van der Horst

25H Fun Cup: Talloze codrives en nostalgie

Kronos Events - VW Fun Cup
Kronos Events - VW Fun Cup
In de Hankook 25 Hours VW Fun Cup wordt er niet alleen gestreden voor de algemene zege. Er zijn ook heel wat klassementen binnen de wedstrijd. Zo staat de Biplace-klasse voor een volledig uniek concept waarin passagiers de kans krijgen om ondergedompeld te worden in de wedstrijd, terwijl zij die van nostalgie houden hun hartje kunnen ophalen in de Vintage-klasse (Evo 1) of de Evo 2-klasse (wagens met een dieselmotor).
We overdrijven niet door te stellen dat de Hankook 25 Hours VW Fun Cup een wedstrijd is die geen gelijke kent. Zowel door de lengte van de wedstrijd als vanwege de (nagenoeg) identieke wagens, het aantal rijders aan de start, het Circuit de Spa-Francorchamps dat hoog op het verlanglijstje staat van veel fans en de aanwezigheid op het circuit van de Biplaces. Wat? Tweezitters? Ja, dat heeft u goed gelezen! Bij de Hankook 25 Hours VW Fun Cup kunnen passagiers de wedstrijd beleven in het hart van de actie. Een soort van autosportsafari op keverformaat dus.
 
Om evidente veiligheidsredenen kan niet iedereen passagiers meenemen. De rijder – die de wedstrijd eveneens parallel kan betwisten op een eenzitter – moet ervaring hebben, over een speciale licentie beschikken en ermee akkoord gaan om geen enkel onnodig risico te nemen. En wie zijn dat dan precies, die passagiers? Eigenlijk iedereen. Mannen, vrouwen, jong, oud, liefhebbers, nobele onbekenden… Er is slechts één regel: minstens 16 jaar oud zijn (met toelating van de ouders). Soms gaat het om vrienden van de rijders, maar vaak zijn het winnaars van een wedstrijd of zakenrelaties. Wat is er op marketingvlak namelijk beter dan de genodigden van uw sponsor de rit van hun leven te bezorgen?
 
De Biplaces bieden een passagier niet enkel de mogelijkheid om een hele dag lang adrenaline en emotie te ervaren, ze rijden ook binnen een eigen klassement. Die race binnen de race biedt de passagiers dus nog een extra dimensie, die vaak het gevoel hebben zelf mee te doen aan deze legendarische wedstrijd. Een vijftiental Biplaces tekent present voor deze 23ste editie van de Hankook 25 Hours VW Fun Cup. Het gevecht voor de zege in de klasse belooft uitermate interessant te worden!
 
Gevestigde waarden of gelegenheidsrijders in het vizier?
 
Wie de deelnemerslijst erop naslaat, ziet dat ongeveer de helft van het veld aanspraak kan maken op de overwinning. We treffen uiteraard de gevestigde waarden uit het kampioenschap aan, die versterking krijgen bij deze 25 Hours. We denken dan aan de #365 Carpass LRE by DRM (Stéphane Lémeret-Miguel Coppieters-Philippe Reynens-Édouard de Braekeleer-Maxime Pasture), de #342 Milo Monster Trendy (Francis Plunus-Éric Jardon-Christian Houbben-Jean-Pierre Van de Wauwer), de #315 Fun 4 Racers by Comtoyou (Norbert Camara-Marc-Olivier Van Oppens-Geoffrey Bara-Frédéric Taquet), de #355 Publincentive by Leader Racing (Olivier Baudet-Jean-Michel Mahy-Lyssia Baudet-Christian Gengoux) en de #360 Milo CBRS (Alain Dupont-Philippe Fisette-Michel Koning-Rob Kruger). Heel wat combinaties schitterden in het recente verleden in de reguliere wedstrijden van de VW Fun Cup powered by Hankook.
 
TML Racing - VW Fun Cup
TML Racing - VW Fun Cup
Vervolgens zien we ook namen die enkel aan deze wedstrijd deelnemen. Soms gaat het om een wagen die ingeschreven is ter ondersteuning van een eenzitter en waarbij het vooral de bedoeling is om sponsors de dag van hun leven te laten ervaren. Zo zal de bezetting van de #13 No Speed Limit, een kandidaat voor de algemene zege, het kwartet Frédéric Bouvy-Damiens Coens-Mathieu Detry-Hugo De Saedeleer eveneens de Biplace #311 BigMat by Allure Team besturen met Olivier Muraille, Koen De Wit, Pieter Ooms en Claude Ponselet als teamgenoten. Ook Baudouin de Liedekerke, vaste waarde van de 25 Hours met al twintig deelnames op zijn actief, zal opnieuw present tekenen aan het hoofd van een team waarin ook zijn kinderen Florent, Sylvain en Xavier hun steentje bijdragen. Zij kunnen bovendien rekenen op Alain Jadot en Charles-Bernard Héger om hen te flankeren op de #323 TML Racing. Gezien die bezetting bij de meest recent verreden editie, in 2019, nog op het podium in de Biplace-klasse stond, is dit dus beslist een wagen om in het oog te houden. Onder de andere Biplaces die aan de start verschijnen, zullen de liefhebbers van Michel Vaillant zonder twijfel de passages van de #313 Kronos Events weten te waarderen, aangezien die wagen de kleuren draagt van Vaillante, het befaamde Franse stripmerk. Die wagen wordt ingezet door de promotor en organisator, speelt geen enkele rol in het klassement, maar neemt vooral deel om tijdens de wedstrijd racedopen aan te bieden.
 
De Vintage-klasse, waar nostalgie troef is
 
De Hankook 25 Hours VW Fun Cup staat ook in het teken van nostalgie. Bij de geboorte van de formule, in 1997, waren het de VW Fun Cup Evo1’s die de scepter zwaaiden in het kampioenschap. Met hun 130 pk sterke benzinemotor van 1800 cc en een manuele versnellingsbak hebben die eerste VW Fun Cup-bolides in grote mate bijgedragen aan de ontwikkeling van een kampioenschap dat in 2021 zijn 25ste seizoen beleeft.
 
In samenwerking met Éric de Hoe, een echte liefhebber met eveneens een nostalgisch hart, hield Kronos Events dit jaar de Vintage-klasse boven de doopvont. In die klasse moeten heel wat VW Fun Cups, die al te lang stilstaan in de garages, hun weg naar het circuit terugvinden. Het concept draagt de naam ‘Go to 25’ en wil bij de Hankook 25 Hours VW Fun Cup 2022 het 25-jarige bestaan van de VW Fun Cup vieren. Dit jaar al is er een eerste klein succesje met de deelname van niet minder dan zes VW Fun Cup Evo 1 (waaronder één Biplace). Zij krijgen dus een eigen klassement!
 
Het is moeilijk om een favoriet aan te duiden en bovendien zal ook de betrouwbaarheid van de ‘oude dames’ op de proef worden gesteld. Het is echter duidelijk dat het plezier wederom op de afspraak zal zijn bij de rijders van de #25 7 Racing Team, #40 Team 40, #46 Rêves Passions, #174 4 Race, #272 4 Race en de #333 Les As du Bâtiment, waarbij die laatste uitkomt in de Biplace-klasse.
 
Naasr die zes Evo 1’s, zullen eveneens drie VW Fun Cup Evo 2 (met TDi-motor) aan de start staan: de #77 8Ks Corse Team Germany, de #254 SGRT.be en de Biplace #319 CG Racing. Want in de VW Fun Cup telt: hoe meer zielen, hoe meer Fun!

VW Fun Cup  • Powercars

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons