van der Horst

25.000 toeschouwers voor knotsgekke editie van de Red Bull Zeepkistenrace op het circuit van Spa-Francorchamps

Red Bull zeepkistenrace
Red Bull zeepkistenrace
Onder het goedkeurende oog van Julie Vermeire, Tom Waes, Rik Verheye, Louis Talpe, Olga Leyers en Nafi Thiam vlogen Dagani Racing Team uit Asse in hun zelfgebouwde racemachine naar de snelste tijd in de hilarische motor-zonder-motorrace op de legendarische Raidillon.
Red Bull zeepkistenrace
Red Bull zeepkistenrace
Exact een week geleden raasde Max Verstappen naar winst op het Circuit de Spa-Francorchamps. 60 prettig gestoorde en dito uitgedoste teams zoefden er vandaag onder het gejoel van maar liefst 25.000 toeschouwers de legendarische Raidillon naar beneden tijdens de 7de Belgische editie van de Red Bull Zeepkistenrace. Met enkele uitdagende obstakels, verraderlijk bochtenwerk en een hellingsgraad van maar liefst 17% gaf het waanzinnige parcours zich natuurlijk niet zomaar gewonnen...

Boem, pats, knal!
 
Het parcours was op maat van enkel de dapperste piloten. Op de Raidillon - met stukken tot 17% - werden meer dan 2500 strobalen op en naast elkaar gestapeld, goed voor een parcours van zo'n 490 meter. Bovendien kregen de 60 teams na de sprintrace in het begin enkele uitdagende obstakels voorgeschoteld: 
  • Red Bull zeepkistenrace
    Red Bull zeepkistenrace
    Een heuse pitstop, Oracle Red Bull Racing style
  • Een hobbelig Ardens bos mét boswachter
  • Verraderlijke chicanes en passages over de typische geel-rode curbstones
  • Nafi's High Jump, ontworpen door de Europese en wereldkampioene zelf
  • Een glibberige slip zone 
De drang naar eeuwige roem bleek sterk genoeg en zo goed als alle bolides bereikten de finish. Niet altijd in één stuk natuurlijk. Sommige bolides kregen het erg hard te verduren, met uiteraard hilarische beelden tot gevolg.

Winner, winner, chicken dinner!
 
Hosts van dienst Tom Waes en Maria Del Rio gaven elk team vaak letterlijk een duwtje in de rug. Die zoefden voorbij meer dan 25.000 toeschouwers en een erg enthousiaste jury: nonkel Rik Verheye, mediafiguur Olga Leyers, acteur Louis Talpe, danser Laurins Dursin, meervoudig wereldkampioen kajak Maxime Richard, YouTuber POG, content creator Virginie Philippot, en radio host David Antoine. Finishen deden de teams - als ze de meet haalden tenminste - in de armen van Julie Vermeire en Patrick Ridremont.
 
Red Bull zeepkistenrace
Red Bull zeepkistenrace
De jury had het voor het zeggen natuurlijk. Ze beloonden verschillende teams voor hun noeste arbeid met een meer dan verdiende Red Bull Zeepkistenrace-trofee. Dagani Racing Team uit Asse klokten met 58 seconden en 98 honderdsten - de enige onder de minuut! - de scherpste tijd. De Christmas Cruisers uit Ieper keerden huiswaarts met de trofee voor mooiste zeepkist - een slee vol pakjes getrokken door zes rendieren - en Rocket Men uit Lokeren scheerden hoge toppen met hun Elton John performance aan het begin van hun run.

Op en top Belgisch
 
Nog meer tricolore actie op en naast het F1-circuit trouwens. Paraglider Tom de Dorlodot scheerde met zijn parapente over het parcours en Kenny Belaey showde zijn skills met Pedal To The Medal.
 
Red Bull zeepkistenrace
Red Bull zeepkistenrace
Meer dan 800 teams schreven zich in voor deze 7de Belgische editie van de Red Bull Zeepkistenrace. De teller staat wereldwijd al op meer dan 130 edities, maar toch blijft het een op en top Belgisch evenement. De allereerste editie ooit ging immers door in 2000 in Genval in Waals-Brabant. Daarna volgden passages op het Circuit de Spa-Francorchamps (2003) en Brussel (2001, 2008, 2012). De vorige Belgische editie van de Red Bull Zeepkistenrace dateert van 2017 in Kluisbergen.

karel.voet@jetimport.be/foto's: Red Bull Content Pool
 



Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Varia op zondag 4 september 2022.
  • STX Motorhomes

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons