van der Horst

24H Zolder: Bert en Stienes Longin, Christoff Corten, Giorgio Maggi en Krafft Racing winnen na onvoorstelbare inhaalrace!

Krafft Racing - Norma M20 FC
Krafft Racing - Norma M20 FC
Om middernacht leken Bert en Stienes Longin, Christoff Corten en Giorgio Maggi uitgeschakeld voor de zege in de Eleven Sports 24 Hours of Zolder. Het viertal van de Norma M20 FC #11 van Krafft Racing heeft echter bewezen dat opgeven niet in hun woordenboek staat! Dankzij een memorabele overwinning mag Bert Longin zich met zes stuks voortaan mederecordhouder noemen in Zolder. Voor Christoff Corten was het de tweede zege, Stienes Longin en Giorgio Maggi zegevierden voor het eerst.
Het hoogtepunt van het Belcar Endurance Championship is en blijft, ondanks de gematigde temperaturen en het uitblijven van regenval tijdens de editie 2019, een ware marathon voor mens en machine. Weinigen kennen de 24 Uur van Zolder beter dan Bert Longin, die samen met zijn team dan ook een duidelijk strijdplan had uitgestippeld.

Krafft Racing - Norma M20 FC
Krafft Racing - Norma M20 FC
“Er is veel geschreven over de betrouwbaarheid van de prototypes op het belastende asfaltlint van Zolder, dus hadden we beslist om vanaf het startschot niet de rondetijden neer te zetten waartoe de Norma in staat was. De meeste concurrenten hebben zich daar niet aan gehouden en hebben het einde dan ook niet gehaald”, aldus de ervaren Bert Longin, die met zijn zesde overwinning samen met Marc Goossens en Anthony Kumpen mederecordhouder wordt in de Limburgse etmaalrace.

Ondanks de voorzichtige aanpak, veroverde de Norma van Krafft Racing al na drie uur de leidersplaats. Alles liep op wieltjes, tot het noodlot iets voor middernacht toesloeg. Christoff Corten had net voor het eerst het stuur genomen van de Franse prototype, maar viel stil met problemen aan de alternator. 

Krafft Racing - Norma M20 FC
Krafft Racing - Norma M20 FC
“Ik had geen radioverbinding meer met het team, dus heb ik een kwartier in eenzaamheid moeten wachten tot ik weer naar de pitlane werd gesleept”, getuigt de Tienenaar. “De verschrikkelijkste vijftien minuten van mijn leven! Het team heeft fantastisch werk geleverd om de alternator te vervangen, al leek die tijd wel een eeuwigheid te duren. Niemand heeft vervolgens de moed laten zakken, maar we waren wel verbaasd dat dit probleem zich had voorgedaan.”

Meer dan een halfuur ging verloren en de auto viel zelfs even buiten de top 10, maar bij het ochtendgloren was een plek op het podium alweer volkomen realistisch. 

Algemeen Podium 2019 24 Hours of Zolder
Algemeen Podium 2019 24 Hours of Zolder
“Voor we het goed en wel beseften, stonden we weer helemaal bovenaan de hiërarchie”, kan Stienes Longin amper geloven wat er zich heeft afgespeeld. “De tegenstanders vielen als vliegen en onze auto draaide, net als het team, als een Zwitsers horloge. Onze drie strategen Maxime, Hans en Frank hebben op elk detail gelet, elke neutralisatie juist ingeschat en verder geen enkele fout gemaakt. Niemand heeft dit droomteam kunnen kloppen. Ik kan het niet geloven: ik heb mijn vader als kind zo vaak deze wedstrijd zien winnen, dat het mijn grootste ambitie was om hier op een dag ook te mogen juichen. Om dat dan samen met mijn vader te kunnen doen, is gewoon te mooi voor woorden!” 

Feestgedruis op het podium
Feestgedruis op het podium
Door de overwinning in de belangrijkste wedstrijd van het seizoen, maar ook de puntenbuit van de eerste plaats na zes uur en die van de vijfde plaats na twaalf uur, worden Bert Longin, Stienes Longin en Christoff Corten de nieuwe leiders in het Belcar Endurance Championship. Die leidersplaats verdedigen ze begin oktober op Circuit Zolder, waar op 5 en 6 oktober de voorlaatste manche van het seizoen plaatsvindt in het kader van het American Festival NASCAR Finals.

Persbericht Longin PressSchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Belcar Endurance op maandag 12 augustus 2019 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting 24 Hours of Zolder.

Copyright 2000-2019 Autosport.be - Contacteer ons