van der Horst

4H Le Castellet: COOL Racing op pole - Tom van Rompuy P4 in LMP2 Pro-Am

José María López
José María López
Tijdens de kwalificaties in aanloop naar de 4 Hours of Le Castellet was het José María López die COOL Racing de pole bezorgde. De Argentijn pakte de pole in de laatste minuut van de sessie en liet Paul Loup Chatin van IDEC Sport en Job van Uitert van Panis Racing achter zich. In LMP2 Pro-Am deed Tom van Rompuy het niet onaardig voor DKR Engineering met een vierde plaats, al stond er geen maat op Salih Yoluc van Racing Team Turkey. Dat terwijl onze landgenoten in GTE vanaf de middenmoot zullen starten.
De kwalificatie van de LMP2 startte al na vijf minuten met een valse noot, nadat de Oreca van United Autosports stilviel bij de ingang van de pits. Hierdoor kreeg de rest van de deelnemers slechts tien minuten de tijd, waarbij het geregeld een haasje-over werd voor de pole. Chatin dacht dat hij genoeg had gedaan om de pole af te snoepen van van Uitert, totdat López in de allerlaatste minuut nog onder de tijd ging en zo met Vladislav Lomko en Reshad de Gerus vanaf pole mag starten, voor Paul Lafargue, Chatin en Laurents Hörr. De tweede startrij is voorbehouden voor Panis Racing en Inter Europol Competition.

Terwijl de spanning te snijden was in LMP2, werd het een dominant vertoon van Yoluc voor Racing Team Turkey in LMP2 Pro-Am. De Turk was al halfweg de sessie zeker van de pole en hield maar liefst met meer dan acht tienden Giorgio Roda van Proton Competition achter zich. Hiermee krijgen we een exacte kopie van de eerste startrij uit Barcelona, waar hij samen met Charlie Eastwood en Louis Delétraz zijn tweede pole op rij behaalde voor Roda, Jonas Ried en Gianmaria Bruni. De tweede startrij is voorbehouden voor Nielsen Racing en vooral DKR Engineering. In deze laatste wagen was het van Rompuy die de wagen bestuurde en François Perrodo van AF Corse achter zich hield.

In LMP3 zal het de WTM by Rinaldi Racing Duqueine van Oscar Tunjo, Torsten Kratz en Leonard Weiss zijn die vanaf pole mag starten. Tunjo snoepte deze af van de Eurointernational Ligier van Glenn van Berlo en Matthias Lüthen en de Nielsen Racing Ligier van Ryan Harper-Ellam en Anthony Wells en dat met minimale voorsprong. De top vijf werd vervolledigd door de Ligier's van Inter Europol Competition en Team Virage.

Tot slot haalde de Proton Competition Porsche van niemand minder dan teambaas Christian Ried de pole in GTE. Halfweg de sessie zette de Duitser deze tijd op de tabellen waarbij hij toen al verzekerd was van de eerste plaats voor zichzelf, Gianmarco Levorato en Julian Andlauer. De tweede plaats ging dan weer naar de Spirit of Race Ferrari van Duncan Cameron - die hij deelt met David Perel en Matt Griffin - en die vijftien honderdsten te kort kwam. De tweede startrij is dan weer voorbehouden voor de tweede Proton Competition Porsche van Michael Fassbender, die Johnny Laursen in Formula Racing Ferrari achter zich hield. Alessio Picariello kwalificeerde de derde Proton Competition Porsche die hij deelt met  Ryan Hardwick op een zesde plaats, terwijl Ulysse de Pauw morgen uit de achterste gelederen gaat moeten starten met de AF Corse Ferrari.

Met deze sessie achter de rug is het nu uitkijken naar de race, die van start gaat om 11:30 uur.

Foto: European Le Mans Series



Dit artikel werd gepubliceerd door Thomas Smets in European Le Mans Series op zaterdag 15 juli 2023 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting 4H Le Castellet.
  • Skylimit Events

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons