van der Horst

24H Zolder: Winst en uitzicht op titel voor MExT Racing Team

MExT Racing Team - Porsche 991 Cup
MExT Racing Team - Porsche 991 Cup
MExT Racing heeft opnieuw een schitterende 24 Hours of Zolder achter de rug. Na de maidentrip van vorig jaar, toen het West-Vlaamse team tweede algemeen werd na Belgium Racing, heeft het kwintet Koen & Kris Wauters, Xavier Stevens, Lieven Goegebuer & Dries Vanthoor bevestigd dat 2016 geen toevalstreffer was. Ook het team was bij de les, want tijdens de puntendeling na 6 en 12 uren wedstrijd lagen ze telkens aan de kop binnen de Klasse. Door de Klasse te winnen plukken ze de volle puntenoogst en komen ze zodoende aan de leiding in Klasse 1 van het Belcar Endurance Championship. En dat terwijl ze tijdens de eerste race van het seizoen nog aan de kant stonden met een defecte versnellingsbak.
MExT Racing Team - Porsche 991 Cup
MExT Racing Team - Porsche 991 Cup
De zegetocht begon reeds op donderdag tijdens de superpole toen youngster Dries Vanthoor een schitterende 1’33”578 op de tabellen zette. Goed voor de snelste chrono in de Klasse 1, eerste Porsche en een plaats op de derde startrij na vier proto’s en de ongrijpbare Lamborghini Huracán Super Trofeo.

Dries nam ook de start voor een dubbele stint en nestelde zich in derde positie omdat de concurrentie naar eigen zeggen te geweldig was om een wedstrijd over 24 uren vol te kunnen maken. Hij gaf de wagen door in tweede stelling aan Koen Wauters die op zijn beurt een dubbele stint afwerkte. Het team opteerde om zijn strategie af te stemmen op het kampioenschap en ze slaagden erin om het zesde wedstrijduur met Xavier Stevens achter het stuur af te sluiten in winnende positie. De eerste veldslag was gewonnen. Ook Kris Wauters wist de eerste plaats via een dubbele stint te consolideren terwijl ook team owner Lieven Goegebuer net zoals vorig jaar zijn taak met brio tot een goed einde wist te brengen. Met nog vijf uren op de teller verhuisde MExT Racing naar de tweede plaats met een verschil van 4 ronden op de leidende Porsche van Belgium Racing.

MExT Racing Team - Podium 24H Zolder 2017 - Klasse Belcar1
MExT Racing Team - Podium 24H Zolder 2017 - Klasse Belcar1
Lieven Goegebuer: “Te wijten aan het feit dat we tweemaal de remmen moesten vernieuwen. Het hoge tempo en het feit dat er minder regen was dan vorig jaar noopte ons deze ingreep te doen. Ook onze voornaamste concurrent Belgium Racing moest dit doen, maar zij beschikken over een systeem waarbij ze vele minuten winnen en zodoende konden ze onze leidersplaats over nemen. Zij hadden dan op twee uren van het einde nog een interventie en zodoende kwamen we terug aan de kop van het gebeuren. Ik ben zeer tevreden met het behaalde resultaat. Beter kan niet gezien er vier snellere Proto’s voor ons eindigden. We stranden op amper een halve seconde van de vierde plaats, maar vroegen aan Dries om niet in duel te gaan. De Zwitserse Ligier reed in de gastklasse en onze punten voor het kampioenschap waren te belangrijk. De proto’s lieten dit jaar geen steken vallen en vullen de top 4 algemeen. Vorig jaar werden wij tweede algemeen en tweede in de Klasse. Nu vijfde algemeen en eerste in de Klasse ondanks het feit dat we sneller reden. Als je me vraagt wat het meest voldoening geeft ben ik geneigd om te zeggen dat een algemeen podium héél speciaal is, maar anderzijds stonden we nu gans bovenaan op het podium in GT en deze punten kunnen ons een tweede Belgische titel op rij opleveren. Ik ben in ieder geval zeer tevreden met het behaalde resultaat. Alle piloten en het ganse team vormden een sterke ketting. We hadden amper problemen en met de razendsnelle Dries Vanthoor haalden we een piloot binnen die ons team enorm heeft versterkt."

MExT Racing Team - Porsche 991 Cup
MExT Racing Team - Porsche 991 Cup
Het vaste trio Koen & Kris Wauters en Xavier Stevens komen zodoende aan de leiding in Klasse 1 voor GT’s en wonnen na het New Race Festival en de Zolder Superprix nu ook de 24H Zolder. Met een score van 100 op 100 is de achterstand van de uitval tijdens de eerste race in Francorchamps volledig weggegomd en kan MExT Racing reeds dromen van een tweede titel op rij.

Xavier Stevens: “We zijn de laatste jaren gegroeid tot een team die door de concurrentie in het oog wordt gehouden. Naast een zeer sterke bezetting laten we niets aan het toeval over tijdens de voorbereiding. En dat werpt zijn vruchten af. De motor en versnellingsbak werden voor de race gereviseerd terwijl steekassen, wiellagers, enz. werden vernieuwd. Ik heb de wagen volledig gedemonteerd en ook inzake de set up heeft de Porsche voor mij geen geheimen. Vergeet niet dat dit nog maar de tweede maal is dat we de 24 Hours of Zolder rijden en tweemaal op rij zonder noemenswaardige problemen. De concurrentie is alleen maar op kop kunnen komen omdat ze een sneller systeem hebben om remmen te wisselen. Ook de piloten met Koen en Kris, Lieven, ikzelf en de snelle jonge en zeer mature Dries Vanthoor erbij hebben het beste van zichzelf gegeven. En de rest van het team die als een familie samen werkt. Het is die sterke ketting die ons zover brengt en ons doet zegevieren”.

MExT Racing Team - Porsche 991 Cup
MExT Racing Team - Porsche 991 Cup
In de tussenstand komt MExT Racing Team nu aan de leiding in Klasse 1 voor GT wagens met 100 punten of 19 meer dan de Porsche van Belgium Racing. Met nog één race te gaan liggen de kaarten ideaal voor het West-Vlaamse team.
In het algemeen klassement blijft gouwgenoot Mc Donald’s Racing op kop. Zij werden met hun proto Norma M20 FC tweede algemeen en moeten wat punten inboeten tegenover MExT Racing Team. DVB Racing werd met een identieke proto winnaar van deze loodzware editie en springt met amper een half puntje over de Porsche van MExT naar de tweede plaats in de algemene tussenstand van het Belcar Endurance Championship. Met nog één wedstrijd te gaan word het waanzinnig spannend tussen drie teams waarin West-Vlamingen de hoofdrol spelen. Deze wordt verreden in het weekend van 14 &15 oktober tijdens de American Festival Nascar Finals op Circuit Zolder over 180 min.

Foto's: Marnik Mouchaers
 Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Belcar Endurance op maandag 21 augustus 2017 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting 24 Hours of Zolder.
  • Dreamdrive

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons