Total 24 Hours of Spavan der Horst

24H Spa: Nabeschouwing Louis Machiels

Louis Machiels, Niek Hommerson, Andrea Bertolini en Marco Cioci streden dit weekend in de belangrijkste GT-race ter wereld, de Total 24 Hours of Spa. Het kwartet deed het in de Belgische Ardennen, op de mythische omloop van Spa-Francorchamps met een AF Corse Ferrari 488 GT3, de wagen waarmee ze ook het seizoen in de Blancpain GT Series afwerken. Na een zware wedstrijd, eindigde het kwartet mooi vijfde in de categorie Pro/Am en Louis Machiels werd ook de tweede Belg aan de finish, achter de West-Vlaamse professionele rijder Frederic Vervisch.
Louis Machiels had gemengde gevoelens aan de finish, want enerzijds kende de Ferrari 488 GT3 van het Italiaanse topteam AF Corse eigenlijk geen grote problemen en vooral de rijders brachten de wagen naar de finish zonder één schram. Maar anderzijds waren er enkele kleine probleempjes die alles samen misschien wel een podiumplaats deden verloren gaan. Louis Machiels doet dan ook zelf het verhaal:

“Onze startplaats was niet ideaal, we stonden misschien wel iets te veel naar achteren, want het was even zoeken naar de goede set-up voor de Ferrari tijdens de chronoritten en de kwalificaties. Bovendien kregen we een straf van een minuut, voor een incident van één van onze Italiaanse teamgenoten, en op een bepaald moment gingen de schakelhendels aan het stuur stuk, wat ons 2 à 3 ronden kostte. Tel dat op en we komen misschien wel in aanmerking voor een podiumplaats. Winnen, daar ga ik me niet over uitspreken, maar een mooie ereplaats, ja dat had er misschien wel ingezeten. Maar ja, iedereen weet wat er over indien en als gezegd wordt. Wat ik onthoud is dat de auto quasi feilloos liep en dat we de wagen zonder één schram aan de finish hebben gebracht. Deze editie, de 70ste, was een geweldig zware uitgave, enerzijds vanwege de hitte op woensdag, donderdag en vrijdag en de race zelf was er één die bol stond van de incidenten en zelfs de zware ongevallen. Zelf ben ik ternauwernood aan een zware crash ontsnapt toen twee auto’s net voor me echt letterlijk frontaal op elkaar inreden aan hoge snelheid. Pas enkele seconden erna besefte ik dat ik er niet bij was… Als je dan na zo’n wedstrijd heelhuids aan de meet staat, zonder een schram aan de wagen, met een top 5, eigenlijk moet je dan zeggen dat het goed was.”

Louis Machiels is uiteraard niet enkel de tweevoudige winnaar van de Pro/Am-categorie in Spa, maar hij won in 2009 ook de 24 Uur van Zolder. Over twee weken zal hij daar aan de start staan, met een zeer snelle Porsche 991 Cup, toch nog steeds één van de topauto’s voor de race op de Limburgse omloop, ook meteen de thuisomloop van Machiels. Later volgt meer nieuwe over de deelname van Louis Machiels aan de 24 Uur van Zolder.

Louis Machiels PressSchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Blancpain GT Endurance op maandag 30 juli 2018 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Total 24 Hours of Spa.
  • Circuit Zolder

Copyright 2000-2019 Autosport.be - Contacteer ons