van der Horst

4H Monza: Panis Racing pakt eerste overwinning

Panis Racing - Oreca 07 Gibson
Panis Racing - Oreca 07 Gibson
De 4 Hours of Monza werd gewonnen door de Panis Racing Oreca van Julien Canal, Will Stevens en James Allen. Het Franse team kon profiteren van het feit dat het in het openingsuur op tijd de pits opzocht alvorens een safety car naar buiten kwam. Tweede eindigde de United Autosports Oreca van Phil Hanson, Jonathan Aberdein en Tom Gamble, terwijl de Jota Oreca van Jazeman Jaafar en Sean Gelael bij hun gastoptreden als derde geklasseerd werden.
  • Prospeed Competition
Start 2021 ELMS 4H Monza
Start 2021 ELMS 4H Monza
Hoewel Panis Racing won, waren zij niet de protagonisten in het eerste uur. Het waren vooral de polesittende G-Drive Racing, Team WRT, United Autosports en Racing Team Nederland die vochten voor de kop. Maar alles werd overhoop gegooid nadat een Porsche in het grind belandde en een safety car buitenkwam. Velen konden daardoor niet hun pitstop afwerken, terwijl United Autosports en Panis Racing net ervoor dat wel deden. Dat gaf hen een comfortabele voorsprong en vooral Panis Racing nam deze kans met beide handen. Aan de meet hadden zij vijf seconden voorsprong voor hun allereerste overwinning in de European Le Mans Series ooit op United Autosports. Jota eindigde als derde, terwijl Team WRT de vierde plek claimde en zo nog steeds leider blijft in de tussenstand. Duqueine vervolledigt de top vijf.

Inter Europol Competition - Ligier JS P320
Inter Europol Competition - Ligier JS P320
Bij de LMP3's kregen we na een tweestrijd gisteren, een driestrijd vandaag, maar het was nog steeds de DKR Engineering Duqueine van Laurents Hörr en Mathieu de Barbuat die als beste uit de bus kwam. Toch waren zij geregeld in gevecht met de United Autosports Ligier van Wayne Boyd, Rob Wheldon en Edouard Cauhaupe, al eindigden zij op 21 seconden van het Luxemburgse team. Ook de Inter Europol Competition Ligier van Ugo de Wilde, Martin Hippe en Mattia Pasini waren mee verwikkeld in de strijd om de winst. Toch viel de wagen terug naar achteren en kon de Wilde pas in de laatste ronde een podiumplaats verzilveren, wanneer het voorbij de Cool Racing Ligier - overigens de leider in het LMP3-klassement - voorbij geraakte. Tom Cloet eindigde met de Racing Experience Duqueine op een elfde plaats.

GTE werd zowaar een heus Ferrari-feestje, want namelijk alle zes Ferrari's bezetten ook de eerste zes plaatsen. Beste team was Spirit of Race. Duncan Cameron, David Perel en Alessandro Pier Guidi mochten van pole vertrekken en na de nodige gevechten met de Iron Lynx Ferrari van Rino Mastronardi, Matteo Cressoni en Miguel Molina, die uiteindelijk toch geen vuist kon maken tegen het Zwitserse team. Derde eindigde de AF Corse Ferrari van François Perrodo, Emmanuel Collard en Alessio Rovera, die hiermee nog nipt de leiding behoudt in het GTE-klassement. Gezien de 24 Uur van Le Mans de eerstvolgende belangrijke manche is voor vele teams, ligt de European Le Mans Series stil tot in september, wanneer zij op bezoek komen in Spa-Francorchamps.

Foto's: Racing International PhotographyDit artikel werd gepubliceerd door Thomas Smets in European Le Mans Series op zondag 11 juli 2021 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting 4H Monza.
  • STX Motorhomes

Copyright 2000-2022 Autosport.be - Contacteer ons