van der Horst

24H Zolder: Voorbeschouwing van de organisatoren (TCR)

TCR Benelux
TCR Benelux
Na de eerste twee uitstekend verlopen afspraken van TCR Benelux maakt men zich bij promotor Kronos Events op voor de derde meeting van het nieuwbakken toerwagenkampioenschap. Hiervoor wordt afspraak gegeven op Circuit Zolder waar TCR Benelux aantreedt in het voorprogramma van de 38ste 24 Uren van Zolder. Liefhebbers van gespierde gevechten en onvoorspelbare scenario’s zullen aan hun trekken komen, want TCR Benelux staat ook nu weer borg voor kwaliteit.
Einde mei kregen we op Circuit Spa-Francorchamps en ook halfweg de maand juli op Circuit Park Zandvoort al te zien dat de genaamde Touring Car Racer perfect beantwoordt aan de vraag naar een nieuw, adembenemend sprintkampioenschap voor quasi gelijkaardige toerwagens!

Het aantal deelnemers moet nog toenemen, maar de kwaliteit mag gezien worden. Denken we maar aan de komst van Matt Neal, de Brit die deze keer aan de zijde aantreedt van Stéphane Lémeret – de leider in de tussenstand - in de Boutsen Ginion Honda Civic TCR. Neal won al drie keer het hoogstaande Britse BTCC en kwam in zijn rijke carrière al 600 keer aan de start, won 50 race en stond nog eens 150 keer op het podium. Maar nog nooit op Circuit Zolder...

Het duo Lémeret-Neal gaat geen geschenken krijgen in Limburg. Na de demonstratie van de Astra DG Sport – 3de plaats voor Pierre-Yves Corthals – in ADAC TCR, lijkt alles erop te wijzen dat er stevig rekening dient gehouden te worden met de winstkansen voor het duo Corthals-Caprasse. Idem voor de SEAT van het RACB National Team. Vooral na de klinkende overwinning in Nederland van het duo Sam Dejonghe-Denis Dupont in de Qualifying Long Race.

Van ervaren rijders gesproken noteren we de terugkeer van Vincent Radermecker achter het stuur van de Golf GTi #20 van Milo Racing, de auto waarmee “Rader” Race 2 op Circuit Park Zandvoort domineerde. De Luikenaar vormt deze keer ploeg met Olivier Cartelle, de rallyrijder die een eerste keer komt proeven van TCR Benelux. Een ander ervaren koppel dat tot hiertoe nog niet kon schitteren, is het duo Steve Vanbellingen-David Dermont in de tweede Golf #21 van Milo Racing.

En dan zijn er een pak jonge wolven die zich opnieuw willen gaan meten met de gevestigde waarden. Edouard en Guillaume Mondron kenden in Nederland een minder geslaagd weekend, maar broertje Guillaume is niet vergeten dat hij in Francorchamps Tiago Monteiro achter zich wist te houden...

Van hetzelfde laken een broek met youngster Amaury Richard, co van Didier Van Dalen, na zijn heroïsch gevecht met WTCC-ster Michelisz. De Brusselse Fransman van de #3 Golf GTi en collega’s Romain De Leval (die samenspant met Alexis van de Poele), Benjamin Lessennes (de co van de snelle Renaud Kuppens), Maxime Potty (in de #52 samen met Ronny Latinne) krijgen het gezelschap van Portugees Francisco Mora. Amper 19 jaar, won Mora dit jaar de vier races van de Portugese TCR-competitie en deed ervaring op in TCR International Series. Mora wordt in de SEAT #6 van Ferry Monster Autosport bijgestaan door landgenoot José Rodrigues die met een... Honda Civic aantreedt in TCR Portugal en in het verleden Circuit Zolder leerde kennen tijdens zijn deelnames in de... European Truck Grand Prix!

Met dertien auto’s in de openingsmanche op Circuit Spa Francorchamps en liefst vijftien stuks
tijdens het DTM-weekend op Circuit Park Zandvoort, is het aantal starters voor de derde round
van TCR Benelux een beetje teruggelopen.

“Met vijftien auto’s in Nederland denk ik dat we voor dit jaar een plafond hebben bereikt,” zegt Marc Van Dalen, General Manager van Kronos Events. “Een cijfer dat trouwens zowat in alle landen opduikt. In de laatste ronde van ADAC TCR telden we meer deelnemers, maar dat kwam door de komst van enkele... Belgische teams die punten wilden scoren in de TCR Europe Trophy! De 3de wedstrijd van TCR Benelux telt mee voor de TCR Europe Trophy, maar helaas valt deze samen met een ADAC TCR-weekend op... Circuit Park Zandvoort! Dat is nu éénmaal eigen aan een eerste seizoen. Met één week meer in de planning hadden we wellicht de Alfa Romeo Giulietta aan de start gekregen. De mooie Italiaanse bolide van Renga Chif en Fabio Marchiafava is quasi klaar en het ontbrak de Italiaanse structuur van Ferraris aan enkele dagen om de Alfa te onderwerpen aan een eerste test en de verplaatsing te maken naar België. Dus, ja, wij geloven nog steeds rotsvast in het potentieel van TCR en de enorme waarde van het weergaloze spektakel dat we tot hiertoe te zien kregen. Dat alles overtuigd mij ervan dat er met de komst van nieuwe merken en de aanwezigheid van een groter aantal beschikbare auto’s in 2017 meer kandidaten de weg zullen vinden naar TCR Benelux. Want aan interesse van rijders en teams is er alvast geen gebrek.”

Zoals dat al het geval was tijdens het DTM-weekend op Circuit Park Zandvoort, zijn er ook nu weer twee kwalificaties voor het bepalen van de startopstelling van de Qualifying Long Race. In de eerste plaats het systeem via Facebook met de applicatie Make the Grid en daarnaast de “Fast Lap Window” tijdens de laatste 15’ van de Free Practice. Om de deelnemers toe te laten deze “Fast Lap” optimaal voor te bereiden, duurt de Free Practice voor één keer een vol uur, met vanaf minuut 45 de Fast Lap.

Twee keer worden punten toegekend: Make the Grid (20, 19, 18, 17, 16, 15, 14, 13, 12, 11, 10, 9, 8, 7, 6) en Fast Window (15, 14, 13, 12, 11, 10, 9, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2, 1). Het zijn dus de samengetelde punten die de startopstelling bepalen van de Qualifying Long Race.

De QLR wordt betwist op donderdagavond 18 augustus, klokke 18u20, en de vier sprints staan zaterdag 20 augustus geprogrammeerd: Race 1 & 2 tussen 9u10-9u55 en Race 3 & 4 vanaf 13u55.

Kronos EventsDit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Super GT op woensdag 17 augustus 2016 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting 24 Hours of Zolder.
  • St. Paul

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons