van der Horst

24H Zolder: Feest van de Belgische autosport op 13 en 14 augustus op Circuit Zolder

Gridwalk 24H Zolder 2021
Gridwalk 24H Zolder 2021
Op 13 en 14 augustus is het weer zover: de 24 Hours of Zolder staan in de autosportagenda van iedere autosportliefhebber. Na de reglementswijzigingen van afgelopen winter, is de race weer het strijdveld van GT’s en toerwagens en die toerwagens komen uit in twee verschillende klassen: TA en TB. Zoals het traditioneel het geval is, speelt BMW de hoofdrol, met niet minder dan negentien wagens, terwijl Renault voor de concurrentie zorgt. BMW doet het echter met diverse modellen die aan elkaar gewaagd zijn en de strijd belooft dan ook intens te worden.
24 Hours of Zolder 2019 - Parade
24 Hours of Zolder 2019 - Parade
Na een geslaagde editie van de 24 Uur van Spa voor de internationale GT-racerij, waar nogmaals bleek dat de interesse voor de autosport absoluut nog steeds enorm is, is het midden augustus tijd voor de Belgische rijders en teams om 24 uur lang te racen. En ook de 24 Hours of Zolder zullen een waar publieksfeest worden, met deelnemers uit alle regio’s van ons land. Traditiegetrouw vinden we heel wat nieuwe namen en jonge wolven bij de mannen en vrouwen achter het stuur van de toerwagens, maar ook gekende namen. Samen zullen zij tijdens het weekend van 13 en 14 augustus een sportieve strijd aangaan die pas in de slotfase van de race zal beslecht worden.

Niet minder dan acht dames in TB!
JFT Engineering - Renault Clio
JFT Engineering - Renault Clio
In de klasse TB neemt JFT Engineering het met een Clio RS op tegen een vloot van maar liefst negen BMW. Tom Van Eenaeme, Chris D’haese, Erik Den Dekker, Boo Gielen en Gideon Wijnschenk mogen dan wel de enige Clio in het veld bemannen, na de zege van het team tijdens de opener van het seizoen op Circuit Zolder, is het duidelijk dat er met de Franse bom rekening gehouden moet worden.

Winnaressen van de Xwift Racing Ladies Competition
Winnaressen van de Xwift Racing Ladies Competition
Opvallend, in de Clio vinden we meteen ook de eerste dame van het veld, Boo Gielen, maar zij is niet alleen. Bij Xwift Racing Events zien we maar liefst vijf dames in één van de vier BMW 325i die het team inzet. Janine Rozendaal, Shana Mertens, Esmée De Vilder, Ellen Leysen en Nina Pothof zullen hun huid zeker duur verkopen, maar om te winnen moeten ze ook langs drie identieke BMW 325i in de kleuren van hun eigen team. Met Yana Loeman en Estelle De Ruyck vinden we ook daar nog racende dames, een teken dat de autosport een sport voor iedereen is!

Convents Racing is dan weer een familieteam, met onder meer vader en zoon Davy en Vincent, maar zij doen het niet met één, maar met twee wagens op het Limburgse asfalt. Ook QSR Racing en Rofix racing mikken op een soortgelijke BMW 325i, terwijl VDW Motorsport de zeer betrouwbare BMW E46 van stal halen voor de dubbele race rond de klok.

BMW wint in TA, maar welke?

TCL Motorsport - BMW M2 CS
TCL Motorsport - BMW M2 CS
Een ding is dus al zeker, BMW wint in de klasse TA, maar wie dat wordt, is koffiedik kijken. Niet minder dan tien wagens, evenveel als in de klasse TB, nemen de start en onder hen zijn er zeker die een plaats in de top 10 algemeen ambiëren. BMW lanceerde recent een ijzersterk wapen voor de uithoudingsracerij, met name de BMW M2 CS Racing en daarvan zien we niet minder dan zeven exemplaren aan de start van de race verschijnen. De top 10 is een ambitie, maar vergeet niet dat in 2015 de eerste BMW M235i het zelfs tot de vijfde plaats schopte.

Stevens Motorsport - BMW M2 CS Racing
Stevens Motorsport - BMW M2 CS Racing
Uiteraard vinden we de vaste waarden van het Belcar Endurance Championship, zoals Hamofa Motorsport, TCL Motorsport, BMS Motorsport en uiteraard de leider in de tussenstand, Stevens Motorsport. Zij rijden niet alleen voor een plaats in het algemene klassement en de zege in de klasse TA, voor hen is ook het kampioenschap erg belangrijk. JJ Motorsport en Xwift Racing Events zijn de andere teams die een beroep op de degelijke Duitse machine doen.  

Michael & Juna-Jane De Keersmaecker
Michael & Juna-Jane De Keersmaecker
Ook in TA noteren we niet minder dan drie dames aan de start, met Eveline Maes (BMS Motorsport) die al geruime tijd in het kampioenschap meedraait, maar ook twee rookies, met name Julie Kenis en Juna-Jane De Keersmaecker, inderdaad de dochters van de bekende racende vaders en we zien ze in de zevende BMW M2 CS Racing, het exemplaar van G&A Motors x JDK! Zij zullen overigens niet alleen de steun krijgen van hun vaders in de auto, maar ook van Jeff Van de Ven, de zoon van Hans… inderdaad.

JUSI Racing doet dan weer beroep op een BMW 1M.

Een twintigtal toerwagens, met nog eens een twintigtal GT-wagens, dat is het menu voor de 24 Hours of Zolder 2022. Wij tellen af, doet u dat ook? 

Belcar SeriesDit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Belcar Endurance op donderdag 4 augustus 2022 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting 24 Hours of Zolder.
  • De Swert Opticiens

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons