van der Horst

24H Zolder: Belgium Racing opnieuw als underdog?

Vijfde op rij voor Derdaele en Heyer?
Vijfde op rij voor Derdaele en Heyer?
Kunnen we na vier overwinningen op rij Belgium Racing nog catalogeren als underdog? Volgens Patric Derdaele wel omdat hij met zijn Porsches niet over de snelste en de zuinigste wagens beschikt en het is door fouten of pech van de proto’s dat zijn team deze etmaalrace meermaals kon winnen. Dus is Belgium Racing naar eigen zeggen opnieuw geen favoriet. Maar wie viermaal op rij wint is niet bezig met toeval en kan ook een vijfde maal als eerste over de eindmeet rijden.
Belgium Racing - Porsche 911 Cup
Belgium Racing - Porsche 911 Cup
Patric Derdaele: “Ik denk dat we voor de moeilijkste editie staan van de laatste vijf jaar. We hebben ons opnieuw enorm zwaar bewapend inzake wagens en bemanning. Vier op een rij was reeds utopisch, maar vijf op een rij zou te gek zijn voor woorden. Het wordt een bijzonder zware editie; De concurrentie wordt alsmaar zwaarder en de namen van de piloten groter. Er zijn ook meer potentiële winnaars, niet alleen bij de proto’s, maar ook bij de GT’s is de concurrentie groter en sneller dan ooit. De proto’s blijven favoriet want vorig jaar stonden we op een zevende startplaats na de kwalificatie. Dus waren er toen zes wagens die intrinsiek sneller waren en die mee voor de zege streden. Het wordt nu nog moeilijker, maar we zouden Belgium Racing niet zijn om opnieuw de sportieve handschoen op te nemen en te strijden voor een vijfde zege op rij, samen met de 920 uitgenodigde VIPS. En iedere potentiële winnaar zal ons in de gaten houden. We zullen constant in het oog van de storm zitten.”

Belgium Racing - Porsche 911 Cup
Belgium Racing - Porsche 911 Cup
Belgium Racing komt met twee wagens. Er is de Klasse 1-Porsche 991 Cup met Pedro Bonnet en Glenn Van Parijs als reguliere rijders. Zij krijgen er de supersnelle Jaap van Lagen bij. Van Lagen is een echte Porsche specialist met zeges in de Porsche Supercup, de Duitse Porsche Carrera Cup en uiteraard niet te vergeten, ex WTCC fabriekspiloot bij Lada. Dit trio dat na 6, 12 en 24 uren zoveel mogelijk punten moet scoren in de race krijgt er met Dylan Derdaele en Kenneth Heyer nog twee schitterende piloten bij die reglementair op twee wagens zijn ingeschreven. De tweede wagen, die nog niet is gehomologeerd in Belcar, start in de gastklasse met naast Dylan en Kenneth nog een schitterend trio met Marc Goossens, Peter Hoevenaars en Louis Machiels. Allemaal ex winnaars van een of meerdere edities. Indien deze wagen wint, dan heeft Marc Goossens met zeven zeges het absoluut record. Het feit dat Dylan en Kenneth reglementair zijn ingeschreven op twee wagens is enerzijds omdat de kans dat een nieuw type wagen het begeeft groter is dan een wagen die reeds zijn uithoudingsvermogen heeft bewezen. Dit duo zijn de enige piloten die de afgelopen vier edities telkens aan boord zaten van de winnende wagen en zodoende vergroten ze hun kans op een vijfde zege op rij.  

Belgium Racing - Porsche 911 Cup
Belgium Racing - Porsche 911 Cup
“We zijn door Porsche Motorsport uitgenodigd in Stuttgart om de 24 Hours of Zolder te bespreken en zij hebben ons gevraagd om met de laatste generatie Cup te rijden”, gaat Patric verder.
“We hadden een dergelijke wagen kunnen bemachtigen door ons palmares tijdens de voorbij 24 Hours of Zolder en titels in de Challenge Benelux. We hebben uit respect de opdracht aanvaard niettegenstaande het niet onze bedoeling was om met deze wagen te rijden. Het is voor ons een voorrecht om deze vraag te krijgen en we zijn daar best fier op. Voor Porsche Motorsport betekent de deelname van een privé team aan een van de zwaarste races ter wereld een schat aan informatie en data voor verdere ontwikkeling. Inzake de piloten zitten we opnieuw zeer goed. Beter dan ooit denk ik. Met op de #99 allemaal mensen die minstens reeds eenmaal wonnen en die veel ervaring hebben met de 24 Hours of Zolder. Met Goossens, Machiels, Hoevenaars, Derdaele en Heyer beschikken we over een snel kwintet met bijzonder veel ervaring. Op de #98 hebben we met van Lagen misschien wel de snelste Porsche piloot uit de Benelux, geflankeerd door Bonnet die reeds twee klasse zeges veroverde in de 24 Hours met BMW en met de tweede Belgium Racing Porsche vorig jaar een podium behaalde in de Klasse. Tenslotte is er nog Glenn Van Parijs, ons jong talent terwijl dit trio versterking krijgt van Dylan en Kenneth”.

Foto’s: Belgium Racing
 Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Belcar Endurance op dinsdag 15 augustus 2017 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting 24 Hours of Zolder.
  • St. Paul

Copyright 2000-2023 Autosport.be - Contacteer ons