van der Horst

4H Barcelona: Sarah Bovy pakt de pole

Iron Dames - Porsche 911 GT3-R
Iron Dames - Porsche 911 GT3-R
De Iron Dames zijn misschien een jaartje afwezig geweest in de European Le Mans Series, maar in Barcelona liet Sarah Bovy zich direct opmerken door de pole te pakken. In de roze Porsche verpulverde de Brusselse heel het LMGT3-veld en schreef hiermee geschiedenis om als eerste de pole te pakken in een GT3 in de European Le Mans Series. Ondertussen werd er ook een kwalificatierecord gebroken in LMP2, waar Ben Hanley de Oreca van United Autosports op pole zette.
Dat Bovy enorm snel is als het aankomt op kwalificatierondjes, dat hebben we gezien vorig jaar in het FIA WEC. En de Iron Dames maakten nu hun wederoptreden in de ELMS zoals ze stopten 2022, met de pole. De Brusselse was al halfweg de kwalificaties de snelste en zette haar tijd nog wat scherper tegen het einde van de sessie. Daarmee bleef ze de Iron Lynx Lamborghini van Hiroshi Hamaguchi en de Formula Racing Ferrari van Johnny Laursen voor. Ulysse de Pauw start dan weer vanaf plaats acht in de AF Corse Ferrari. Hiermee is Bovy al de tweede landgenoot die geschiedenis schrijft in een ACO-kampioenschap op vlak van LMGT3, nadat Tom Van Rompuy nog de pole pakte in Qatar tijdens het debuut van de klasse in het FIA WEC.

United Autosports - Oreca 07 Gibson
United Autosports - Oreca 07 Gibson
In LMP2 was het dan weer tijd om een record te verbreken. Nu de Oreca's terug sneller zijn, was het de vraag wie het nieuwe ronderecord achter zijn naam ging schrijven. Reshad de Gerus voor IDEC Sport had zijn zinnen gezet om in de geschiedenisboeken van het Catalaanse circuit te komen, maar dat was buiten Ben Hanley gerekend. In de laatste minuten versloeg hij de Fransman, waardoor United Autosports met de eer ging lopen in Barcelona. Alex Lynn eindigde als derde met Algarve Pro Racing. In LMP2 Pro-Am stond er dan weer geen maat op Giorgio Roda, die Proton Competition op de eerste plek parkeerde.

Tot slot kwam LMP3 ook in actie. Daar was het uittredend kampioen Cool Racing dat de pole bemachtigde. Manuel Espirito Santo was al op dreef tijdens de Prologue en de vrije training en piloteerde de Ligier naar de pole, ten nadele van de Team Virage Ligier, die bestuurd werd door nieuweling Gillian Henrion. Julien Gerbi met de RLR M Sport Ligier eindigde als derde. 

Nu is het aftellen naar de race, die morgen om 11:30 uur van start gaat.

Foto's: European Le Mans SeriesDit artikel werd gepubliceerd door Thomas Smets in European Le Mans Series op zaterdag 13 april 2024 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting 4H Barcelona.
  • Prospeed Competition

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons