van der Horst

24H2CV: De strijd voor de zege zal intens zijn over het geheel van de Franco 240

Hundred Series by BGDC @ Spa-Francorchamps
Hundred Series by BGDC @ Spa-Francorchamps
Zoals aangekondigd is het met een echte endurance-wedstrijd over vier uren dat de 100 Series by BGDC 2023 hun besluit zullen kennen zaterdag op het circuit van Spa-Francorchamps, in het voorprogramma van de 24H2CV/C1. Voor dit allerlaatste treffen van het jaar tellen we een rist kandidaten voor de zege. Dat de Tourisme Trophée Endurance (TTE), een Franse serie, het startveld nog komt uitbreiden, is hier niet vreemd aan.
VDS Racing Adventures - MARC Focus V8
VDS Racing Adventures - MARC Focus V8
Met een tiental bolides binnen de Divisie 4 tijdens de voorlaatste afspraak van het seizoen op het circuit van Zolder, woedde de strijd om de leiding er volop! Dat zal opnieuw het geval zijn op Francorchamps, waar de MARC Focus V8 (van der Straten-Vanspringel) en de MARC BMW V8 (Van Woensel-Van Egdom-Mertens), ingeschreven in de Klasse S+, de degens zullen kruisen met meerdere top-Porsches die deel uitmaken van de Klasse G++. En er is meer goed nieuws want na te hebben geproefd van de 100 Series tijdens de Zolder 200, zetten Mick, Steve en Tom Meurrens opnieuw hun zeer mooie 992 GT3 Cup in. Olivier Dons en Maxime Bertho maken gebruik van een gelijkaardige bolide, net als Mees Roos en Evren Yondem trouwens, terwijl Michael en Johan Van Peperzeel nog een keertje zullen worden bijgestaan door de snelle Christiaan Frankenhout op hun gebruikelijke Porsche 991 GT3 Cup. Een tweede Porsche 992 GT3 Cup werd aangekondigd binnen de rangen van Roos Motorsport, maar de bezetting daarvan werd nog niet officieel bekend gemaakt. Opletten wordt het ook voor de Porsche Cayman PG Motorsport van ‘Karl White’, Paul Geeris en Arthur Peters, zeker over deze afstand.
 
René Danneels/Xavier Danneels/Michel Gilot - Renault 21 Turbo
René Danneels/Xavier Danneels/Michel Gilot - Renault 21 Turbo
De Divisie 2 zal eveneens goed bevolkt worden in het hartje van de Ardennen met de immer terugkerende Renault 21 Turbo van René en Xavier Danneels, die al het vuur aan de schenen kwam leggen van de BMW M3 E36 van Petra Carlier en Hervé Duelz in de Klasse F. Wat de Klasse E betreft, die ziet de komst van een Renault Clio van de vierde generatie voor de Spanjaarden Manuel Canizares Tortosa, Pedro Herraiz Alijas, Guillermo Del Moral Garcia en Julio Carayol Casas! Het is een turbo-aangedreven bolide die de degens zal kruisen met de Cupra van Yardy Hoogwerf en Steven Teirlinck, die op titeljacht zijn, en de Peugeot 308 Racing Cup van Fabrice Massin en Pierre Léonard.
 
François Jeukenne/Hervé Deger/Jérôme Heinen - Renault Clio
François Jeukenne/Hervé Deger/Jérôme Heinen - Renault Clio
Zoals de gewoonte het wil zal het startveld van de twee-liters van de Divisie 1 (Klasse B) goed bevolkt zijn met eerst en vooral de Vauxhall Astra Coupé van Guy Katsers en Philippe Ménage. Zij zullen zich trachten te ontdoen van de diverse Renault Clio in handen van François Jeukenne, Hervé Deger en Jérôme Heinen, Robin Dries, Samuel Hilgers en Günther Lenges, Philippe Hortulanus en Yannick Rollin, of ook nog Eric Duthoit, Frédéric Faucon en Gautier Martin. En dat terwijl een Yvan Muller, die op jacht is naar een nieuwe titel, deze keer zal worden bijgestaan door de jonge Thomas Vanloocke aan boord van de #61!
 
Patrick Dubois/Cédric Wauters - Mazda MX-5
Patrick Dubois/Cédric Wauters - Mazda MX-5
Volgend op het elan van de voorbije wedstrijden zal men op de Mazda MX-5 van Patrick Dubois en Cédric Wauters het seizoen willen besluiten met een overwinning.  Aan de andere kant zullen de Honda Civics willen terug slaan met Patrick Van Billoen en Navric De Laet, Alain De Coninck, Laurent De Coninck en Yannick Van Espen, zonder nog de Britten Ricky Coomber en Mark Simmons te vergeten.
 
Het is een veld dat zal worden volledig gemaakt door de Toyota GT86 van Chloé Van Hove, Lucia Sirianni en José Close.
 
Alain Van Tornhaut - BMW Z4
Alain Van Tornhaut - BMW Z4
De Klasse D zal de BMW Z4 van Alain Van Tornhaut zetten tegenover de BMW 130 GTR van Philippe Wouters en Raf Peeters. Aan de kant van de kleinere cilinderinhouden (1600cc) in de Klasse A zien we de gewoonlijke stamgasten als  Rogier Van Kuyk en Thomas Leten (Renault Clio) enerzijds en Patrick Vander Eecken en Nicolas La Monica (Peugeot 206) anderzijds, die zullen moeten afrekenen met de onverwoestbare Suzuki Baleno van Massimo Petralia, Christophe Cagnina en Lionel Corbisier.
 
Zoals de traditie het wil zal de TTE de piste delen met de 100 Series by BGDC deze zaterdag. Ze doen dat met een veld aan Ligier JS2R, Lotus Exige V6 Cup R, Peugeot 308 Racing Cup, Volkswagen Golf GTi, Mitjet 2L, Toyota Supra GR GT4, Alpine A110 Cup, Ginetta G50 en G55 GT4, maar ook met de Nissan 370 Z GT4. Kwaliteit en verscheidenheid staan daar op de afspraak.
 
Heel dit jolige, gemengde peloton zal een kwalificatiesessie betwisten tussen 9u00 en 9u35, de Franco 240 nemen dan hun start om 11u35, om te besluiten om 15u35…    

Hundred Series by BGDCDit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Belgian Gentlemen Drivers Club op vrijdag 20 oktober 2023.
  • De Swert Opticiens

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons