van der Horst

4H Algarve: Algarve Pro Racing op pole voor eerste race van het weekend

Algarve Pro Racing - Oreca 07 Gibson
Algarve Pro Racing - Oreca 07 Gibson
De European Le Mans Series begint er al vroeg aan dit weekend. Het kampioenschap dient vandaag namelijk de afgelaste Imola-race in te halen, reden waarom men sinds woensdag al druk in de weer is. Te beginnen met de kwalificatieronde vandaag voor de 4 Hours of the Algarve, die deze namiddag verreden wordt en waar Algarve Pro Racing de pole bemachtigde met James Allen. Ook Tom Van Rompuy moest zich al meten op een natte baan en reed naar een vijfde startplek in LMP2 Pro-Am.
Er waren wel een aantal gegadigden, maar het was toch Allen die met Algarve Pro Racing voor een tweede keer op rij de pole pakte. De Australiër had bijna een volle seconde voor op Olli Caldwell die uitkomt voor Inter Europol Competition en meer dan een tel op Laurents Hörr voor IDEC Sport. In LMP2 Pro-Am streden voornamelijk Proton Competition en Racing Team Turkey om de pole;  uiteindelijk was het Alexander Matschull die met Team Virage voor een volle seconde de snelste tijd afsnoepte van Giorgio Roda en Salih Yoluc. Weliswaar onder voorbehoud, gezien er tijdens zijn snelle ronde ook nog een gele vlag was. Ook Van Rompuy liet zich niet onbetuigd in deze sessie en poogde de concurrentie vooraan bij te benen, maar een vijfde plaats was het beste wat de Antwerpenaar er uit kon halen.

Het was echt een goeie kwalificatiesessie voor Team Virage, want ook in LMP3 pakte men de pole. Manuel Espirito Santo versloeg in zijn Ligier de Duqueine van WTM by Rinaldi Racing met Oscar Tunjo achter het stuur. Marcos Siebert eindigde als derde in de Cool Racing Ligier. Tot slot behaalde Arnold Robin de besttijd in GTE met de TF Sport Aston Martin. Al werd deze sessie wel een keertje stilgelegd, nadat de Spirit of Race Ferrari in het grind belandde. Tot slot kreeg de Fransman een vrijgeleide om zijn tijd te verbeteren, voordat de sessie een paar seconden voor het afvlaggen werd stilgelegd nadat Michael Fassbender zijn Proton Competition Porsche in het grind had vastgereden. Robin bleef hiermee de Ferrari's van Formula Racing en Spirit of Race voor. De wagens van Alessio Picariello (Proton Comeptition Porsche) en Ulysse de Pauw (AF Corse Ferrari) vertrekken respectievelijk vanaf plaats zes en zeven. 

Lang moeten we niet wachten, want de race start deze namiddag om 15:45 uur.

Foto's: European Le Mans SeriesDit artikel werd gepubliceerd door Thomas Smets in European Le Mans Series op vrijdag 20 oktober 2023 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting 4H Portimão.
  • LTF

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons