van der Horst

24H Zolder: Kobe Claes: Van RacingStars laureaat naar dubbele deelname

Sasha Bouvrie - Kobe Claes - Robert Van Teijlingen
Sasha Bouvrie - Kobe Claes - Robert Van Teijlingen
Kobe Claes maakt dit jaar deel uit van het selecte clubje rijders dat op twee wagens de 24 Hours of Zolder zal betwisten. De Hasselaar was in 2014 een van de Racingstars laureaten en is dit jaar al toe aan zijn vierde deelname aan de Limburgse klassieker, die hem meteen ook een nieuwe uitdaging voorschotelt. Niet alleen zal hij het stuur nemen van twee wagens, hij staat tevens het recent opgerichte JuSi Racing bij in hun eerste 24 Hours of Zolder.
  • LTF
Racing Stars - Mazda MX5
Racing Stars - Mazda MX5
“Na Racingstars zijn er voor mij toch een aantal poorten opengegaan in de autosport”, vertelt Claes aan Autosport.be. “Ik ben verder met Jan Wouters in zee gegaan in de Clubsport Trophy, met elk jaar als hoogtepunt de 24 uur. Naar de start van vorig seizoen toe, begon het wat moeilijker te worden om het nodige budget te vinden, maar ik heb toch nog twee races gereden bij hem. Voor dit jaar was er nog minder budget en voor de Clubsport BMW hebben we helaas geen piloten kunnen vinden. Ik was dan ook aan het bekijken of het mogelijk was om met de MX5 van Mazda België mee te rijden, maar dat is helaas niet doorgegaan.”

Claes-Van Samang-Van Samang - BMW 325i Club Trophy
Claes-Van Samang-Van Samang - BMW 325i Club Trophy
Uiteindelijk kwam de 22-jarige inwoner van Heusden-Zolder terecht bij JuSi Racing, een team dat eind 2016 door Jurgen Vermeulen, Sigrid Maes en Tim Michiels werd opgericht met het oog op de BGDC en Zolderse etmaalrace. “Teameigenaar Jurgen Vermeulen heeft vorig jaar de 24 uren meegereden en heeft daar de microbe te pakken gekregen”, ging Claes verder. “Uiteraard is het altijd een beetje zoeken in het begin, daarom dat ze misschien ook op mij beroep doen. Jurgen is zelf ook erg begaan met de mechaniek, het is altijd heel positief als iemand goed aan een stuur kan draaien en de wagen ook nog eens volledig binnenste buiten kan draaien. Ik heb de indruk dat we allemaal op dezelfde golflengte zitten.”

Niels Lagrange - Stan Van Samang - Kobe Claes
Niels Lagrange - Stan Van Samang - Kobe Claes
Het team brengt twee BMW 1-series aan de start, al betreft het twee verschillende versies. De 130D, het snelste exemplaar, werd opgebouwd door een Italiaanse equipe en stond al aan de start van verschillende 24-uurs races (Dubai, Barcelona). “Ze hebben een zwaardere 3 liter motor ingebouwd en er zitten onderdelen van verschillende modellen op die heel goed samenwerken met elkaar. Het is een geweldige auto om mee te rijden, heel baanvast.” De 120D oogt meer bescheiden, “deze wagen is 30cm smaller en leunt meer in de bochten, maar qua remcapaciteit is deze zeker even goed. De 120D geeft goede feedback en is goed controleerbaar eens hij begint te schuiven.”

Samen met teameigenaar Jurgen Vermeulen en Tim Michiels staat Claes ingeschreven op beide wagens. “De bedoeling is dat ik voornamelijk met de twee wagens ga rijden en dat ik met Jurgen of Tim onderling nog wat kan wisselen, om oververmoeidheid te voorkomen”, ging de youngster verder. “De ambitie is natuurlijk altijd het podium proberen te halen in de klasse. Qua rondetijden zullen we wat trager zijn, maar we moeten heel wat minder stops maken. We gaan uit van stints tot twee uur.” 

Foto's: Arne Simons, Martijn Wouters & Marnik Mouchaers

 Dit artikel werd gepubliceerd door Vincent Wouters in Belcar Endurance op zondag 13 augustus 2017 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting 24 Hours of Zolder.
  • St. Paul

Copyright 2000-2022 Autosport.be - Contacteer ons