van der Horst

24H Zolder: Cor Doensen, de stille, maar onmisbare Nederlander bij Belgium Racing

Cor Doensen - Jan Gabriëls
Cor Doensen - Jan Gabriëls
Rijders en teamchefs zijn doorgaans de mensen die in de kijker staan bij een etmaalrace als de 24 Hours of Zolder. Zij kunnen echter hun werk maar moeilijk tot een goed einde brengen zonder een geolied team in de achtergrond. Autosport.be sprak met Cor Doensen, een vrijwilliger uit het Nederlandse Weert bij het Belgium Racing Team die reeds jaren met het Limburgse teams meereist naar de circuits. Een kwieke zeventiger, met een hart voor autosport en een niet kapot te krijgen drive...
  • STX Motorhomes

Cor, wat is jouw rol bij een team als Belgium Racing

"Goh, dat is moeilijk om te lijnen eerlijk gezegd. Ik ga altijd op woensdag of donderdag als één van de eerste mensen met de vrachtwagen mee naar het circuit. We zijn dan vaak met één tot drie mensen om de vrachtwagen uit te laden en alles op te stellen. De bedoeling is dat van zodra de mechaniekers arriveren, zij meteen hun werk kunnen doen. Naast de wedstrijden van het Belcar Endurance Championship, teken ik ook steevast present bij andere races waar het team aan deelneemt, bijvoorbeeld de sprintwedstrijden uit de Porsche GT3 Cup Challenge Benelux."

Dus vanaf laat ons zeggen donderdag heb je bij een raceweekend platte rust?

"Nee, was het maar, hoewel... Ik help waar ik kan bijdragen. Zoals ik zei heb ik geen strikt afgelijnd takenpakket, maar ik steek met veel plezier een handje toe waar men mij nodig heeft. Of dat nu gaat van de vrachtwagen te laten blinken, tot het kuisen van velgen of het bemannen van de keuken... Je zegt het maar, een manusje van alles eigenlijk. Nadien blijf ik ook tot alles afgelopen is, dat betekent de pitbox volledig afgebroken en alles opgeruimd en netjes is. Pas dán zit de race er ook voor mij op!"

Je rol klinkt als olie in een motor, broodnodig. Sloten je professionele activiteiten aan bij je rol binnen Belgium Racing?

"Helemaal niet. Ik ben nu bijna 75 en heb meer dan 51 jaar gewerkt, waarvan 41 jaar in een drieploegendienst in de drukkerswereld. Iets compleet anders dus, hoewel ik daar ook wel met de autosportwereld in contact kwam hoor. We drukten soms magazines over dat onderwerp. Daarnaast was er veel werk in de reclamewereld, dus dat betekent dat je altijd wel tegen tijdsdruk aankijkt. Lange uren en veel weekendwerk ook, maar nooit zonder plezier!"

Welke wind heeft je dan tot bij Belgium Racing gebracht?

"Het toeval, laat ons zeggen, via dhr. Derdaele zelf! Ik heb Patric leren kennen op vakantie en zodoende zijn we aan de praat geraakt. Hij heeft me dan vriendelijk uitgenodigd om eens te komen kijken op circuit en dat was me zeer goed bevallen, ik voelde me meteen thuis. Voordien had ik ook al wel een passie voor autosport hoor, ik was in Assen en Zandvoort al wel eens naar wedstrijden gaan kijken, maar ik heb de autosport nooit van zo dichtbij beleefd als nu. Dat is echt leuk, vooral omdat het team ook goed op elkaar is ingespeeld. Alles loopt vlot, ongeacht of het nu voor een kleine wedstrijd is of voor een race zoals de 24 Hours of Zolder waarbij we denk ik rond de 200 medewerkers zullen zitten. De 24 Uren, die begint voor mij eigenlijk een week op voorhand. Al kan ik moeilijk wachten tot de race echt begint...


Foto's: Martijn Wouters  • St. Paul

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons