van der Horst

24H Zolder: Nabeschouwing van Red Ant Racing

edAnt Racing had zich tot in de puntjes voorbereid op de editie 2022 van de 24 Hours of Zolder, maar dan nog heeft het niet mogen zijn. Toprijders, een sterke en erg gemotiveerde technische crew en gedegen wapens als de Porsche 992 GT3 Cup en de Porsche Cayman GT4 waren vooraf de ingrediënten voor een sterk resultaat, maar Dame Fortuna wilde duidelijk niet meewerken dit jaar. Na de zege in GTA afgelopen jaar en een podium in GTB, zat er dit jaar niet meer in dan een zesde plaats algemeen en een vierde stek in GTB. RedAnt Racing laat echter de armen niet zakken en geeft over respectievelijk twee en vier weken alweer afspraak voor de volgende manches van de Porsche Carrera Cup Benelux en de Creventic 24 Hours Series, tweemaal op het Circuit van Barcelona. En de 24 Hours of Zolder? Daar heeft het Oost-Vlaamse team nog een rekening openstaan.
Kevin Abbring, die in laatste instantie het team vervoegde, gaf tijdens de kwalificaties meteen zijn visitekaartje af met een snelste tijd van alle Porsche 992 GT3 Cup, twee honderdsten voor Sam Dejonghe in de andere Duitse GT van het team uit Lochristi. De Cayman GT4 in de kleuren van VR Racing van vader en zoon Van Rompuy, Erik Qvick en Erik Bruynoghe tikte als tweede aan in GTB, op minder dan een seconde van de wagen op polepositie. Het openingsuur van de meedogenloze race in Limburg verliep ook perfect, maar nog voor de avond viel, kende het kwintet Boonen-Vanderfeesten-Abbring-De Breucker- De Breucker problemen met de koeling van de wagen, iets waar de bolide nooit meer helemaal van zou herstellen. Meer dan een negentiende plaats algemeen en een achtste stek in GTA zat er dan ook niet meer in, “maar we hebben nooit gedacht aan opgeven”, aldus gastrijder Abbring, “en ik denk dat ik hier nog eens zal moeten terugkomen.”   

Ondertussen zetten de beide andere bolides hun weg verder en na negen uur racen volgde de Porsche van de familie Redant en Sam Dejonghe in het zog van de leiders. “En toen liep het ook voor ons fout”, vertelde een duidelijk aangedane Bert Redant. “Tijdens een inhaalmanoeuvre raakte ik betrokken in een aanrijding en de schade zorgde voor een oponthoud van meer dan veertig ronden. We hebben de filosofie van ons team indachtig hard gewerkt om de auto weer op de piste te krijgen, met dank aan de technische crew, om de auto weer rijklaar te krijgen en zijn dan weer vertrokken om uit te komen op een zesde plek algemeen. Het is zuur en ik heb echt even tijd nodig gehad om weer te kunnen lachen, maar goed, ook dat is racen. Voor mij en zeker voor mijn zonen en Sam is dit avontuur in Zolder nog niet afgelopen.”

De kelk tot de bodem…

…ledigen zegt het spreekwoord, want ondertussen was de groenzwarte Porsche Cayman GT4 heel knap naar de leiding in de klasse GTB gereden en bovendien had de ervaren bemanning uitzicht op een zeer mooie plaats in de algemene eindafrekening. Maar ook hier liep het fout, met een defect dat heel wat tijd zou kosten. Een twintigste plaats en een vierde positie in GTB was het eindresultaat van een race die de hunne leek te worden.

“Pech, wat wil je dat ik zeg”, vertelde Tom Van Rompuy na de wedstrijd. “Hier kan niemand iets aan doen en we mogen er dan ook niet te lang bij stilstaan.” 

Persbericht Red Ant RacingDit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Belcar Endurance op dinsdag 16 augustus 2022 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting 24 Hours of Zolder.
  • Dreamdrive

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons