van der Horst

24U Karting Francorchamps: Een uitzonderlijk deelnemersveld voor de 10de editie

Met meer dan 60 ingeschreven teams zitten de Bulex 24 Uur Karting van Francorchamps weeral bomvol op 2, 3 en 4 september. Voormalige winnaars, geroutineerde deelnemers aan de tweetakt en viertakt karting competities, en vele rookies… Het zal een uitgelezen en verscheiden startveld worden voor deze editie 2022. Het is een mooie manier om tiende verjaardag te vieren van de terugkeer op de kalender van deze mythische race voor de liefhebbers van karting in België.
  • Powercars
Een ding is zeker: de Bulex 24 Uur Karting van Francorchamps zullen dit jaar zeer gesmaakt worden. In 2013 werd het evenement opnieuw gelanceerd door One Day Karting, en op 2, 3 en 4 september vieren we de tiende editie sinds die terugkeer. 

“Tien jaar geleden was het op poten zetten van dit evenement een gewaagde gok. Vandaag ben ik verrukt dat het uiteindelijk heeft opgebracht”, steekt Patrick Van Billoen, de directeur van One Day Karting, van wal. “We hebben altijd al gedacht dat deze wedstrijd het verdiende om te blijven bestaan. Het gaat hier om een belangrijke afspraak in de wereld van de vrijetijds-kartingcompetitite. De 24 Uren laten aan heel veel amateur-rijders toe om aan betaalbare prijzen een etmaal te racen. Voor hen is het één groot feest...en het zal dit jaar prachtig worden! Aan de start zien we niet minder dan 66 karts en meer dan 330 rijders, waaronder 127 rookies. We evenaren dus het record dat we vorig jaar zetten. Dat alles is voorbode van een mooie editie!”

De drie categorieën

Plezier, amusement en fair-play zijn de sleutelbegrippen van deze buitengewone wedstrijd. Op de piste zal er strijd worden geleverd in drie aparte wedstrijden in de wedstrijd. Net als in 2021, worden de teams verdeeld over drie categorieën om aan iedereen de kans te bieden te strijden met tegenstanders van het eigen niveau. De debutanten worden ingeschreven bij de Rookie’s (ploegen met maximaal 1 rijder die sedert 2013 al eens heeft deelgenomen aan de wedstrijd) en de meer ervaren rijders worden ingedeeld bij de Expert's (waar minimum 75% van de rijders in de ploeg al minstens tweemaal deelnamen aan de wedstrijd sedert 2013). Tussen hen beiden in, vinden we de “Biitwiins”, een verwijzing naar de Engelse term ‘Between’ en de karts met twee motoren (bimoteurs), ook wel eens Twins genoemd.

Succes halen in de klasse zal trouwens niet de enige inzet vormen want uiteraard is er ook de meest prestigieuze zege: die in het algemene klassement! Tussen de 66 ploegen die zijn ingeschreven, mogen sommigen zich de status van favoriet aanmeten. We denken dan vooral aan het viertal van het WKS Racing Team. Nadat ze er in 2021 de spanning inhielden tot aan de finish, willen Anthony Lejoly, Thomas Leufgen, Julien Jamoye en Adrien Dewalque dit exploot met een nieuwe zege graag herhalen.

Veel kandidaten voor een plaatsje vooraan

Dat gezegd zijnde, talrijk zijn ook diegenen die de titelverdedigers onderweg kunnen doen struikelen. Vorig jaar eindigden Bryan Pedroso, Rayhan Mouôya, Alessandro Tudisca en Julien Van den Driesch (#24 AGT by Tys Racing) als tweede en zij zullen gebrand zijn op een revanche en meer gemotiveerd dan ooit naar Francorchamps komen. Van hun kant heeft de familie Huls ook nog zijn zegje te doen! Alain, Mathieu en Guillaume hebben zich verbonden met de jonge Antoine Morlet om het team #20 AMG Racing te doen schitteren. En wat te denken van Sani o’Mair by Hola Lulu? Met Claudio Lanni, Gilles Vervisch en de voormalige winnaars Arnaud Teuwen, Dylan De Wolf en Filipe Vieira zal het team met nummer #37 alvast geen figurantenrol spelen.

Zijn dit de enige kandidaten voor de zege? Zeker en vast niet! Deze lijst is helemaal niet volledig en in een race over 24 uren zijn er altijd tal van verrassingen! Bulex zorgt daarenboven nog eens voor een line-up aan rijders die op zijn minst interessant is te noemen. Onder hen voormalig winnaars Amandio Costa Paz, Charles Prévost, Mattéo Couvreur, Baptiste Vanderbeke en Théo Nicolas. Zij zullen rijden met nummer #14. Verder zien we in het peloton ook nog enkele referenties uit de wereld van de viertakt en de tweetakt karting met onder andere Lorenzo Bonifazio, Alexi Constant, Théo Pirmez, Evan Beccera en Federico Nardi.

Dan zijn er nog zij die we eerder op circuit of in de rally tegenkomen, maar die dit weekend aanwezig zullen zijn om wat plezier te hebben aan het stuur van een kart. Gino Bux, Édouard Chevalier, Christian Houbben, Enzo Ferrari en ook Tristan Földesi komen genieten van de unieke sfeer die er hangt op de Bulex 24 Uur Karting van Francorchamps.

En tenslotte, het is ondertussen een ware traditie geworden, is er de Kart48, die zich opnieuw inzet om fondsen te werven voor de actie Cap 48 van de RTBF. Kevin Borlée zal een van de bekende gezichten zijn van deze ploeg, die ook nog rijders zal inzetten met een beperkte mobiliteit.

Na een eerste sessie aan vrije trainingen op vrijdagavond, en een tweede op zaterdagochtend, beginnen de kwalificatiesessies op zaterdag om 12u. Het principe blijft hetzelfde van de voorgaande editie: de 20 beste teams zullen doorgaan naar de Q2 en de 10 snelsten daarin worden weerhouden voor een Hot Lap. Dat wordt een mooie opwarmer voor de start van de race, die wordt gegeven om 15u. Laat het feest beginnen.

24H Karting FrancorchampsDit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Circuit Nationaal op dinsdag 30 augustus 2022.
  • Dreamdrive

Copyright 2000-2023 Autosport.be - Contacteer ons