van der Horst

25H Fun Cup: De Porsches winnen in alle weersomstandigheden op Spa

Evren Yondem - Porsche 992 GT3 Cup
Evren Yondem - Porsche 992 GT3 Cup
Een manche van 100 minuten op vrijdag, en een andere op zaterdag. En op het circuit van Spa-Francorchamps, in het kader van de Spa 200, kregen de deelnemers van de 100 Series by BGDC te maken met elk weerstype dat in de Ardennen kan voorkomen in hartje zomer. Het ging van een aangenaam zonnetje tot stortregens op zaterdagochtend, het was vooral zaak van uit de problemen te blijven als men de hoop wilde koesteren om te schitteren…
VDS Racing Adventures - MARC Focus V8
VDS Racing Adventures - MARC Focus V8
Al vanaf vrijdag was de toon gezet! De enige bolide die werkelijk in staat was om enige twijfel te zaaien tussen de talrijk aanwezige Porsche 911 GT3 Cup die aan de start stonden, was de MARC Focus V8 #2 van Raphaël van der Straten en Nathan Vanspringel. Ze werkten een zeer mooie eerste stint af voordat eerstgenoemde een aanrijding met een deelnemer van de Britse 750 Motor Club, die plotseling van rijlijn veranderde, niet kon vermijden. Het zond de Australische Silhouette-wagen naar de grindbak met een kapotte stuurinrichting! Het resultaat: een duik naar beneden in het algemene klassement. Vanspringel en van der Straten konden zich troosten met de overwinning in de klasse S+ in de beide races, voor de MARC BMW V8 #66 van Chris Van Woensel, Mauritz Van Egdom en Dirk Mertens.
 
Michael Van Peperzeel/Johan Van Peperzeel - Porsche 991 GT3 Cup
Michael Van Peperzeel/Johan Van Peperzeel - Porsche 991 GT3 Cup
In afwezigheid van Mees Roos, waarvan de Porsche 992 GT3 Cup #11 slachtoffer werd van een stevige crash tijdens de kwalificaties, schreef Evren Yondem, op een gelijkaardige bolide met het nummer #12, de eerste manche op zijn naam. Hij won met ruime voorsprong op Olivier Dons (Porsche 992 GT3 Cup #17) en de Nederlanders Michael en Johan Van Peperzeel (Porsche 991 GT3 Cup #991), die trouw werden bijgestaan dit weekend door Christiaan Frankenhout.
 
Zaterdag moest men, tussen de talloze neutralisaties door, vooral dubbel voorzichtig en efficiënt zijn om het werk af te maken. En ook al kon Olivier Dons een beetje strategisch weer in de wedstrijd komen, toch kon hij niet verhinderen dat Evren Yondem weer de bovenhand nam om uiteindelijk te zegevieren met een voorsprong van 34’’7 na 200 minuten wedstrijd.
 
Alméras Frères - Porsche 992 GT3 Cup
Alméras Frères - Porsche 992 GT3 Cup
Het was het trio dat werd ingezet door het prestigieuze Franse team Alméras Frères, bestaande uit gentlemen-drivers Pierre Martinet en Gérard Tremblay, gekoppeld aan de zeer snelle Alessandro Ghiretti, die de uiteindelijke top 3 volledig maakten. De rijder uit de Porsche Mobil 1 Supercup nam het op zich om de wedstrijd uit te rijden in de gietende regen. “Het is altijd een plezier om in de BGDC te komen rijden”, verklaarde Jacques Alméras na de race. “We worden ook altijd zo goed ontvangen in België! En Spa blijft toch een magisch. Bravo aan onze Belgische vrienden en, beloofd...we komen terug!”
 
De Porsche 992 GT3 Cup #72 was nipt sneller dan de 991 GT3 Cup van Van Peperzeel-Van Peperzeel-Frankenhout, die een meer gecompliceerd einde kende van de tweede wedstrijd.
 
Q1 Trackracing - Porsche Cayman GT4
Q1 Trackracing - Porsche Cayman GT4
Dit Porsche feest werd vervolledigd met de Cayman #982 van Paul Geeris en Karl White enerzijds en de #83 van Jayraj Chokshi en Nicolas Vandierendonck anderzijds. Beide bolides zouden tenslotte… met elkaar in aanrijding komen aan de Brussel-bocht op zaterdagochtend! Het zond hen beiden heel wat verder achteruit in het klassement.

 
Yardy Hoogwerf/Steven Teirlinck - Cupra TCR
Yardy Hoogwerf/Steven Teirlinck - Cupra TCR
Meer was er niet nodig om ervoor te zorgen dat Yardy Hoogwerf en Steven Teirlinck een grootse prestatie konden neerzetten met hun Cupra #25, die nogal eenzaam was in de Divisie 2, maar die zich wel constant vooraan toonde in de algemene top 5 om  uiteindelijk de vijfde eindplaats te pakken! In de watergladde omstandigheden van Spa, gedroeg de Spaanse bolide zich gewoon fantastisch, net als zijn rijders!
 
Vermelden we nog de uitstekende prestatie van de eerbiedwaardige Porsche 996 GT3 Cup #911 van Raphael de Borman, Thierry de Latre du Bosqueau en Axel Knauf, met toch al twintig lentes op de teller, die zijn voordeel deed met een zesde eindplaats als winnaar van de klasse G-.
 
200 minuten wedstrijd, 8 tienden van een seconde!
 
Thomas Vanloocke - Renault Clio
Thomas Vanloocke - Renault Clio
De strijd om de zege binnen de klasse B van de Divisie 1 was zeer explosief! Gedurende tweemaal 100 minuten gaven Yvan Muller (Renault Clio #96) en Thomas Vanloocke (Renault Clio #61) geen duimbreed toe aan elkaar! En bij het samentellen van de resultaten van de twee wedstrijden waren het… 8 tienden van een seconde die de balans deden overhellen in het voordeel van de jonge wolf aan boord van de  #61! Het was eenvoudigweg indrukwekkend en het is het bewijs dat de jonge generatie zich steeds nadrukkelijker toont binnen de 100 Series by BGDC!
 
Patrick Dubois/Cédric Wauters - Mazda MX-5
Patrick Dubois/Cédric Wauters - Mazda MX-5
En wat te zeggen van de plaats op het algemene podium van de Mazda MX-5 #54 van Patrick Dubois en Cédric Wauters, die volledig bij de zaak waren in de Ardennen, zozeer zelfs dat ze niet enkel voorgingen aan de Vauxhall Astra Coupé #777 van Philippe Ménage en Guy Katsers, maar ook aan de Renault Clio #262 van Robin Dries, Günther Lenges en Samuel Hilgers, de #37 van François Jeukenne, Hervé Deger en Olivier Debroux, en de #210 van Philippe en Florence Hortulanus, die werden bijgestaan door Yannick Rollin. Globaal genomen was er ook een mooie prestatie voor Chloé Van Hove en Lucia Sirianni, met José Close als coach, die hun Toyota GT86 #24 op de 8ste positie zetten binnen de klasse.
 
Alain Van Tornhaut - BMW Z4
Alain Van Tornhaut - BMW Z4
Alain Van Tornhaut (BMW Z4 #4) reed solo in Klasse D, wat er hem niet van weerhield om de 13de plaats te pakken in het algemene klassement. Het scenario van de wedstrijd was ongelooflijk in de Klasse A waar alle deelnemers aanliepen tegen problemen! De leiders van de eerste 100 minuten van de wedstrijd, Patrick Vander Eecken en Nicolas La Monica (Peugeot 206 #70), kregen te maken met een motor die ermee ophield! Zij keerden terug naar hun ateliers op vrijdagavond, haalden een andere motor naar Francorchamps en besteedden een deel van de nacht met deze te monteren in de Franse machine. Na amper drie uurtjes slaap trokken ze ten strijde in race 2. Makkelijk was het niet. Een deel van de uitlaat kwam los te zitten op het einde van de wedstrijd maar het duo kon uiteindelijk nog winnen voor de Renault Clio #69 van Rogier Van Kuyk en Thomas Leten, en de Suzuki Baleno #89 van Christophe Cagnina, Massimo Petralia en Lionel Corbisier. Minder bijval was er voor Eric en Renaud Lambert (Citroën Saxo #67), voor wie het al op vrijdag afgelopen was, op het moment dat de wedstrijd werd gestart. 
 
De 100 Series by BGDC gaat nu in een lange zomerpauze, voordat ze weer de piste kiezen in het begin van oktober in Zolder. Twee weken later is er dan de traditionele finale in het kader van de 24H2CV op het circuit van Spa-Francorchamps.

100 Series by BGDC



  • Hamofa Performance

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons