van der Horst

24H Zolder: Nieuwssprokkels op donderdag

Thems Racing By EMG Motorsport - Porsche 911 GT3 Cup
Thems Racing By EMG Motorsport - Porsche 911 GT3 Cup
Op donderdag kwamen de deelnemers aan de 24 Hours of Zolder voor het eerst in actie op de piste. Op het menu staan twee vrije trainingen, een pre-qualifying die de startvolgorde voor de super pole-sessie bepaalt, alsook de eigenlijke super pole en de nachttraining. Zoals steeds verzamelde Autosport.be enkele nieuwtjes.
Pitlane issue
Pitlane issue
Vanochtend, bij de start van de eerste sessie, werden heel wat wagens aan de pit exit tegengehouden. Dat zorgde voor file, vreemd genoeg voorbij het licht aan het einde van de pitstraat. De oorzaak van de rij wagens was divers, stuk voor stuk waren het bolides met een administratief (of reglementair) probleem. De wagens mochten pas vertrekken als de wedstrijdleiding daartoe goedkeuring gaf. Vreemd genoeg bleek die communicatie echter niet altijd even efficiënt te lopen.

Briefing 24 Hours of Zolder 2019
Briefing 24 Hours of Zolder 2019
Het was echter niet de enige communicatieve curiositeit deze week. Zelfs nog voor de eerste competitieve kilometer gereden werd, speelde er zich een - op zijn zachtst gezegd - vreemd tafereel af. Om u de feiten zo waarheidsgetrouw mogelijk te brengen, woonde Autosport.be zoals steeds een van de briefings bij op woensdag. Helaas vond de wedstrijdleider Pascal Vanhullebusch het nodig om bij het begin van de briefing ostentatief te vragen aan onze journalisten om de zaal te verlaten. Jammer dat dat gebeurde en vooral jammer dat het op die manier gebeurde. Na afloop van de briefing kregen we van verschillende personen de vraag naar de beweegredenen. Helaas moeten we u het antwoord schuldig blijven.

Van de initiële lijst met deelnemers die we vorige week publiceerden, zijn nog twee wagens afgevallen, waardoor het er nu naar uitziet dat er 41 bolides aan de start van de 42e editie van de 24 Hours of Zolder zullen verschijnen. Zoals gisteren gemeld, zijn zowel de Gamsiz by JJ Motorsport BMW M240i Racing Cup #434 (Hakan Sari/Recep Sari) als de Porsche van Team Porsche Eindhoven (Luc Vanderfeesten/Xavier Maassen) niet op het appel. We kunnen nu ook melden dat zij definitief niet zullen deelnemen.

Stevens - BMW M235i
Stevens - BMW M235i
Enkele wagens kwamen vanmorgen niet in actie bij de eerste vrije training. De Porsche 911 van Thems Racing by EMG Motorsport, de Convents Racing BMW #50, de Baelus Motorsport BMW M235i Racing Cup en de gelijkaardige bolide van Stevens Motorsport kwamen niet in actie. Bij die laatste bolide werd vanochtend een lek vastgesteld en het team wilde het zekere voor het onzekere nemen met het ook op de 24 Hours of Zolder.

RBC Race Team - Saker RAPX
RBC Race Team - Saker RAPX
Het RBC Race Team ziet dan toch af van zijn plannen om de 24 Hours of Zolder 2019 met slechts twee rijders te betwisten. Patrick Engelen en Xavier Martens vervoegen het team te elfder ure. Engelen is een gekend gezicht in de Belcar-paddock, want hij betwistte in het verleden al vaak Belcar-races - recent nog op de Domec Racing Radical RXC die de 24 Hours of Zolder helaas aan zich voorbij laat gaan. Martens is dan weer gekend in de Belcar Historic Cup. De regerende klasse 2-kampioen komt dit seizoen aan de start met een Porsche 911 RS.

Deldiche Racing by JTB - Norma M20 FC
Deldiche Racing by JTB - Norma M20 FC
De drie Norma's die door Triple One onderhouden worden, de beide bolides van Deldiche Racing en het McDonald's Racing-exemplaar, zullen zonder twijfel opvallen. Triple One heeft namelijk een houder gemaakt met een 3D-printer voor bovenop de rolbeugel. Aan die houder wordt vervolgens het LED-nummberbord bevestigd. Het extra element zou geen merkbare impact hebben op de prestaties en is er gekomen vanwege de problemen die de teams ondervonden in het verleden om het nummerbord te positioneren op het relatief beperkte CN-bodywerk.

Meerdere blikseminslagen hebben eerder dit jaar lelijk huisgehouden op Circuit Zolder. Zo werd de geluidsinstallatie beschadigd en zijn er op verschillende plaatsen ook geen tv-beelden van de veiligheidscamera's. Daarnaast werd ook het WiFi-netwerk getroffen. De technische diensten zetten evenwel alles op alles om de nodige herstellingen uit te voeren.

Russell Racing by PK Carsport - Norma MF 20C
Russell Racing by PK Carsport - Norma MF 20C
Op donderdag stonden er twee vrije trainingen op het menu, alvorens de deelnemers van de 24 Hours of Zolder de kwalificaties (officieel de pre-qualifying) aansneden. Bij beide traingen stond de Norma M20 FC van puntenleiders Jeffrey Van Hooydonk, Gilles Magnus, Fred Bouvy en Hans en Frank Thiers bovenaan de tabellen. Bij de GT's was Belgium Racing, dat de Lamborghini inruilde voor een Porsche, de primus in het eerste oefengalop, terwijl de enige Lamborghini aan de start - die van WCB Racing - in de tweede sessie de besttijd bij de GT's liet optekenen. Na de besttijd tijdens de pre-qualifying en de super pole stond de Norma M20 FC #1 tot dusver dus elke sessie op kop.

VDW Motorsport - BMW E30
VDW Motorsport - BMW E30
De VDW Motorsport BMW M3 zal in extremis toch niet te zien zijn in de 24 Hours of Zolder 2019. Het team werd gedwongen om de recent opgebouwde BMW M3 in te ruilen voor de vertrouwde E30. De troepen van Ron van de Water deden dit slechts op het allerlaatste ogenblik, namelijk twee uur voor de super pole - het laatste ogenblik om reglementair nog van wagen te wisselen. De BMW Z3 was geen optie, gezien die wagen in een andere klasse zou uitkomen.

Foto's: Marnik Mouchaers & Niels VaeckDit artikel werd gepubliceerd door Martijn Wouters in Belcar Endurance op donderdag 8 augustus 2019 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting 24 Hours of Zolder.
  • Qvick Motors

Copyright 2000-2022 Autosport.be - Contacteer ons