van der Horst

24H Zolder: Racing Stars equipes vol vertrouwen richting vuurdoop

Racing Stars - Mazda MX-5
Racing Stars - Mazda MX-5
Racing Stars schreef dit jaar geschiedenis door met een uniek televisieprogramma op de Vlaamse buis te verschijnen waarin het publiek getoond werd dat je met weinig voorkennis, weinig ervaring, een minimum aan budget en een kleine persoonlijke inspanning aan autosport kan doen. Daarnaast gaat het programma op zoek naar nieuw talent in de autosport waarna Racing Stars twee equipes aan de start van de 24 Hours of Zolder brengt. De rijders worden ingedeeld in een team met vier dames en een met vier heren en krijgen elk hun eigen Mazda MX-5 onder de bips. Alle acht rijders kijken vol vertrouwen naar de 24 Hours of Zolder 2013, de eerste grote afspraak in hun prille autosportcarrière. De bolides komen dan wel uit in GT en niet Toerisme, toch blijft men bij Racing Stars overtuigd van het kunnen van hun acht nieuwe rijders en wil men bewijzen dat je ook met weinig budget en een flinke portie talent ver kan geraken.
  • St. Paul
Danique Aelaerts en Andy Jaenen
Danique Aelaerts en Andy Jaenen
"Ongelooflijk hoeveel progressie onze jongens en meisjes hebben gemaakt", steekt Racing Stars bezieler Jan Wouters van wal. "Ik ben fier op wat onze teams nu al presteren, zowel op vlak van rondetijden als op vlak van consistentie, al ben ik er zeker van dat onze dames tijdens de etmaalrace en de voorafgaande trainingen nog wel wat verbetering aan de dag zullen leggen. Je mag niet vergeten dat geen van onze rijders voor dit seizoen over een race licentie beschikte en dat ze in elke sessie dus nog bijleren. Uiteindelijk is dat ook een deel onze bedoeling met Racing Stars. We willen autosport opnieuw toegankelijk maken door ook kleinere, minder krachtige en vooral goedkopere racewagens een plaats te bieden op het racecircuit. Uit deze brede basis kunnen mensen doorgroeien en zo hun carrière uitbouwen."

Over de eigenlijke deelname aan de 24 Hours of Zolder blijft Wouters realistisch. "We gaan uitkomen tussen de GT's en dat is in feite niet iets waarover we tevreden zijn, maar de feiten zijn wat ze zijn en we zullen vechten voor wat we waard zijn. We hadden liever tussen de toerismewagens uitgekomen omdat we dan bijvoorbeeld kunnen wedijveren met de BMW Clubsport wagens. Een eigen klasse, bijvoorbeeld voor bolides die straatbanden gebruiken, had interessant geweest."

Racing Stars - Mazda MX-5
Racing Stars - Mazda MX-5
De gebruikte Mazda's staan inderdaad geschoeid op straatbanden en leunen enorm dicht aan bij de straatversies. Dat heeft zo zijn gevolgen voor de strategie. "We hebben dankzij Yokohama uitstekend rubber gekregen en hopen tijdens de 24 Hours maar één keer van banden te hoeven wisselen. De remmen hoeven we naar alle waarschijnlijkheid zelfs helemaal niet te vervangen. Qua verbruik zitten we ook goed met deze wagen, maar we gaan onze stints trachten te beperken om de rijders niet te zwaar te belasten. Vergeet niet dat dit voor alle piloten de eerste race van dit kaliber zal zijn en we willen dat iedereen fris de wagen kan in kruipen, zowel fysiek als mentaal. Het doel voor ons is ons eigen tempo rijden. Ik heb onze rijders opgedragen het materiaal te sparen en te trachten om de typische valkuilen van een 24 uurs-race te vermijden. Als we zonder problemen en fouten deze wedstrijd kunnen afleggen, zal ik een zeer tevreden en trots man zijn."

Foto's: Marnik Mouchaers & Martijn WoutersDit artikel werd gepubliceerd door Martijn Wouters in Circuit Nationaal op zaterdag 17 augustus 2013 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting 24 Hours of Zolder.
  • De Swert Opticiens

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons