van der Horst

24H Zolder: Dejonghe voert trio Norma's aan in Superpole

Deldiche racing - Norma M20 FC
Deldiche racing - Norma M20 FC
Sam Dejonghe heeft met de Deldiche Racing by JDC Events Norma M20 FC die hij deelt met Thomas Piessens, Tim Joosen, Luc De Cock de pole gereden voor de 24 Hours of Zolder. Dejonghe zette als voorlaatste wagen in de Superpole een 1:28.638 op de tabellen en voerde een trio Norma's aan die uitermate aan elkaar gewaagd waren, met amper 0.155s tussen de top drie. Frédéric Vervisch strandde op amper 0.126s van de pole met de Aqua Protect Racing Team Norma, terwijl Jeffrey Van Hooydonk de winnende wagen van vorig jaar als derde kwalificeerde.
Team Porsche Eindhoven - Maastricht - Porsche 911
Team Porsche Eindhoven - Maastricht - Porsche 911
Het verschil tussen de Norma's en de rest van de proto's was opmerkelijk te noemen. Zo moest Ivan Bellarosa ruim 2.730s toegeven met de Heinz POWERKIT.shop by Wolf Racing Wolf Tornado, en kwalificeerde de gelijkaardige wagen van T2 Racing (Pieder Decurtins) zich pas als achtste, achter drie Porsches. In het Weissach-kamp reed Max van Splunteren iedereen naar huis met een 1:32.680 met de Team Porsche Eindhoven-Maastricht. Daarmee was de Nederlander maar liefst 1.143s sneller dan Dries Vanthoor in de Independent Motorsports Porsche 991, die een foutje maakte in het begin van zijn ronde en zaterdag als zesde mag starten. Dylan Derdaele tikte als derde Porsche af met het Belgium Racing-exemplaar #99 (+1.675s).

JUSI Racing - BMW 130D
JUSI Racing - BMW 130D
Hoewel de top van het veld op het einde van de Superpole gelijkaardige baancondities kreeg voorgeschoteld, was dat niet het geval voor de tragere bolides die de spits mochten afbijten. Een regenbui voor de sessie zorgde voor de een verraderlijke piste, al zorgde de strakke wind ervoor dat er zich al snel een droge lijn aftekende. Nadat negen wagens hun kwalificatie achter de rug hadden werd de sessie tien minuten onderbroken met een rode vlag nadat de JUSI Racing BMW 130D #100 van Ron Sanen in de Eerste Linkse in de grindbak was gestrand. Ook de No Speed Limits Porsche 911 van Fred Bouvy kende pech en viel stil bij het uitrijden van de pitlane en zal als allerlaatste de race moeten aanvangen.

SRT - Mercedes AMG GT4
SRT - Mercedes AMG GT4
In Belcar 3 ging er een GT4 met de besttijd aan de haal, en wel de SRT Mercedes #31. Niet AMG-fabriekspiloot Kenneth Heyer zette de chrono neer, maar wel Ward Sluys en daarmee zet de bolide zijn prestatiereeks van eerder op de dag verder door driemaal op rij als primus af te sluiten. Bart Van Samang stuurde de MSE BMW M4 naar een tweede plaats in de klasse, voor de PG Motorsport Cayman GT4 van Stienes Longin. Longin werd in zijn snelle ronde wel gehinderd door de Milo Racing Lamera, waarvoor de laatstgenoemde bedacht werd met een penalty van vijf seconden.

Hofor Racing - BMW E46 M3
Hofor Racing - BMW E46 M3
Hofor Racing pakte weinig verrassend de pole in Belcar 4, met de wagen #210 waarbij Christiaan Frankenhout achter het stuur plaatsnam. De zusterwagen met Michael Fischer volgde op een kleine twee tellen, met de Heli Racing BMW Diesel opnieuw op de derde plaats. Van de vaste Belcar-deelnemers volgden de nieuwe G&R Motorsport BMW M3 op de vierde plaats op een kleine seconde van Heli Racing, met de VDW Motorsport BMW Z3 M een drietal tellen verderop.

AR Performance - BMW E90 235i
AR Performance - BMW E90 235i
AR Performance reed met ruime marge naar de besttijd in Belcar 5, ondanks dat de wagen de eerste poging moest staken omwille van de bovenvernoemde rode vlag. Gregory Eyckmans volgde in de JJ Motorsport BMW op een seconde en de Convents Racing BMW sloot als derde aan.


--- UITSLAG SUPERPOLE 24 HOURS OF ZOLDER 2018 ---

Foto's: Marnik Mouchaers & Niels Vaeck  • Dreamdrive

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons