van der Horst

24H2CV: CGS-racingteam gaat door op zijn elan, Gaban Motorsport eindelijk op de hoogste podiumtrede

CGS-racingteam - 24h 2CV Spa 2022
CGS-racingteam - 24h 2CV Spa 2022
Ondanks het feit dat de editie 2022 van de 24H2CV/C1 verreden werd in gewoonweg uitzonderlijke weersomstandigheden, meer dan een nazomer waardig, was de wedstrijd rijk aan incidenten. Dat belette de #70 CGS-racingteam niet om voor de derde keer deze etmaalrace op het einde van het seizoen te winnen, een werkje getekend Christophe Hooreman, David Dermont, Stéphane Perrin en Mathieu Detry. Wat de C1 betreft, daar rekende de #228 Gaban Motorsport van Andy Gaban, Maxime en Lancelot Alsteens eindelijk af met zijn zwarte beest en pakte de zege na drie zilveren medailles…
Enkele wolkjes ter decoratie, niet het minste druppeltje regen, zelfs niet de kleinste mistbank in de vroege ochtend! Het leed geen twijfel, het laatste raceweekend van het seizoen 2022 op het circuit van circuit van Spa-Francorchamps had de zegen van de weergoden. Dat vergemakkelijkte uiteraard de taak van de rijders op de 2PK, Dyane, Burton en de C1 wagens… maar het betekende niet dat het aantal neutralisaties in de wedstrijd naar beneden ging! Het weze gezegd: de 24H2CV blijven een wedstrijd zonder genade, waar de prestaties van de enen al even belangrijk zijn als de brute pech van anderen…
 
Start 24H2CV 2022
Start 24H2CV 2022
Voor een indrukwekkend publiek ging op zaterdag om 17u30 de wedstrijd spectaculair van start. Maar niet voor iedereen echter! De #33 Télévie by P4M 2 kwam al na enkele minuten binnen in de pitlane, slachtoffer van een motorpanne die het noodzaakte dat het waardevolle onderdeel compleet diende te worden vervangen op de bolide van Bouchereau, Bressan, De Kelper en ‘Vande’. Ook de  #18 Team 2CV du Centre by Trapanelle kwam al onmiddellijk tot stilstand aan de rand van de piste tengevolge een probleem met de ontsteking. Voor Ehrhardt, Lacoste, Lachaud en Businaro was dit het begin van een hele litanie aan mechanische problemen die in aantal alleen maar toenamen en de reden waren dat ze uiteindelijk pas konden herstarten...op zondagochtend, om dan hun wedstrijd te eindigen tegen de bandenmuur bovenaan de Raidillon!
 
Bij de topteams was het The Golden Horse die als eerste wat van de pluimen moest laten, met de #16 van Blaise, Cremer, Piette en Schmidt, die ten prooi vielen aan remproblemen. Ze verloren dan alle kansen enkele uren later toen ze werden aangetikt door andere deelnemers bij de afdaling naar de Raidillon. Dat verplichtte Georges Cremer om uit te wijken over het gras… waar een duiker van de afwatering ernstige schade aanbracht aan de wagen! De #14 van Devos, Peiffer en Raway hadden van hun kant zaterdagavond te maken met een kapotte remschijf.
 
Télévie by P4M 1
Télévie by P4M 1
Bij de 2PK’s van de categorie ‘Hybride’ vinden we heel wat van de andere deelnemers die in mindere of meerdere mate ten prooi vielen aan technische problemen. Het betekende dat deze concurrenten alle kansen op een goede klassering verloren zagen gaan. De #4 Télévie by P4M 1 (Marquet-Marquet-Speleers-Bouvy) had een motorbreuk gedurende de nacht, de #10 JMCE 10 van Licops-Licops-Licops-Lacroix zag een uitstekende prestatie verloren gaan door elektrische problemen en vervolgens door motorproblemen op zondag, op de #11 Team Manitou van Vandermosten-Moureau-Vansprengel brak de versnellingsbak, de #42 DP Racing van Demoulin-Demoulin-Demoulin-Palate leed aan problemen met de ontsteking en de radiator in de vroege ochtend, de #50 BTEK Racing van Claudel-Chanu-Crepin-Carle-Tournade werd verraden door een wielnaaf en door de aandrijfas op zondagochtend, bij de #60 Visébois ça roule van Muller-Francis-De Breakeleer-Renaud ging de motor stuk en de #65 Team Crespin van Crespin-Crespin-Crespin-Bolland, die was vertrokken vanop de pole position, moest ermee ophouden door een tegenwerkende steun van de versnellingsbak. 
 
Vanaf zaterdagavond installeerde de #70 CGS-racingteam van Christophe Hooreman, David Dermont, Stéphane Perrin en Mathieu Detry zich aan de kop van het klassement en niets of niemand zou hen van deze positie nog weg krijgen. “Vergeleken met vorig jaar hadden we nu de beschikking over een geheel nieuwe kap op de achterkoffer, die zeer efficiënt bleek,” legde Stéphane Perrin, onze Belg uit Dijon, op zaterdag uit. “Daar waar we in 2021 volop moesten aanvallen om het gebrek aan topsnelheid te compenseren, konden we de zaken dit jaar wat rustiger aanpakken.” De resultaten lieten dan ook niet op zich wachten en bij het kruisen van de finishvlag hadden ze…4 ronden voorsprong op de #6 Racing Team Andennais. De #70 bevestigde daarmee niet alleen de zeges uit het verleden, maar toonde duidelijk aan dat zij de nieuwe referentie vormen binnen de 24H2CV!
 
24h 2CV Spa 2022
24h 2CV Spa 2022
Mathieu Devos, Michaël Jassogne, Clément Nopère en Philippe Courtois waren nooit weg te slaan uit de kopgroep en bevestigden dat de snelheid er goed inzat aan het stuur van de #6 Racing Team Andennais, die zich ook nog eens zeer betrouwbaar toonde. Het algemene podium werd vervolledigd door de #1 JMCE 1 van Maxime Bertho, Jean-Yves Beeckman, Christophe Denis en Philippe Les, die ook heel de tijd alom tegenwoordig waren op de voorste posten en gespaard bleven van problemen.
 
Niet minder dan acht 2CV/Dyane van de categorie ‘Hybride’ monopoliseerden de hogere regionen van het klassement dit seizoen. De #17 MCC Team Seventeen HAFA van Tiggeler-Graham-Lagorce-O’Keeffe herstelde zich goed van eerdere problemen om tenslotte de vierde eindplaats te pakken voor de #22 Wamb Racing van Busschaert-Busschaert-Hertsens-Francis, die er meer dan een kon verleiden, de #55 AG Racing Box #55 van Abrahams-Abrahams-Jaminet-Beaupain, de #5 La Botte by Beaufort van Furlotti-Istas-Coxon-Beaufort-Renaud en de #65 Team Crespin van Crespin-Crespin-Crespin-Bolland.
 
Dutch Dyane Racing Team
Dutch Dyane Racing Team
In de andere categorieën toonde de #51 Tracanet 51 van Lachaume-Salort-Guiberteau-Deville zich de beste voor de beide Burton machines, #77 en de #78, in ‘Xpérimentale’. De #47 2CV Wet Dream RT van Mertens-Mertens-Van Wijmeersch-Smit zegevierde op zijn ééntje in de klasse ‘Améliorée’, de #31 2PK Racing Team van Willaert-De Bel-Schollaert-Staelen had het laatste woord bij de ‘Prototype’, en de Nederlanders met de #123 Dutch Dyane Racing Team, Van Koppen-Van der Goes-Van der Voort-Van der Voort, doorbraken het Franse bastion bij de ‘Classiques’. Zij waren er beter dan de #84 Crazy Snail van Levasseur-Mercier-Bourbonnois-Bobba-Pereira Lopez en de #435 2 Pattes Foll van Cannesant-Cannesant-Bourgois-Flipo-Santacruz.
 
Eindelijk Gaban Motorsport!
 
Gaban Motorsport
Gaban Motorsport
Een heel etmaal lang stonden Pascal en Andy Gaban onder spanning op Francorchamps. Nadat ze al driemaal strandden op de tweede plaats van het klassement in de C1 Racing Cup, wilden ze in de #228 van zoonlief, die werd bijgestaan door Maxime en Lancelot Alsteens en onder de leiding van vader Gaban, de boot niet meer missen. Deze keer zat er geen enkel vuiltje in het mechanisme van het kleine, witte bommetje. Ze namen zondagochtend definitief het voordeel op de tegenstand, om eindelijk de champagne te kunnen ontkurken na afloop van deze Ardense etmaalrace! Opdracht volbracht…
 
Zeer lang leek de #266 BRV-Racing van Bruno Vermeeren, Frédéric George, Sam Marcoen en Kenny Herremans de verrassing te gaan worden van deze 24H2CV/C1. Ze toonden zich meer dan eens aan de kop van het klassement voordat een tweede wissel van remblokjes hen deed terug glijden naar de derde positie, achter de #248 KG Racing by Beaufort van Julien Collette, Lorenzo Donniacuo, Kevin Balthazar en Philippe Soussan.
 
C1 Racing Cup
C1 Racing Cup
Na in 2021 het algemene podium te hebben gehaald, moesten Citropol en zijn Youngers Team zich deze keer tevreden stellen met een top 5 positie met de #260 van Pascal Gaban, Fred ‘Krugger’ en Smael Haddouche, die bij het vallen van de finishvlag in het kielzog zat van de #230 Revteam by Kimy Racing van Gaël Frère, Julien Lefevre-Bauthière, Hugues Thomas en Olivier Grevesse. De top 6 werd volgemaakt door de #261 PCH Automotive van Pierre-Cédric Henry en Mika Lottefier, die vergezeld werden van schoon volk met de rallymen Grégoire Munster en Stéphane Lefebvre!
 
Minder geluk dit jaar voor de winnaars van 2021, de #232 Néo-Speed by Kimy Racing (Do-Petralia-Le Leu-Devis), die in de dieptes van het klassement eindigden.
 
Vermelden we nog dat de beste dame van deze 24H2CV/C1 2022 nog maar eens Chloé Van Hove was, op de C1 #219 KMD 219, terwijl de snelste Junior… één van Chloé’s ploeggenoten was:  Thomas Vanloocke! De Nederlanders op de #560 Mulesti, Jasper en Sjoerd Stiksma, Ferron Mulder en Gerald Lekkerkerker, wonnen gemakkelijk het klassement van de C1 Europa.
 
Het doek valt over de jaargang 2022 van des 24H2CV/C1… maar de competitie met de mengeling van 2PK en C1 wagens, zien we nog een keer aan de slag dit jaar, op het Franse circuit van Croix-en-Ternois op 26 en 27 november.   

2CV Racing    
 Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Circuit Nationaal op maandag 31 oktober 2022.
  • LTF

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons