van der Horst

36 wagens op voorlopige deelnemerslijst voor de Asian Le Mans Series

DKR Engineering - Duqueine D08
DKR Engineering - Duqueine D08
Het einde van het jaar begint stilletjes aan te naderen en dus ook de start van het nieuwe seizoen van de Asian Le Mans Series. Voor het eerst sinds 2019 start het seizoen op het einde van een kalenderjaar, ditmaal in december in Sepang. ACO heeft vrijdag de voorlopige deelnemerslijst vrijgegeven van zowel de teams als de wagens en men mag niet klagen gezien er 36 wagens op die lijst prijken. Al heeft er één klasse wel wat klappen gekregen.
  • Hamofa Performance
Start 2022 Asian Le Mans Series 4 Hours of Abu Dhabi
Start 2022 Asian Le Mans Series 4 Hours of Abu Dhabi
Tien LMP2's zullen vooral vechten voor de algemene winst en qua teams mag men al zeker niet klagen. Zo trekt DKR Engineering als regerend kampioen richting Azië, maar krijgt het ook de nodige tegenstand van Crowdstrike by APR, AF Corse, TF Sport, Proton Competition, Nielsen Racing en nog enkele andere teams. Gezien er niet veel LMP2 wagens vertoeven in Azië, gaat het overigens allemaal om Europese teams die oostwaarts afzakken.

DKR Engineering - Duqueine M30 - D08
DKR Engineering - Duqueine M30 - D08
Welke wel zware klappen heeft gekregen is de LMP3-klasse. Er zijn maar drie teams die de trip richting Maleisië maken. De reden: voorheen was er voor hen een ticket te bemachtigen voor de 24 uren van Le Mans in de LMP2-klasse. Maar met de nieuwe regels voor LMP2 op Le Mans - namelijk dat er maar vijftien wagens in deze categorie aan de start mogen verschijnen - is dat ticket verdwenen en zo ook de interesse om de lange trip naar Azië te maken. Maar gezien er toch drie - overigens allen Ligiers van Cool Racing, CD Sport en High Class Racing - aan de start verschijnen, krijgen deze wel een zekere plek voor de twee wedstrijden voor de Road to Le Mans, dat in het voorprogramma van de 24 Heures wordt afgewerkt.

Walkenhorst Motorsport - BMW M4 GT3
Walkenhorst Motorsport - BMW M4 GT3
Tot slot springt het grote aantal GT3's op. Maar liefst 23 wagens zijn geregistreerd in deelname, verdeeld over acht verschillende constructeurs. Daar zien we dan wel weer een mooie mix van Europese teams die de degens kruisen met de Aziatische en zelfs Australische teams. Daaronder ook de eerste teams die nu in het FIA WEC nog racen met een GTE, maar in de Asian Le Mans Series al een tipje van de sluier lichten betreft welke constructeur zij gekozen hebben voor 2024. Zoals GR Racing, winnaar van de 24 uren van Le Mans dit jaar, dat aantreedt met een Ferrari 296 GT3 en Project 1 dat met twee BMW M4 GT3's deelneemt. Net zoals de LMP2's maken zij een kans op een ticket voor de 24 Heures du Mans en hoeven ze voor één keer niet te wisselen naar een GTE, gezien de LMGT3 vanaf 2024 in voege gaat in het WEC.

Foto's: Asian Le Mans SeriesDit artikel werd gepubliceerd door Thomas Smets in Circuit Internationaal op vrijdag 15 september 2023.
  • De Swert Opticiens

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons