van der Horst

25H Fun Cup: Fun moet weer prioritair worden in de VW Fun Cup

25H VW Fun Cup 2021
25H VW Fun Cup 2021
Na afloop van de Hankook 25 Hours VW Fun Cup kreeg het team van Kronos Events te kampen met tegenstrijdige emoties. Enerzijds was er voldoening, vanwege het succes van het hoogtepunt van het seizoen, en anderzijds droefheid door het einde van de race en de daaropvolgende polemiek die een mogelijk onvergetelijke finale in duigen lieten vallen. Samen met de organisatie achter gesloten deuren was het waarschijnlijk de enige echte tegenvaller, maar wel een die niet onbesproken kon blijven.
De directie van Kronos Events analyseert wat er op sportief gebied precies is gebeurd, om intern de nodige conclusies te kunnen trekken. Maar dat is niet alles! De incidenten op het einde van de wedstrijd hebben bevestigd dat de spirit van de VW Fun Cup werd genegeerd. Professionele rijders blijven welkom, maar in een race waar meer dan 450 van de 473 rijders de sport als hobby beoefenen, zijn het net de professionals die het voorbeeld moeten geven!
 
25H VW Fun Cup 2021
25H VW Fun Cup 2021
Vandaag kan de vraag gesteld worden of de VW Fun Cup niet het slachtoffer is geworden van zijn… verdiend succes! Het is immers de formule die de beste verhouding biedt tussen prijs en plezier, in combinatie met een hoogstaande competitie. Het niveau aan het stuur is opmerkelijk en mede daarom is het een van de beste opleidingen in de autosport.
 
Toch is er een keerzijde aan de medaille. Omdat het erg moeilijk is om door te stoten naar een hoger niveau, hebben jongelingen, snelle amateurrijders, pro’s of semipro’s en sommige ‘professionele’ teams van de VW Fun Cup hun jachtterrein gemaakt. Daardoor nam het competitieaspect, met de zege koste wat het kost, soms de bovenhand op het amusement.
 
25H VW Fun Cup 2021
25H VW Fun Cup 2021
Dat probleem is te wijten aan verschillende aspecten, en onder meer aan de huidige situatie in de Belgische (en zelfs internationale) autosport, die geen echt toegankelijk alternatief biedt voor de meest competitieve rijders. Dat is niet nieuw, maar de problematiek is de laatste jaren meer en meer schrijnend geworden. Het was trouwens om meer gebalanceerde teams te creëren dat de Top Gun-regel werd ingevoerd voor het seizoen 2019. De bedoeling was om zoveel mogelijk een Pro Am-formule op te leggen in een kampioenschap dat vooral is voorbestemd aan amateurrijders en waarin – belangrijk om te herhalen – professionals worden getolereerd.  
 
De directie van Kronos Events is zich bewust van de situatie en, als ‘bewaker van de tempel’ moet er een erg duidelijke boodschap gecommuniceerd worden: in de komende weken zullen concrete maatregelen genomen worden zodat ‘fun’ opnieuw prioritair wordt. Hoe? Welke maatregelen? Het denkproces is begonnen en het volledige team van Kronos Events is vanaf vandaag in overleg. Maar één ding staat vast: meer dan ooit zal er sprake zijn van ‘Seriously Fun’!

VW Fun Cup



  • LTF

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons