van der Horst

24H Zolder: Nabeschouwing van Q1 Trackracing

Een dag na de finish van een loodzware en spannende editie van de 24 Hours of Zolder, heerst er een dubbel gevoel in het team van Q1-Trackracing. Enerzijds is er de vreugde en de trots over de tweede plaats in de race van Jan Lauryssen, Filip Teunkens, Tommy Rau en Florian Latorre, met een prestatie die zeker gezien mocht worden. Tevens won het kwartet ook het klassement van de Porsche Endurance Trophy Benelux. Anderzijds is er de ontgoocheling na de opgave van de andere Porsche 992 GT3 Cup, die ook steeds voorin te vinden was. Maar deze editie 2022 van de Belgische uithoudingsklassieker was wel het levende bewijs dat Q1-Trackracing een plaats heeft verworven bij de sterke Belgische autosportteams en breder, met een opkomst van meer dan 25.000 toeschouwers, wat bewijst dat de autosport leeft!
  • LTF
Voor een topwedstrijd in de Belgische voetbalcompetitie dagen ongeveer evenveel mensen op en dus kan Circuit Zolder voor zijn 44ste editie van de 24 Hours of Zolder van een meer dan geslaagd evenement spreken. Voor Q1-Trackracing is deze race uiteraard een zeer belangrijke afspraak, een thuiswedstrijd met grote uitstraling. Voor de race deed het team van Edgard Terium en Nicolas Vandierendonck beroep op twee Porsche 992 GT3 Cup voor Jan Lauryssen, Filip Teunkens, Tommy Rau en Florian Latorre enerzijds en Laurent Vandervelde, Ghislain Cordeel, Benjamin Paque, Sven Van Laere en Stéphane Ortelli anderzijds.   

De wedstrijd verliep aan een hoog tempo, met behoorlijk wat race-incidenten, en in de eerste fase van de race bleven de beide wagens van het team constant in de voorste gelederen postvatten. “We hebben de leiding meer dan eens in handen gehad en de zege is erg lang mogelijk geweest”, vertelt Filip Teunkens, vaste pilaar van het team. “Pas helemaal op het einde van de race is het dan duidelijk geworden dat de race niet onze kant uitkwam en zijn we op een paar ronden van de winnaars tweede geworden, evenwel na een schitterende prestatie van het hele team. Uiteraard met Florian, Tommy en Jan op de piste, maar ook van de technische crew, de strategen… Het is een beetje zuur dat we niet winnen, maar uiteraard is dit ook een mooie prestatie.”

Voor de andere wagen (komma weg) kwam het einde echter vroeger dan verwacht. “Inderdaad”, vertelt de jongste van het gezelschap, Benjamin Paque zeer eerlijk. “In een situatie met een gele vlag na een ongeval reed een deelnemer voor me echt plots heel langzaam en ik heb het gegeven misschien niet helemaal goed ingeschat, waardoor ik van de baan raakte. De wagen was te hard beschadigd en we moesten de handdoek in de ring gooien. Ik baal ervan, maar ook dat is deel van het leerproces van een jonge rijder.”   

“Klopt volledig”, aldus coach Ortelli… “Benjamin heeft het schitterend gedaan en hij heeft zich niets te verwijten. Ik wil trouwens terugkomen en winnen, want dit is een fantastische race, een echte uithoudingsrace met een zeer open en leuke ambiance. Afspraak volgend jaar!”

Het laatste woord is dan ook voor de stille kracht achter het team, Nicolas Vandierendonck: “Ik ben zeer blij met het resultaat van ons jonge team. In een zeer korte tijdspanne hebben we een groep mensen klaargekregen om dit samen te bereiken. Onze beide Porsche 911 GT3 Cup liepen als een klok en waar we met de auto van Tommy Rau, Jan Lauryssen, Filip Teunkens en Florian Latorre een mooi resultaat behaalden, verloren we jammer genoeg de andere 911 (Ortelli-Van Laere-Cordeel-Vandervelde-Paque), die ook mee vooraan zat door een race-incident. Ik ben trots op mijn team!”

De volgende afspraak van het team is de voorlaatste meeting van de Porsche Carrera Cup Benelux in Barcelona op 27 en 28 augustus.

Persbericht Q1 TrackracingDit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Belcar Endurance op dinsdag 16 augustus 2022 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting 24 Hours of Zolder.
  • STX Motorhomes

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons