van der Horst

4H Paul Ricard: Jota Sport wint maar verliest zege na straf – Marc VDS tweede

Jota Sport - Gibson 015S LMP2
Jota Sport - Gibson 015S LMP2
Enkele dagen nadat Jota Sport een ambitieus programma voor 2016 aankondigde, heeft de Britse equipe de vierde ELMS-manche van het seizoen gewonnen. Op het circuit van Paul Ricard waren Harry Tincknell, Filipe Albuquerque en Simon Dolan met hun Gibson 015S de identieke wagen van Greaves Motorsport (Hirsch/Lancaster/Wirdheim) 30 seconden te snel af. De Jota bolide veroverde ’s ochtend de pole, maar Simon Dolan miste volledig zijn start en maakte later ook nog eens spin. Twee neutralisaties en uitstekende stints van Audi en Nissan fabrieksrijders Albuquerque en Tincknell later was de situatie volledig rechtgezet.
  • Hamofa Performance
SMP Racing - BR01 LMP2
SMP Racing - BR01 LMP2
Het LMP2-podium werd vervolledigd door de AF Racing BR01 van het Russische trio Aleshin/Ladygin/Shaytar. Doordat SMP Racing geraakt werd door de sancties tegen Rusland besloot men van naam en licentie te veranderen, waardoor deze manche voor het eerst sinds lang weer op het betere Dunlop rubber gereden werd. Het team kon daarmee meteen het potentieel van de BR01 laten zien die helaas maar tot eind 2016 in actie mag komen. Het tweede BR01 exemplaar van Markosov/Minassian/Mediani sloot aan in vierde stelling op amper anderhalve minuut achterstand, wat de competitiviteit van deze klasse alleen maar in de verf zet.

UPDATE: Toen bleek dat Filipe Albuquerque langer dan toegestaan het stuur had genomen van de winnende Jota Sport Gibson, besloot de organisatie de winnaars een tijdstraf van 45 seconden te geven. Daardoor gaat de zege naar de Greaves Gibson voor de AF Racing BR01. De Jota Sport Gibson strandt alzo uiteindelijk op de derde plaats.

Finish 4 Hours of Le Castellet 2015
Finish 4 Hours of Le Castellet 2015
In LMP3 – nog steeds uitsluitend bezet door Ginetta – leek de zege naar Gaëtan Paletou en Mike Simpson te gaan, tot het duo met ophangingsproblemen kreeg te maken en moest opgeven. De overwinning ging daardoor naar meervoudig Olympisch kampioen Chris Hoy en Charlie Robertson, die daarmee meteen ook de allereerste LMP3-titel binnen halen.

Marc VDS Racing - BMW Z4 GTE
Marc VDS Racing - BMW Z4 GTE
In de snelste GT-klasse (GTE) ging de overwinning naar de Formula Racing Ferrari 458 Italia van kampioenschapsleiders Laursen/Rizzoli/Mac. Marc VDS Racing kwalificeerde zich vanmorgen als traagste maar kon door een feilloze wedstrijd toch nog knap tweede worden op een ronde achterstand. Andy Priaulx, Jesse Krohn en Henri Hassid mochten voor de eerste maal dit seizoen het podium beklimmen en rukken in één keer op naar de tweede plaats in de puntentelling. In de mager bezette GTC-klasse won de TDS Racing BMW van Dino Lunardi, Franck Perera en Eric Dermont. Adrien De Leener werd er op een Ferrari uit de AF Corse stal vierde.

--- UITSLAG ELMS 4H PAUL RICARD (PDF) ---

Foto's: ELMS & MVDS



Dit artikel werd gepubliceerd door Vincent Wouters in European Le Mans Series op zondag 6 september 2015 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting 4H Paul Ricard.
  • De Swert Opticiens

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons