van der Horst

24H Zolder: Dubbelinterview: Goossens vs. Kumpen voor zevende recordzege

Kumpen - Goossens
Kumpen - Goossens
De laatste jaren flakkert de strijd over wie zich de koning van Zolder mag noemen weer fel op, en de 2017 editie van de 24 Hours of Zolder zal daar ongetwijfeld een cruciale rol in spelen. Enerzijds zijn er enkele snelle youngsters die de 24 Hours al meermaals hebben gewonnen, anderzijds is er een gevestigde generatie die nog steeds aan de start verschijnt en, gekoppeld aan jonge wolven, wel eens op het hoogste schavotje zou kunnen eindigen. In de geschiedenisboeken prijken Marc Goossens en Anthony Kumpen bovenaan wat betreft het grootste aantal zeges in deze race. Autosport.be vroeg in een uniek dubbelinterview hoe realistisch een zevende recordzege is?
  • New Race Festival
Belgium Racing - Porsche 991
Belgium Racing - Porsche 991
"Je bent in een wedstrijd als de 24 Hours of Zolder afhankelijk van zoveel verschillende factoren", licht de ervaren Marc Goossens toe. "Ik denk dat het op zich al redelijk spectaculair is dat we allebei al zoveel edities gewonnen hebben als je kijkt naar wat procentueel de kansen zijn om te finishen, laat staan om als eerste te finishen."


Anthony Kumpen
Anthony Kumpen
"Noch Marc, noch ikzelf ga dit jaar in de absoluut snelste wagen zitten, maar de wedstrijd moet gereden worden," vertelt Kumpen. "Je bent ook afhankelijk van de teamleden en ik denk dat wij daar met PK Carsport een goed geheel hebben. Ik zou de wedstrijd heel graag winnen, maar ik ben zelf echter niet zo bezig met dat record, ik wist zelfs niet dat ik zes zeges had!", lacht de Hasselaar.

Anthony Kumpen & Dylan Derdaele
Anthony Kumpen & Dylan Derdaele
Ook Goossens gaf duidelijk aan dat het record hem weinig bezig houdt. "Maar nog belangrijker: als ik kijk naar de generatie die er zit aan te komen en welke mensen de 24 Hours of Zolder al een aantal keren hebben gewonnen... Ik denk dan vooral aan een Dylan Derdaele, als het allemaal een klein beetje meezit en als hij nog een aantal jaren doorgaat, dan zou het mij heel straf lijken als hij niet met het record zou gaan lopen. Ik bekijk het eerder als een gewone race, waar ik gewoon probeer te winnen. Dat ik dat record pak, dat is alleen maar mooi meegenomen."

Anthony Kumpen
Anthony Kumpen
"Ook een groot verschil is dat de 24 Hours of Zolder nu niet meer te vergelijken is in zekere zin met vroeger", vertelt Kumpen. "Je kan nu vier, vijf, zes rijders hebben en de wagens zijn ook anders. Dat maakt het soms allemaal wat eenvoudiger. Ook het feit dat je nu kan ingeschreven zijn op meerdere auto's, kan een ietwat vertekend beeld geven. Wat er ook van zij, tijdperken vergelijken is steevast moeilijk. Ik heb nooit geraced omwille van records, ik heb geraced om een wedstrijd te winnen en dat is nu niet anders."

Marc Goossens
Marc Goossens
"We proberen altijd het maximale eruit te halen en dat is dit jaar niet anders als ik kijk naar wie mijn teamgenoten zijn", verduidelijkt Goossens. "Het is gewoon een verlengstuk van de aanpak die we bij Belgium Racing de laatste twee jaren hebben gevolgd. Ongeacht het resultaat denk ik dat we de maandag na de wedstrijd gerust in de spiegel kunnen kijken, wetende dat we er alles aan gedaan om zo goed mogelijk voorbereid te zijn."

Foto's: Niels Vaeck, Georges De Coster, Marnik Mouchaers & Martijn WoutersDit artikel werd gepubliceerd door Vincent Wouters in Belcar Endurance op dinsdag 15 augustus 2017 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting 24 Hours of Zolder.
  • De Swert Opticiens

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons