van der Horst

25H VW Fun Cup: Nabeschouwing van de organisatoren

VW Fun Cup
VW Fun Cup
Onder een stralende zon en voor talrijk opgekomen fans werd de editie 2016 van de 25 Hours VW Fun Cup een groot succes. Met 122 wagens op de startgrid en meer dan 20 favorieten beloofde het er hard aan toe te gaan. Dat werd ook bevestigd: er vielen heel wat incidenten te noteren en met niet minder dan 45 neutralisaties in de vorm van een 'Full Course Yellow' speelde de strategie een belangrijke rol. De #277 van Netcom by Allure Team vertrok niet alleen van op de pole positie, ze zette ook de snelste wedstrijdronde neer en ging uiteindelijk met de zege lopen. Een tweede overwinning na die van 2014. Enkele weken na het overlijden van Jean-Pierre Mondron werd er hem een schitterende eerbetoon toegedicht. Voor zijn zonen Edouard en Guillaume Mondron, die samen met Cédric Bollen, Fred Caprasse en Eric Gressens reden, een heel emotionele overwinning.
"Dit was een schitterend weekend en heel mooie hommage aan onze papa", stelde Edouard, de oudste. "Eerst met een pole positie en dan deze overwinning voor zijn twee zonen, na een race van 25 Uur. Heel veel emoties, dat kan ik je wel vertellen. Dit vergeten we nooit."

Met een heel gewaagde strategie, waardoor ze zelfs een pitstop minder afwerkten dan de winnaars, eindigde het team van Jean Glorieux, Guillaume Dumarey, Stefan Talpe en Pol Van Pollaert op de #24 Petrolheads op het tweede podiumtrapje. De #78 Mega Fun Team RLB van Pierre-Yves Corthals, Maxime Soulet, Stéphane Boulanger en Claude Pirson leek op weg naar de derde plaats, maar liep - zoals heel wat anderen - een strafronde op voor het niet respecteren van de laatste 'Full Course Yellow'-procedure. Zo ging het laatste podiumplaatsje naar de #294 AC Motorsport 1 van Stéphane Perrin, Martin Leburton, Simon Mirguet en Jonas De Kimpe, die aan zijn debuut toe was in de VW Fun Cup.

Na een opmerkelijke race schoot Mega Fun Team RLB een tiental seconden te kort om een podiumplaats te veroveren. De Top-5 werd volgemaakt door de #289 Conceptexpo by Milo Racing  van Lorenzo Donniacuo, Marc Van Cutsem, Fred Bouvy en Pierre Piron.

Zoals steeds werden de 25 Hours VW Fun Cup getekend door heel wat koerswijzigingen en een pak favorieten slaagden er niet in om tot het einde door te gaan en te schitteren. Bij die pechvogels behoorden zeker de Italianen van het 8 Ks Corse Team (Claudio Cappelli-Ottorino Zorza-Federico Sordini-Gabriele Torelli), waarbij Claudio Torelli achter het stuur van de #285 rond middernacht in de Raidillon tegen de muur knalde. De #80 de IMAO – M3M met Wolfgang Reip, Didier Van Dalen, Michael Leenders en Pierre Lalmand verdween zondagochtend in het opgeverspark, nadat zij al die tijd aanspraak maakten op een podiumplaats.

De top 10 werd vervolledigd door de ploegen Orhes-Stephya-France Toner (Olivier Pernaut-Arnaud Tsedri-Guillaume Breard-Pierre-Yves Rosoux), Bustin by DNS (Dominique Bustin-Maxime Lieutenant-Sébastien Kluyskens-Gilles Debrus), JAC Motors 1 (Laurent Jaspers-Stéphane Henry de Frahan-Benoit Galand-Benoit Dupassage-Patrick Van Impe), McDonald’s Racing (Marc-Olivier Van Oppens-François Bouillon-Xavier Gérard-Frédéric Vervisch-Benoit Visnovsky) en Flying Chicken by Allure Team (Julien Collette-Guillaume Swaelens-Frédéric Taminiaux-Simon Tourneur-Sébastien Ryhon).

Vermelden we nog dat Kirsten Flipkens erin slaagde om achter het stuur van de Flower Power-VW #50 de 25 Hours vol te maken op een 67ste plaats. Zij werd in die missie goed geholpen door Bert en Stienes Longin, Anthony Kumpen en Niels Albert, die al toe was aan zijn tweede deelname in de 25 Hours.

Tweezitters : TML Racing by 4Race voor de vijfde keer

Bij de tweezitters hadden de mannen van Trendy Foods Monster zicht op een klinkende zege, toen zij op twee uur van de geblokte vlag werden verraden door motorpech en Francis Plunus, Eric Jardon, Sarah Bovy en Jean-Pierre Van de Wauwer aan de kant moesten.  Bij aanvang van de race verloor CRBS by AC (Michel Koning-Philippe Fisette-Alain Dupont-Rob Kruger) dan weer alle kansen op succes toen zij nogal hardhandig van de baan gingen in de Raidillon.

TML Racing by 4Race kon dankzij Baudouin de Liedekerke, Florent de Liedekerke, Alain Jadot, Alexandre Jadot en Charles-Bernard Héger de dans ontspringen en meteen tekenen voor een vijfde zege in het klassement van de 25 Hours bij de tweezitters. Het podium werd vervolledigd door #311 Allure Team Biplace (Jean-Marc Bourdouch, Julien Penasse, Olivier Muraille, Jonathan Henry de Frahan, Alain Berg, Dominique Speleers en René Brugmans) en #365 Carpass LRE by DRT (Stéphane Lémeret, Miguel Coppieters, David De Saeger, Philippe Reynens, Olivier Bouche en Emmanuel Eggermont).

Halfweg middernacht geraakte Cloé Broers betrokken in een aanrijding en diende met een beenbreuk opgenomen te worden in het ziekenhuis. Zondagnamiddag keerde zij alweer terug naar het circuit en vervoegde, onder luid applaus van de menigte, de zeventien andere vrouwelijke coureurs. Een typisch gebaar wat alles zegt over de sfeer in de VW Fun Cup!

« Deze editie van de 25 Hours VW Fun Cup  bezat alle  ingrediënten  om er een prachtig feest van te maken en al bij  al zijn wij tevreden”  stelde Marc Van Dalen. « Het is echter zeer spijtig dat  de race werd ontsierd door veelvuldige incidenten, waarbij sommige rijders, en ook gevestigde waarden, over de schreef gingen en op de piste weinig of geen respect toonden voor  hun collega’s. De VW Fun Cup  moet in de eerste plaats Fun blijven. Wij gaan alle voorvallen grondig ontleden en de nodige maatregelen nemen opdat zulke zaken niet meer zouden voorvallen. Maar ik kan iedereen niet genoeg bedanken voor het verwezenlijken van dit schitterende evenement. Jean-Pierre hierboven mag fier zijn! Afspraak in juli 2017 voor de 20ste uitgave van de 25 Hours VW Fun Cup! »

Uitslag :

1.#277 Netcom by Allure Team (Cedric Bollen-Fred Caprasse-Edouard Mondron-Guillaume Mondron-Eric Gressens) 393 laps ; 2. #24 Petrolheads (Jean Glorieux-Guillaume Dumarey-Stefan Talpe-Pol Van Pollaert) 2.57.862 ; 3. #294 AC Motorsport 1 (Stéphane Perrin-Martin Leburton-Simon Mirguet-Jonas De Kimpe) 3 laps ; 4. #78 MEGA Fun Team RLB (Corthals-Soulet-Pirson-Boulanger) 0.10.533 ; 5. #289 Conceptexpo by Milo Racing (Lorenzo Donniacuo-Marc Van Cutsem-Fred Bouvy-Pierre Piron)  4 laps ; 6. #288 Orhes-Stephya-France Toner (Olivier Pernaut-Arnaud Tsedri-Guillaume Breard-Pierre-Yves Rosoux) 1.32.482 ; 7. #291 Bustin by DNS (Dominique Bustin-Maxime Lieutenant-Sébastien Kluyskens-Gilles Debrus) 2.28.911 ; 8. #44 JAC Motors 1 (Laurent Jaspers-Stéphane Henry de Frahan-Benoit Galand-Benoit Dupassage-Patrick Van Impe) 5 laps ; 9. #260 McDonald’s Racing (Marc-Olivier Van Oppens-François Bouillon- Xavier Gerard-Frédéric Vervisch-Benoit Visnovsky) 7 laps ; 10. #274 Flying Chicken by Allure Team (Julien Collette-Guillaume Swaelens-Frédéric Taminiaux-Simon Tourneur-Sébastien Ryhon) 9 laps ;

Kronos Events Press  • Powercars

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons