van der Horst

24H Zolder: Bert Longin: "Voor mij zijn er tien favorieten"

Bert Longin
Bert Longin
Recordhouder qua aantal zeges in de 24 Hours of Zolder, Anthony Kumpen zal dit jaar samen met de immer sympathieke Bert Longin team vormen op jacht naar een nieuwe overwinning in de Zolderse etmaalrace. De Limburgs-Brabantse tandem zal worden bijgestaan door Enzo Ide, dit seizoen vaste teamgenoot van Kumpen in FIA GT en BES, en Audi fabriekspiloot Laurens Vanthoor, een van de snelste GT-beloften op deze aardbol. Een topkwartet dus, al lijkt niemand echt blij met de favorietenrol.
Audi Sport Team WRT - Audi R8 LMS
Audi Sport Team WRT - Audi R8 LMS
"Voor mij is rijden bij WRT altijd iets speciaals", steekt Bert Longin af. "Ik ken het team reeds van bij de oprichting en een half jaar voor de formele start beschikte ik reeds over een contract. Er is een enorm goede verstandhouding, het team is uiterst professioneel, maar toch hangt er een familiale sfeer. Neem nu J.G. Mal-Voy van de Belgian Audi Club, die me enorm veel geholpen heeft de afgelopen jaren. Ik spreek nog regelmatig met hem en ook nu is hij enthousiast over onze deelname." 
 
W Racing Team - Audi R8 LMS
W Racing Team - Audi R8 LMS
Ondanks een van de ogenschijnlijk sterkste bezettingen, wil Longin het vel van de beer nog niet verkopen. "We moeten scherp blijven", klinkt het. "Alles moet top zijn, het team, de auto, de rijders en de strategie. Als je denkt dat alles wel zal lukken, kom je gegarandeerd bedrogen uit. Ik wil dat we volledig geconcentreerd aan de start komen, want ik wil dat we de race aanvatten net als wanneer er tien favorieten in aanmerking komen voor de overwinning".
 
WRT wint de 24H of Zolder 2012
WRT wint de 24H of Zolder 2012
Porsche is met dertien zeges in de etmaalrace recordhouder, maar Audi en meer bepaald WRT kan dit jaar een zuivere hattrick scoren na de zeges van Longin/Verbist/Ide/Maassen en Vanthoor/Kumpen/Bonanomi/Sandström de voorbije edities. Anthony Kumpen blijft van zijn kant echter voorzichting en ook bij de Hasselaar horen we gelijkaardige signalen als bij Longin. "Akkoord dat velen ons de rol van topfavoriet toedichten, maar wat mij betreft zullen we absoluut nog geen gewonnen spel
24H Zolder: De start van de race in beeld gebracht
hebben. Circuit Zolder blijft enorm zwaar voor de mechaniek en ook het verbruik zou ons wel eens parten kunnen spelen. Een wedstrijd moet altijd nog gereden worden alvorens je ze kan winnen en 24 uren zijn lang, er kan van alles misgaan. Als we ook maar één probleem kennen, kunnen de kaarten opeens geheel anders liggen. Ik blijf ook waakzaam voor de prestaties van de Porsches want het is in het verleden inderdaad gebleken dat Circuit Zolder het merk uit Stuttgart bijzonder goed ligt." 
 
24H Zolder: De vrije training in beeld gebracht
Bert Longin springt zijn koersmaatje bij, "laten we ook die proto's niet vergeten. Die mannen kunnen anderhalf-twee uur rijden zonder te tanken of banden te wisselen. We moeten naar onszelf kijken en zorgen dat alle puzzelstukjes perfect in elkaar passen. We mogen ons absoluut niet laten vangen of spreekwoordelijk in slaap laten wiegen. " 
 
Anthony Kumpen - Bert Longin
Anthony Kumpen - Bert Longin
Moest WRT de 24 Hours of Zolder dit jaar winnen, dan stijgt Bert Longin naar zes zeges in de Limburgse klassieker. Nog steeds eentje minder dan Anthony Kumpen, die dan op zeven stuks zou eindigen. "Dat is wel jammer", lacht Longin, "maar weet je, het Belgische circuit wereldje is zo klein, er zijn maar een beperkt aantal zitjes en ik ken Anthony al zo lang, we zijn vrienden voor het leven. Zelfs als ik win, zal Anthony nog voorop lopen qua aantal algemene zeges, maar dat zij dan maar zo. De strijd is nog niet geleverd..."

Foto's: Marnik Mouchaers, Martijn Wouters, & Belgian Audi ClubDit artikel werd gepubliceerd door Martijn Wouters in Circuit Nationaal op woensdag 14 augustus 2013 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting 24 Hours of Zolder.
  • Hamofa Performance

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons