te verbeteren. Even later ging Bas Leinders nog iets sneller maar hij kon evenmin de Audi van de pole houden. "De pole zat erin, ik verloor hier en daar een tiende met te laat remmen. Een eerste rij is nog steeds uitstekend en WRT zal moeten strijden voor wat het waard is tijdens de race", aldus Leinders.

Henk Thuis - Radical SR8
Henk Thuis - Radical SR8
Niemand anders kon in de buurt komen van de drie tenoren en de vierde tijd ging net als bij de andere sessies naar de Benelux Radical SR8 van Henk Thuis, die echter vier seconden moest toegeven op de Audi. De Wolf van Marchal/Haane/Schreurs/Wauters zette een mooie vijfde tijd neer en bleef daarmee de First Porsche voor. Longin viel eerder in de sessie nog zonder brandstof maar schoof dankzij een aanval in de laatste minuten nog op naar de zesde plaats. Lagrange/Dupont/Thiers starten zaterdag van de achtste plaats terwijl de BMW Silhouette van Vanbellingen en de Ligier van Erik Qvick de vijfde startlijn delen. Het is nog maar de vraag of de prototypes de 24 uren kunnen volmaken gezien er na iets meer dan twee uren testen al verscheidene van de wagens kampten met technische problemen. Opvallend was ook dat de GT3's ook het meeste ronden afhaspelden en de prototypes het meestal deden met minder dan de helft van dat aantal.    

Gecombineerde uitslag kwalificaties 24 Hours of Zolder 2012
Gecombineerde uitslag kwalificaties 24 Hours of Zolder 2012


Foto's: Vincent Wouters, Martijn Wouters, Marnik MouchaersSchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Niels Vaeck in Circuit Nationaal op donderdag 6 september 2012.
  • Dreamdrive

Copyright 2000-2021 Autosport.be - Contacteer ons