van der Horst

24H Zolder: Q1 Trackracing beleeft alle emoties tijdens beenharde wedstrijd

Q1 Trackracing - Porsche 911 GT3 Cup
Q1 Trackracing - Porsche 911 GT3 Cup
De 45ste editie van de 24 Hours of Zolder leverde eens te meer het bewijs hoe hard de race op Limburgse bodem is voor mens en machine. Een jaar na de schitterende tweede plaats van Q1 Trackracing, wist Xavier Maassen met een erg mooie ronde de Porsche 911 GT3 Cup #54 van het team naar de eerste startplaats te rijden. Jan Ooms zette de ‘#55’ op de achtste plek en daarmee leek het team uit Maaseik zeer goed gewapend voor de belangrijkste wedstrijd van het Belcar Endurance Championship. De wedstrijd startte goed en een tijdlang reed de bolide van Maassen-Lauryssen-De Wilde-Schouten vooraan, tot een vastgelopen wielnaaf er anders over besliste en een vroegtijdig einde aan de race van de eerste leiders maakte. Ook de andere Porsche van het team kreeg af te rekenen met een gelijkaardig euvel en finishte uiteindelijk als zeventiende.
  • LTF
De 24 Hours of Zolder was afgelopen weekend aan de 45ste editie toe, met een publieke opkomst die liet zien dat autosport meer dan ooit populair is België. Die 32.000 toeschouwers zagen hoe zaterdag om 16u00 de eerste auto van het startveld – dat maar liefst 40 bolides telde - een Porsche 911 GT3 Cup van Q1 Trackracing was. Op donderdag had de Limburger Xavier Maassen de Porsche immers naar de polepositie gereden en hij klopte daarbij een reeks nationale en internationale vedetten.
 
Q1 Trackracing - Porsche 911 GT3 Cup
Q1 Trackracing - Porsche 911 GT3 Cup
“Het niveau van de rijders was erg hoog dit jaar”, aldus Xavier Maassen. “Onder meer Dylan Pereira, regerend Porsche Mobil1 Supercup-kampioen, maar ook een hele reeks sterkhouders uit de Porsche Carrera Cup Benelux en mannen met ervaring in de Franse Carrera Cup stonden aan de start. Om dan net hen te kloppen in een Porsche 911 GT3 Cup, is toch wel iets waar ik best trots op ben. Ik wil het team Q1 Trackracing bedanken voor de prima wagen en de solide ondersteuning en ook mijn teamgenoten die me het vertrouwen gegeven hebben om deze oefening aan te vatten.
 
Met een sterke start kon Jan Lauryssen een mooie bonus bijeen rijden, maar na 47 ronden viel een Full Course Yellow op een slecht moment en dat maakte dat de ‘#54’ op achtervolgen aangewezen was, om goed tweehonderd ronden later weer de leiding over te nemen. “Maar op dat moment liep het linkerachterwiel vast en dat was het einde van de oefening”, vertelt Lauryssen ontgoocheld. “Wij hadden een team om mee te spelen voor de zege, zowel op het asfalt als in de box en iedereen is uiteraard erg ontgoocheld. Dit is een gruwelijke wedstrijd en wij hebben ondervonden hoe snel alles kan veranderen. Ik kan alleen maar het team en mijn teamgenoten bedanken en hopen dat we volgend jaar weer kunnen meespelen.
 
Q1 Trackracing - Porsche 911 GT3 Cup
Q1 Trackracing - Porsche 911 GT3 Cup
Ook de #55 van Jan Ooms, Filip Teunkens en Glenn Paenen reed een sterk eerste deel van de wedstrijd, “maar ook wij kenden een soortgelijk probleem”, aldus Teunkens. “Dit is bijzonder jammer, want een mooie ereplaats had er voor ons zeker ingezeten en in de optiek van het kampioenschap is dit ook niet goed. Dit heet dan balen, echt balen…
 

Op donderdag 7 september is Q1 Trackracing weer op Circuit Zolder, voor de derde manche van de Porsche Sprint Challenge Benelux, gevolgd op datzelfde circuit door de vijfde meeting van de Porsche Carrera Cup Benelux op 8, 9 en 10 september.

Q1 TrackracingDit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Belcar Endurance op donderdag 31 augustus 2023 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting 24 Hours of Zolder.
  • De Swert Opticiens

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons