van der Horst

24H Zolder: Niels Lagrange op jacht naar winst

Niels Lagrange-John Rasse - BMW M235i Racing Cup
Niels Lagrange-John Rasse - BMW M235i Racing Cup
Komend weekend wordt binnen het Belcar Endurance Championship de koninginnenrace van het seizoen verreden. Dan staan de deelnemers aan de Belcar en de BMW Racing Cups voor de loodzware 24 Hours of Zolder. Voor Niels Lagrange & John Rasse wordt dit de sleutelwedstrijd van het seizoen en zullen de tussenstanden in de Belcar en de BMW M235i Racing Cup meer dan waarschijnlijk in een definitieve plooi zal vallen.
De situatie van Lagrange-Rasse

Niels Lagrange-John Rasse - BMW M235i Racing Cup
Niels Lagrange-John Rasse - BMW M235i Racing Cup
De BMW M235i Racing Cup telt in totaal zeven races waaronder de vijf wedstrijden van het Belcar Endurance Championship. Met hun BMW komen Niels Lagrange en John Rasse zodoende uit in twee kampioenschappen, enerzijds de BMW M235i Racing Cup en anderzijds de Klasse Belcar 3 binnen het Belcar Endurance Championship.  

In de BMW M235i Racing Cup staat het duo op een schitterende tweede plaats op 27 punten van leider Dumarey. Ook in Belcar 3 staan ze op een tweede plaats na Dumarey, maar hier is het puntenverschil een pak kleiner.

Tijdens de komende race, tweemaal rond de klok, krijgen Niels en John met de komst van de Duitser Nicolas Otto en Koen De Wit versterking van twee snelle jongens. De Wit is met BMW een van de snelste jongens binnen de BGDC. De samenwerking met Nicolas Otto is merkwaardig, want de Duitser is zelf ook actief in de BMW M235i Racing Cup met een vierde plaats in de voorlopige tussenstand. Voor Niels en John is de komst van de snelle Duitser een meevaller. Hij is niet alleen een goede keuze inzake versterking, maar vormt zodoende komend weekend geen oppositie inzake de titelontknoping.

Dubbele en driedubbele punten   

Niels Lagrange-John Rasse - BMW M235i Racing Cup
Niels Lagrange-John Rasse - BMW M235i Racing Cup
We zijn voor de start van de 24 Hours of Zolder reeds vijf races ver in de BMW M235i Racing Cup en het verschil tussen leider Dumarey en het duo Lagrange/Rasse bedraagt 27 punten. Er zijn reeds 125 punten verdeeld. Tijdens de 24 Hours of Zolder zijn er echter driedubbele punten te verdienen terwijl er nog een afsluitende race is in Zolder. In totaal zijn er dus nog 100 punten te verdelen. Het kampioenschap kan dus nog alle kanten uit, maar de Zolderse etmaalrace wordt wel cruciaal.
In de BMW M235i Racing Cup krijgen de deelnemers punten na drie tussensprinten en uiteraard ook aan de eindmeet. Na zes uren wedstrijd zijn er 25 punten te verdienen of 100%. Na 12 uren race staan er 50% of 12,5 punten op het menu. Identiek scenario na 18 uren, terwijl er nog eens 100% liggen te wachten aan de eindmeet. In totaal dus 300% of 75 punten.
                         
In het Belcar Endurance Championship staan Niels Lagrange en John Rasse ook schitterend binnen de top 8 algemeen tussen de proto’s en de Porsches. Bovendien bekleden ze een voorlopige tweede plaats in de Klasse Belcar 3. Hier zijn dubbele punten te verdienen. Niet tijdens de wedstrijd, maar gewoon aan de finish.

Schrapresultaat

Niels Lagrange-John Rasse - BMW M235i Racing Cup
Niels Lagrange-John Rasse - BMW M235i Racing Cup
De BMW M235i Racing Cup bestaat uit zeven wedstrijden en met inbegrip van de drie tussensprints tijdens de Zolderse klassieker, komen we dus aan 10 resultaten. Daarvan wordt het minst goede resultaat in mindering gebracht bij de eindafrekening. We zullen dus moeten wachten tot aan de finishvlag komend weekend voor we weten hoe de situatie er definitief uitziet inzake de titelontknoping.
Niels Lagrange: “Het wordt ongetwijfeld de race van het jaar en ik denk dat John Rasse en ikzelf samen met Koen De Wit en Nicolas Otto een zeer snel en homogeen kwartet zullen vormen. Mijn ambitie is de wedstrijd winnen binnen de BMW M235i Racing Cup, in ieder geval toch zeker het puntensaldo, om dan tijdens het laatste Belcarweekend te moeten strijden voor de titel. Dat zou niet alleen voor mezelf, maar ook voor het kampioenschap, het team en de toeschouwers een schitterende apotheose worden. Maar zover zijn we nog niet. Uiteraard gaan we nog uitgebreid onze tactiek bespreken. Het is mijn achtste 24H Zolder met een tweede plaats algemeen en Klasse zege als beste resultaat met First Motorsport. Daarnaast kwam ik nog tweemaal aan de start van de 24 Hours of Dubai en de 25H VW Fun Cup. Qua ervaring inzake races van lange adem kan dat wel tellen en één belangrijk ding heb ik ervan opgestoken. Ik heb mijn rust nodig en niet gespreid. Ik zal dus waarschijnlijk twee stints rijden op zaterdag en dan voor minstens zes uren onder de wol. Dan kan ik op zondag opnieuw mijn beste niveau bereiken. De concurrentie heeft zich ook goed versterkt en het zal een zeer zware race worden met punten na zes, twaalf, achttien en vierentwintig uren. Tactiek wordt een zeer belangrijk gegeven en er zullen keuzes moeten worden gemaakt. Ik heb er in ieder geval veel zin en vertrouwen in. VR Racing by Qvick Motors heeft ons reeds telkens perfect materiaal geleverd en dat zal nu ook niet anders zijn”.

Chrisal

Niels Lagrange-John Rasse - BMW M235i Racing Cup
Niels Lagrange-John Rasse - BMW M235i Racing Cup
“Ook voor onze sponsor Chrisal moeten we een goede prestatie neerzetten. Chrisal heeft een contract van drie jaar afgesloten met Circuit Zolder en zal een groot deel van de omloop, waaronder de start-finish brug en de brug voor de Chicane, kleuren. We hopen ook zijn vertrouwen niet te beschamen en minstens het podium halen. Maar het doel is uiteraard de Klasse winnen,” besluit een supergemotiveerde Niels Lagrange.

Niels Lagrange Press



Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Belcar Endurance op maandag 15 augustus 2016 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting 24 Hours of Zolder.
  • Prospeed Competition

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons