van der Horst

24H Zolder: Xavier Maassen scoort poleposition, maar pechduivel slaat hem uit de race naar de zege

Xavier Maassen
Xavier Maassen
Ondanks de polepositie en een eerste deel van de race dat uitermate veelbelovend leek, heeft Xavier Maassen geen tweede zege in de 24 Hours of Zolder op zijn naam geschreven. De Limburger maakte deel uit van een erg sterk team, aan boord van de Porsche 911 GT3 Cup van Q1 Trackracing, die hij met Dirk Schouten, John De Wilde en Jan Lauryssen deelde. Na een sterke start verdween de wagen net na middernacht uit de race, met een vastgelopen achterwiel, een euvel dat overigens meerdere teams trof.
Xavier Maassen
Xavier Maassen
De 45ste editie van de 24 Hours of Zolder is een bijzonder harde race geworden, met een zeer hoog tempo, “maar ook met een enorme publieke opkomst”, vertelt de poleman van de editie 2023. “Het weekend kon voor ons niet beter beginnen dan met de polepositie, iets waar ik nog steeds heel blij mee ben. Ik heb donderdag ook al gezegd dat die eerste startpositie uiteraard relatief is, want een race van 24 uur win of verlies je niet tijdens de chronoritten en dat is jammer genoeg gebleken.
 
De start van de race, om 16u00 op zaterdag, zag inderdaad een vol huis op Circuit Zolder met 32.000 toeschouwers. 
 
Q1 Trackracing - Porsche 911 GT3 Cup
Q1 Trackracing - Porsche 911 GT3 Cup
Schitterend om zo de autosport te beleven”, aldus nog Xavier Maassen. “Het was werkelijk zeer druk, tot laat in de avond. Zowel in Spa als Zolder hebben we vastgesteld dat autosport echt leeft en nog steeds door heel wat mensen gevolgd wordt. Sportief nam Jan een prima start, maar bij de eerste Full Course Yellow (algehele gele vlag) hadden we pech. Jan was net voorbij de ingang van de pitlane, waardoor we meer dan een ronde verloren. Ook een tweetal drive throughs kostten ons wat seconden, maar desalniettemin bleven we vooraan meespelen en wij hadden werkelijk een schitterende wagen. De remmen deden het prima, de auto was makkelijk te sturen en alle rijders reden een foutloos en snel parcours. Ik heb mijn werk dan ook prima kunnen afwerken. Rond middernacht sloeg de pechduivel echter toe, met een vastgelopen linkerachterwiel, wat meteen maakte dat we de handdoek in de ring moesten gooien. Erg jammer voor iedereen die zich 100% voor dit project heeft ingezet. Ik had doodgraag met dit team de zege behaald, het klikte meteen en ik heb me hier meteen thuis gevoeld. Dat maakt het eens zo jammer, maar goed, dat is topsport.” 

Xavier wordt ondersteund door: Adaptive, Appart, Baat, Demo Productions, ERA Racing School, Erik Stevens Catering, Gilde BT, Kasteel Pietersheim, PGZ, Ponthus, Rob Felix Glas en de partners van Make-A-Wish. 

Xavier Maassen PressDit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Belcar Endurance op dinsdag 29 augustus 2023 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting 24 Hours of Zolder.
  • STX Motorhomes

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons