van der Horst

24H Zolder: Hoe het ooit allemaal begon...

Autobianchi A112 - Body Corbiau, Rudy Frahm, Dirk Vermeersch
Autobianchi A112 - Body Corbiau, Rudy Frahm, Dirk Vermeersch
De 24 Hours of Zolder is ondertussen een gekende etmaalrace bij racefanaten in zowel binnen- als buitenland, maar net als veel evenementen kende ook de Limburgse klassieker een eerder toevallig en bescheiden begin. Toch wist de Zolderse wedstrijd zich door de jaren heen te handhaven en zich mede dankzij de unieke eigenschappen van het tracé als een ware kuitenbijter voor mens een machine te manifesteren.
We schrijven 1977; de toenmalige Rétrorganisation van Philippe De Leener wijkt na het failliet van het circuit van Nijvel uit naar het Limburgse Zolder. Door het feit dat Rétrorganisation over een speciale vergunning beschikte om op het Zolderse circuit een nachtelijke proef te organiseren in het kader van de toenmalige Ronde van België 4x4, die nooit werd georganiseerd, kon men zodoende de eerste 24 Uren van Zolder op de kalender plaatsen als amateuristische tegenhanger van de internationaal befaamde 24 Uren van Francorchamps.

Renault 5 Turbo - Albert Vanierschot - Raymond Raus
Renault 5 Turbo - Albert Vanierschot - Raymond Raus
Circuit Zolder nam op termijn zelf het evenement over onder de naam 3000 km van Zolder om het dan later terug 24 Uren van Zolder te noemen. Op één jaar na (in 1988 werden de 24 Uren verreden voor 2 pk’s), werd de Zolderse etmaalrace ieder jaar georganiseerd en zijn we inmiddels aanbeland aan de 36ste editie. Vele piloten passeerden reeds de revue alvorens door te stoten naar nationaal of  internationaal niveau, bijvoorbeeld Dirk Vermeersch, momenteel notoire Franse wijnboer en levensgenieter aan de voet van Mont Ventoux, die de eerste editie samen met Corbiau en Frahm won met een Autobianchi A 112 om dan later met Juma en Eddy Joosen het mooie weer te maken in o.a. de 24 Uren van Francorchamps. Een andere onbekende jonge snaak, Marc Duez, werd tijdens deze eerste editie zesde in een Toyota Corolla van Holvoet Racing. Ook Jean-Michel Martin en tal van andere autosportlegendes deden hun eerste stappen op regionaal niveau alvorens het grote werk aan te vangen.

Met dank aan Corzy Racing en Andy Jaenen voor het beeldmateriaalDit artikel werd gepubliceerd door DSP VOF in Circuit Nationaal op woensdag 20 augustus 2014 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting 24 Hours of Zolder.
  • Hamofa Performance

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons