3H Silverstone: Jota Sport Zytek wint ingekorte race

Jota Sport Zytek-Nissan #38
De ELMS race op Silverstone werd in apocalyptische omstandigheden verreden, nadat de wagens al meer dan drie kwartier in de regen achter de safety car doorbrachten werd de neerslag nog heviger en besloot de organisatie 40 minuten voor tijd een einde te maken aan de wedstrijd. De overwinning van de ingekorte wedstrijd ging uiteindelijk naar de Jota Sport Zytek Nissan van Oliver Turvey en Simon Dolan. De Proton Porsche won de GTE klasse, waar ProSpeed Compétition de vierde plaats behaalde.
De regen heeft de eerste manche van het vernieuwde ELMS kampioenschap grondig verstoord. Zorgde de regen eerst nog voor spektakel bij de start dan werd de race halfweg geneutraliseerd omdat het te gevaarlijk werd, wanneer de wagens dan nog de baan niet konden houden besloot men om een einde te maken aan de wedstrijd met nog 40 minuten te gaan.

Panciatici (Alpine), Mailleux (Morand Morgan) en Hartley (Murphy ORECA) gingen al snel voorbij de van op de pole gestarte Jota Sport Zytek, de laatste twee profiterend van hun regenbanden. Al snel nam een ontketende Hartley de leiding alvorens wat later in de grindbak te verdwijnen. Mailleux op de Morgan nam het commando over maar de rijder verloor de controle over zijn wagen bij het dubbelen van de ProSpeed Porsche en belandde in de banden met een opgave als gevolg. Hirschi in de TDS ORECA nam de leiding over maar wanneer de safety car op de baan kwam besloot men bij TDS de wagen binnen te roepen waarna de ORECA als derde terug de baan op kwam. Een foute beslissing bleek achteraf want de race werd nooit meer hervat en de uitslag veranderde niet meer. De overwinning ging zo toch naar de Jota Sport Zytek voor de Race Performance ORECA en de TDS ORECA. De Alpine A450 lag vierde bij het afvlaggen van de race.

In de GTE klasse ging de zege naar de Proton Porsche van Ried en Tandy voor de twee RAM Racing Ferrari’s. De BMW Z4 van de Ecurie Ecosse ging met de zege in de GTC klasse aan de haal en eindigde mooi tiende algemeen. Bij de Belgen noteren wij een elfde plaats voor de Boutsen Ginion ORECA net een plaats voor de ProSpeed Porsche die net buiten het podium in de GTE klasse viel. De GTC Audi van Dylan Derdaele bereikte het einde van de race op een twintigste plaats.

10. Ecurie Ecosse - MILLROY / SMITH / McCAIG - BMW Z4 GTC
11. Boutsen Ginion Racing - BRIÈRE / DAGONEAU / HATSHORNE - Oreca 03 - Nissan LMP2
12. Prospeed Competition - PERRODO / COLLARD / CRUBILÉ - Porsche 911 GT3 RSR LMGTE
13. AF Corse - RIZZOLI / GAI / CASÉ - Ferrari F458 Italia GT3 GTC
14. IMSA Performance Matmut - MILESI / HENZLER Porsche 911 GT3 RSR LMGTE
15. DKR Engineering - PORTA / BRANDELA / RAFFIN - Lola B11/40 - Judd LMP2