van der Horst

24H Zolder: Tweemaal winst voor Van Beurden en Van Elderen

24H Zolder: De beide Historic races in beeld gebracht
Philip Van Beurden heeft zijn entrée in de Belgium Historic & Youngtimer Cup niet gemist. De Porsche-dealer uit Retie zette zijn Porsche op donderdag tweemaal op de pole en won op zaterdag de beide wedstrijden. De snelste wedstrijdronde tijdens de eerste wedstrijd ging evenwel naar Luc Moortgat die een belangrijke afspraak had met zijn naaste belager Michiels inzake het kampioenschap bij de Youngtimers. Moortgat en Michiels werden respectievelijk elk tweemaal tweede en derde en pakken dus evenveel punten. Zodoende blijft het bij de Youngtimers spannend inzake de afwikkeling van het kampioenschap. Van Beurden reed in de gastklasse en pakt dus geen punten af van de twee kemphanen. Pech konden we nog noteren bij Erik Bruynoghe die met de nieuw opgebouwde Porsche 911 van AD Sport wel goed scoorde tijdens de kwalificaties, maar amper aan rijden toe kwam na problemen met de motor. Bij de Historics was het opnieuw Jan Van Elderen die de wet dicteerde in zijn Porsche 991 RS tijdens de kwalificaties en de wedstrijden. Tijdens de twee kwalificaties moest hij zich wel reppen tegen de familie Van Rompuy in de twee Opels Kadett. Ook Jan Schippers, Bert Smeets en Fred van Sprundel reden een knappe kwalificatie.
Bert Smeets - Dodge Challenger
Bert Smeets - Dodge Challenger
Net na de start van de eerste wedstrijd van het weekend begon het te regenen. Links en rechts gingen enkele wagens de zandbak in, maar iedereen bleef buiten en de piste droogde op. Ondertussen had Bruynoghe reeds de handdoek geworpen en moest ook een goed gestarte Tom Van Rompuy de pits in met een losgekomen versnellingspook. Daarnaast waren ook de twee Amerikaanse krachtpatsers van JS Cars opgerukt, maar Jan Schippers moest naar kant met motorproblemen. Bert Smeets ging in zijn Dodge Challenger het gevecht aan met Dirk Van Rompuy voor winst in Klasse 3.

Luc Moortgat - Philip Van Beurden - Patrick Michiels
Luc Moortgat - Philip Van Beurden - Patrick Michiels
Vooraan was het dus Van Beurden die het eerst over de finish kwam voor teammaat Michiels die op de finishlijn amper 3/1000 of enkele centimeter over had op een jagende Moortgat. Jan van Elderen won het pleit het bij de Historics voor Smeets die het nipt haalde van Van Rompuy.
Tom Van Rompuy - Opel Kadett
Tom Van Rompuy - Opel Kadett
Tijdens de tweede manche kwam het tot een keihard duel tussen Van Beurden en Luc Moortgat die regelmatig stuivertje wisselden. Van Beurden haalde het uiteindelijk terwijl Moortgat het ditmaal wel haalde van Michiels. Van Elderen was terug primus bij de Historics en is nu reeds zeker van de titel in Klasse 1. Tom Van Rompuy won de Klasse 3 ditmaal voor Bert Smeets die met winst en een tweede plaats een prima zaak doet in het kampioenschap Klasse 3. Fred Van Sprundel, die remproblemen kende tijdens de eerste wedstrijd, deed het ditmaal een pak beter en werd derde in Klasse 3.

Foto's: Niels Vaeck & Martijn WoutersDit artikel werd gepubliceerd door DSP VOF in Belgian Historic Cup op zondag 1 september 2013 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting 24 Hours of Zolder.
  • Skylimit Events

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons