van der Horst

24H Zolder: Nabeschouwing Gregory Eyckmans

Afgelopen weekend ging de droom van een 23-jarige student uit Zolder in vervulling: deelnemen aan de 24 Uur van Zolder. Na een lange strijd in het door Jan Wouters opgezette “Racing Stars”-programma, kreeg Gregory Eyckmans de unieke kans om een matzwarte Mazda MX-5 de sporen te geven tijdens de 35ste editie van Limburgse etmaalrace. Ondanks een probleem met het differentieel op zaterdagavond, stond de jonge Limburger samen met zijn drie teamgenoten een dag later aan de finish van wat door velen als één van de moeilijkste 24 uursraces ter wereld wordt aanzien.
  • New Race Festival
“Het is een jarenlange droom van mij geweest om ooit aan de start te staan van de 24 Uur van Zolder. Van jongs af aan heb ik alle edities meegemaakt, en dit jaar kreeg ik de kans om mijn debuut in de autosport te maken tijdens de 35ste editie van de deze bikkelharde wedstrijd. Een onvergetelijke ervaring!”
 
Nadat hij op donderdagavond de Mazda een twintigste startplaats had bezorgd, kreeg de debutant meteen ook de taak om zaterdag de start voor zijn rekening te nemen: “Ik kreeg de opdracht van Jan Wouters om de start te nemen en te proberen de snellere BMW te volgen. Wanneer de lichten om klokslag 16u doofden, zag ik de leiders vertrekken, en ik kon al snel de BMW van Euser inhalen. Bij het aanremmen van de Eerste Linkse kon ik ook de JJ Motorsport BMW passeren, en nadien heb ik rustig mijn tempo gereden. Ronde na ronde zag ik mijn directe concurrenten kleiner worden in mijn spiegel, wat mij enorm veel voldoening gaf!”
 
Zaterdagavond leek het noodlot toe te slaan toen de Mazda met een probleem aan het differentieel de pitbox moest opzoeken. Sterk werk van de monteurs zorgde er echter voor dat de MX-5 na meer dan drie uur stilstand opnieuw kon vertrekken en zonder verdere problemen richting finishvlag wist te rijden. “Op zulke momenten komt de ‘spirit’ van Racing Stars weer naar boven: never give up! De technische crew zocht, vond en repareerde de Mazda, zodat we ons doel waar we maandenlang als team naartoe hebben gewerkt, konden verwezenlijken: de 24 Uur uitrijden.”
 
Uiteindelijk kwam het startnummer 11 na 559 ronden over de streep, goed voor een zeventiende plek én, kers op de taart, een tweede podiumplaats in hun GT-klasse.
 
Zowel in de kwalificaties als tijdens de race liet Eyckmans constant snelle tijden noteren, met een 1.58.476 als uitschieter tijdens de wedstrijd. Niet slecht voor een debutant! Dat dit avontuur naar meer smaakt, mag dan ook duidelijk zijn, en er wordt nu al uitgekeken naar een vervolg in de racerij.
 
“Ik zou langs deze weg graag iedereen willen bedanken die mijn deelname heeft helpen mogelijk maken: het Racing Stars-team onder leiding van Jan Wouters, mijn commerciële partner Swissflex, mijn teamgenoten en onze monteurs voor het goede werk, vrienden, familie en sympathisanten voor de grote steun, journalisten en fotografen voor de artikels en foto's, en nog vele anderen... Bedankt allemaal!”, aldus Gregory Eyckmans.

Gregory Eyckmans pressDit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Circuit Nationaal op donderdag 5 september 2013 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting 24 Hours of Zolder.
  • St. Paul

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons