van der Horst

24H Zolder: Jo Jamers stelt een normtijd voor

Jo Jamers
Jo Jamers
Krijgen we wederom een normtijd tijdens de 24 Hours of Zolder volgende maand? In de wandelgangen is er reeds een tijdje sprake van de invoering van een normtijd, al is niet iedereen gewonnen voor dat concept. Exact een maand voor de Zolderse etmaalrace heeft First Motorsport als een van de meest gerenommeerde teams deelnemend aan de Limburgse klassieker de kat de bel aangebonden.
  • Prospeed Competition
Frank Beliën - Jo Jamers - Franz Lamot - Bert Longin
Frank Beliën - Jo Jamers - Franz Lamot - Bert Longin
First Motorsport-baas Jo Jamers: “Analoog met de wedstrijden in 2007 en 2009 heb ik een voorstel gelanceerd richting Circuit Zolder om via een normtijd de onderlinge waardeverhoudingen te nivelleren tijdens de 24 Hours of Zolder. Het is de bedoeling om een mooiere strijd te creëren en zodoende ook het niveau kwantitatief en kwalitatief omhoog te krikken. Niemand heeft er baat bij als er een enkele GT3 van de laatste generatie een handvol seconden sneller is dan de concurrentie. Wat ik voorstel is niet nieuw, we hebben het reeds in het verleden meegemaakt tijdens de 24 Hours of Zolder en ook de BTCS reed jarenlang met een normtijd”, licht Jamers toe.

24H Zolder: De vrije training in beeld gebracht
Niet iedereen is echter gewonnen voor het concept van een normtijd, maar de Limburgse Porsche-specialist bijt zelfverzekerd van zich af, “Als we nu bijvoorbeeld een chrono voorop stellen van 1’35” is dit voor een GT3 van de laatste generatie makkelijk haalbaar, terwijl bijvoorbeeld wij met de Porsche Cup S of een team met een Supercup moeten sprinten om deze chrono constant te benaderen. Dan nog heeft de GT3 of een snelle proto nog altijd het voordeel dat hij makkelijker en met minder risico’s deze chrono constant kan aanhouden. Wie hem wil of kan volgen, zal heel diep moeten gaan, maar heeft de keuze. Ik vind dit eerlijker en interessanter voor het publiek dan te moeten strijden met ongelijke wapens. Men heeft ons gevraagd mee te werken om de 24 Hours of Zolder te promoten en op te krikken. Als je het mij vraagt zullen meer teams interesse tonen als ze kunnen meespelen voor een plaats vooraan zonder om de oren te worden gereden. Ik weet dat niet iedereen hier mee akkoord zal gaan, maar ik denk dat de overgrote meerderheid van de teams en het publiek de winnaars worden in dit verhaal”.

Wordt ongetwijfeld vervolgd…  

Foto's: Martijn Wouters & Marnik MouchaersDit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Circuit Nationaal op woensdag 31 juli 2013 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting 24 Hours of Zolder.
  • Hamofa Performance

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons