van der Horst

24H Zolder: Deldiche Racing met één Norma M20FC

Na een reeks zeer geslaagde weekends tijdens de voorbije meetings van de Supercar Challenge, met diverse zeges en podia voor Deldiche Racing is het nu tijd voor het langere werk. Op 25 en 26 september vindt op Circuit Zolder de 24 uur van Zolder plaats, de 43ste editie al van een echte Vlaamse klassieker, die het jaarlijkse autosporthoogtepunt vormt voor heel wat Belgische rijders en teams. In de bekende kleuren van Deldiche Racing zien we dit jaar Steve Vanbellingen, Tim Joosen, Sam Dejonghe en Thomas Piessens of wel een zeer betrouwbaar en snel kwartet om die ene leegte op het palmares van het team van vader en zoon De Cock in te vullen. Zij rekenen daarbij op de Norma M20FC met de Peugeot turbomotor.
In 1977 won één van de huidige sponsors van Deldiche Racing, Dirk Vermeersch van Le Plan Wine, de eerste uitgave van de 24 uur van Zolder. Vermeersch deed dat niet in een snelle GT en al evenmin in een spectaculaire prototype, maar wel in een Autobianchi A112. Vermeersch reed toen in het gezelschap van Baudoin Corbiau en Rudy Frahm. In 1981 voegde de Antwerpenaar nog een tweede zege in Zolder aan zijn palmares toe. 44 jaar later bestaat de race nog steeds en hebben bekende namen als Marc Goossens, Thierry Boutsen of Pedro Lamy hun naam op de erelijst ingeschreven, iets wat Steve Vanbellingen, Tim Joosen, Sam Dejonghe en Thomas Piessens absoluut ook willen doen. De 24 uur van Zolder is met de internationalisering van andere bekende uithoudingsraces in ons land immers the place to be geworden voor de Belgische rijders en teams. Maar ook voor heel wat Vlaamse bedrijven en met hen hun klanten, leveranciers en personeel is deze race een jaarlijks hoogtepunt in de agenda.
 
Jim De Cock (teammanager): “Het is gewoon zo dat de 24 uur van Zolder één van de hoogtepunten van de nationale circuitsport is en blijft en dat zowel sportief, met opnieuw een mooi en competitief deelnemersveld, als extrasportief. Mensen komen graag naar deze race, zoals mensen graag naar de paardenrennen in Waregem gaan of naar een mooie nationale wielerwedstrijd. Ons team moet dan ook aanwezig zijn en we gaan er ook voor. Hoewel de tegenstand zeer goed oogt en wij maar één Norma M20FC inzetten, zullen we onze huid duur verkopen.”
 
Opvallend is de afwezigheid van Tom Boonen, één van de vaste waarden van het team, maar de ex-wereldkampioen wielrennen heeft het te druk vanwege het WK Wielrennen in Leuven. Met spijt in het hart moet hij de race, die hij in 2019 samen met Deldiche Racing net niet won, aan zich laten voorbij gaan.   
 
Tim Joosen (rijder): “We gaan Tom missen, maar evengoed gaan we hem zondag met plezier laten weten dat we gewonnen hebben (lacht). Zolder is eigenlijk één van de laatste echt uithoudingsraces. Sprinten van start tot finish, zoals dat elders in 24-uursraces wel het geval is, heeft in Zolder geen zin, want dan breekt het materiaal. Hier moet je het juiste evenwicht vinden tussen snelheid en uithouding, wat absoluut geen makkelijke opgave is. Met ons team hopen we dat evenwicht te vinden en gezien de ervaring van de vier rijders, moet dat mogelijk zijn.”
 
De vrije oefenritten, kwalificaties en de superpole zijn voor donderdag 23 september, terwijl de race zaterdag om 16u00 start.

Deldiche Racing



Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Belcar Endurance op maandag 20 september 2021 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting 24 Hours of Zolder.
  • Dreamdrive

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons