van der Horst

4H Aragón: United Autosports wint vanaf pole - podium voor Alessio Picariello

Podium 2023 4H Aragón GTE
Podium 2023 4H Aragón GTE
Voor het eerst sinds het COVID aangetaste seizoen 2020 racete de European Le Mans Series nog eens de nacht in. Ditmaal op het circuit van Aragón, een nieuwkomer op de kalender. United Autosports met Phil Hanson, Marino Sato en Oliver Jarvis wist de pole te bemachtigen en later ook de overwinning. Al moest het trio daar wel voor knokken. Ondertussen kon de enige Belg in het veld, Alessio Picariello, zich op het podium hijsen op een tweede plek.
Start 2023 European Le Mans Series 4 Hours of Aragón
Start 2023 European Le Mans Series 4 Hours of Aragón
Terwijl United Autosports het merendeel van de race aan de leiding lag, liep het even fout tijdens de voorlaatste pitstop anderhalf uur van het einde van de wedstrijd. Hierdoor vielen zij terug naar een vierde plaats, waardoor Panis Racing aan de leiding kwam. Die wilden wegrijden, maar konden dat niet wegensr een full course yellow. Erger de leidersplaats ging verloren aan IDEC Sport en ook aan Algarve Pro Racing ging voorbij. Maar terwijl deze laatsten vochten om de leiding, was het de polesittende wagen die dankzij een snelle laatste pitstop alsnog met de zege ging lopen. Alles kwam nog wel bij elkaar op een zakdoek, maar het Anglo-Amerikaanse team hield stand.

Phil Hansson, Marino Sato en Oliver Jarvis
Phil Hansson, Marino Sato en Oliver Jarvis
Voor het trio Hanson/Sato/Jarvis was het hun eerste overwinning van het seizoen, terwijl IDEC Sport met Paul-Loup Chatin, Laurents Hörr en Paul Lafargue als tweede over de meet bolden. Algarve Pro Racing met James Allen, Kyffin Simpson en Alex Lynn waren verantwoordelijk voor het grootste huzarenstukje. Tijdens de kwalificaties kenden zij problemen met hun remmen, waardoor zij pas als 42ste en laatste startten maar alsnog naar het podium reden. In LMP2 Pro-Am ging de overwinning naar AF Corse met Alessio Rovera, François Perrodo en Matthieu Vaxivière, die tevens ook als vijfde algemeen eindigde, achter Panis Racing.

Podium 2023 European Le Mans Series 4H Aragón LMP3
Podium 2023 European Le Mans Series 4H Aragón LMP3
In LMP3 eindigde de wedstrijd op een duel tussen de Ligier van COOL Racing en de Duqueine van WTM Racing by Rinaldi. De eerstgenoemde werd uiteindelijk de winnaar met Adrien Chila, Marcos Siebert en Alejandro Garcia, al was het toch niet met veel marge, tevens het gevolg van een penalty die zij kregen vanwege een inbreuk bij de pitstops. Maar gezien zij 24 seconden voorsprong hadden, moesten Torsten Kratz, Leonard Weiss en Oscar Tunjo tevreden zijn met plaats twee. De Ultimate Ligier van Eric Trouillet, Matthieu Lahaye en Jean-Baptiste Lahaye vervolledigde het podium.

Tot slot LMGTE, waar de Kessel Racing Ferrari van Davide Rigon, Takeshi Kimura en Scott Huffaker de winst bemachtigde. Het trio kwamen pas in de tweede helft van de wedstrijd in beeld en beëindigde zo de hegemonie van de Proton Competition Porsche's. Die eindigden overigens tweede, derde en vierde. De beste van hen was het exemplaar van Alessio Picariello, Zach Robichon en Ryan Hardwick, voor de wagen van Michael Fassbender, Richard Liets en Michael Rump. Hiermee trekt Picariello als leider in de tussenstand richting Spa-Francorchamps volgende maand, hetzij met maar twee punten voorsprong op Kimura en Huffaker.

Foto's: European Le Mans SeriesDit artikel werd gepubliceerd door Thomas Smets in European Le Mans Series op zondag 27 augustus 2023 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting 4H Aragón.
  • Powercars

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons