van der Horst

24H Zolder: “Gelukkig, nederig en dankbaar”

PK Carsport wint de 24H Zolder 2022
PK Carsport wint de 24H Zolder 2022
Daags nadat Peter Guelinckx, Bert en Stienes Longin, Dries Vanthoor en Nicolas Saelens met de Audi R8 GT2 LMS van PK Carsport de 44ste editie van de 24 Uur van Zolder wisten te winnen bleek iedereen van het winnende team zo mogelijk nog meer in de wolken. Het moet gezegd: in de hete omstandigheden en met de sterke concurrentie was het behalen van de zege een absoluut huzarenstukje.
  • Skylimit Events
PK Carsport - Audi R8 LMS GT2
PK Carsport - Audi R8 LMS GT2
“Nog nooit zo blij geweest dat ik een record ben kwijtgespeeld”, lacht teambaas Anthony Kumpen, tot voor de start co-zegerecordhouder van de 24 Uur van Zolder. Met zijn zevende zege doet Bert Longin nu één overwinning beter. “Ik weet dat dit een zege was die voor Bert heel belangrijk was”, vervolgt Kumpen. “En het doet me eens zoveel plezier hem te hebben kunnen helpen om ze te behalen. We waren absoluut gekomen om te winnen, en daar zijn we dankzij schitterend teamwerk ook in geslaagd. Is dit de negende of de tiende zege voor het team? Ik weet het eigenlijk niet zo goed. De challenge kwam me vooral uit het feit dat er dit jaar volgens nieuwe regels werd gereden, en dat wij met de GT2 die uitdaging zijn aangegaan.”

Podium 24H Zolder 2022
Podium 24H Zolder 2022
“Zeggen dat onze Audi sneller is dan de Porsches is onzin”, aldus Kumpen nog. “Kijk maar naar de tijden van sommige van de Porsche-rijders. Die konden ons tempo zeker volgen. Neen, wij hebben het verschil gemaakt met de strategie. Iedere Safety Car, iedere Full Course Yellow, zelfs iedere rode vlag hebben we maximaal benut en de rijders hebben perfect hun werk gedaan, zonder één foutje te maken. Dat was ook nodig, want qua verbruik waren wij in het nadeel. Ik geef het je op een briefje: indien één van de Porsches onze strategie had gevolgd, dan hadden wij nooit kunnen winnen.”
Een stelling waarmee Bert Longin het volmondig mee eens is. “Iedereen heeft hard gewerkt en het plan tot op de letter gevolgd”, aldus de Leuvenaar. “In die opdracht slagen leverde wel wat druk op, zeker in de aanvangsfase van de wedstrijd. Maar de combinatie auto-rijders-team werkte perfect, en dat ook 24 uur lang.”

“Ik heb het ook al vlak na afloop van de race gesteld, maar ik voel me gelukkig, nederig en dankbaar”, vervolgt de 56-jarige Longin, die nu zeven overwinningen in de Limburgse uithoudingsklassieker op zijn naam staan heeft. “Zonder de steun van mijn teammaats, mijn team en zeker ook mijn gezin was dit nooit gelukt. Al die mensen vormen een deel van deze prestatie. Zij moeten je de mogelijkheid geven je perfect op zo een uitdaging voor te bereiden, anders lukt het nooit.”

Stienes Longin
Stienes Longin
Ook zoon Stienes was uiteraard ontzettend tevreden: “Het was niet makkelijk, maar dat maakt winnen er des te mooier op. Zo hadden we in de aanvangsfase de pech dat er twee keer vlak na onze tankbeurt een Full Course Yellow werd uitgeroepen. Daar kon de concurrentie uiteraard gebruik van maken om ons wat op achterstand te rijden. Maar gelukkig hadden we een kerel als Dries Vanthoor in onze rangen. Als er moest gepusht worden, dan is hij de man.”

“Ieder teamlid heeft zijn opdracht perfect vervuld”, neemt Vanthoor het compliment bescheiden in ontvangst. “Ik heb me in ieder geval goed geamuseerd, de sfeer bij PK Carsport zit dan ook helemaal goed. Ik wil ze allemaal bedanken om mij deel te hebben laten uitmaken van dit avontuur.”

Stienes Longin & Dries Vanthoor
Stienes Longin & Dries Vanthoor
Stienes Longin en Dries Vanthoor zien hun zegeteller in Zolder nu op twee staan, maar voor Nicolas Saelens en Peter Guelinckx was het een maiden-overwinning. “Ik was al een paar keer tweede gefinisht, en dit was een uitgelezen kans om te winnen. Die wou ik niet laten liggen”, stelde Saelens.


Ook Peter Guelinckx zal deze zege lang koesteren. “Ik ben een tevreden mens”, glunderde de ondernemer. “Ik ben ook heel blij dat ik mijn deeltje heb kunnen bijdragen aan Berts zevende zege. Zowel Nicolas als ik hebben niet zoveel gereden, maar mijn stint op zaterdagnamiddag was zeker niet de meest eenvoudige. Fuel saven, coasten, zelfs de hele eerste sector in vijfde versnelling rijden: je moet er het koppetje bijhouden. Ik denk dat het zelfs de eerste keer was dat Anthony me over de radio de opdracht gaf trager te rijden. (lacht) Maar goed, we wisten passie, talent, gedrevenheid, vakkennis en de nodige middelen samen te brengen, en daaraan hebben we deze zege zeker te danken.”

Racemail Press teamDit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Belcar Endurance op maandag 15 augustus 2022 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting 24 Hours of Zolder.
  • De Swert Opticiens

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons