van der Horst

4H Portimão: Derde tijd voor Tom Van Rompuy in LMP2 Pro-Am

DKR Engineering - Oreca 07 Gibson
DKR Engineering - Oreca 07 Gibson
Voor een tweede dag op rij werd er op het circuit van Portimão een kwalificatie verreden. Ditmaal voor de 4 Hours of Portimão, de finale van de European Le Mans Series. Paul Loup Chatin bezorgde IDEC Sport de pole, terwijl Tom Van Rompuy zeer goed mee was in LMP2 Pro-Am. Nog aan Belgische zijde zag Alessio Picariello teamgenoot Ryan Hardwick de snelste tijd realiseren in GTE.
  • Powercars
Tom Van Rompuy kon echt niet klagen over zijn kwalificatiesessie. De Antwerpenaar was van het begin af aan een gesel voor iedereen, Salih Yoluc uitgezonderd. De Turk van Racing Team Turkey toonde zich de betere van de Belgisch getooide DKR Engineering en leek de pole bemachtigd te hebben, tot Giorgio Roda er een stokje voor stak. Gisteren lag de wagen van Proton Competition nog uit elkaar, maar de jongens van het Duitse team hadden heel de nacht gewerkt om de wagen terug op post te krijgen. Roda bedankte hen door de snelste tijd in LMP2 Pro-Am te realiseren in zijn laatste ronde.

In LMP2 algemeen zagen we een driestrijd tussen United Autosports, IDEC Sport en Panis Racing. Voor de eerst- en laatstgenoemde een belangrijk gegeven om toch een puntje dichter te kruipen bij Algarve Pro Racing in het tussenklassement;  maar het was Paul Loup Chatin in de blauwe IDEC Sport die zowel Oliver Jarvis als Job Van Uitert achter zich hield. Een gemiste kans voor het Amerikaanse en Franse team, zeker gezien Algarve Pro Racing met James Allen als vierde afgevlagd werd.

Proton Competition - Porsche 911 RSR-19
Proton Competition - Porsche 911 RSR-19
In GTE nog een trio dat de kwalificatie kleurde, met Ryan Hardwick in de blauwe Proton Competition Porsche, Takeshi Kimura in de Kessel Racing Ferrari en Christian Ried in de zwarte Porsche van het Duitse team. Hardwick was de sterkere van de drie en verbeterde ronde na ronde zijn tijd. Even zag het er naar uit dat het een Proton 1-2 zou worden zoals tijdens de race gisteren. Maar dat was buiten Kimura gerekend die zich op het allerlaatste moment tussen beide Porsche's in nestelde. Ulysse de Pauw zag dan weer teamgenoot Kriton Lentoudis niet verder geraken dan een elfde plaats in de AF Corse Ferrari.

Tot slot ging de pole in LMP3 voor het eerst dit seizoen naar de RLR M Sport Ligier van Gael Julien. De Fransman vloerde in zijn laatste ronde de kerverse kampioen Marcos Siebert in de Cool Racing Ligier en Adam Ali in de Eurointernational Ligier. De Inter Europol Competition Ligier die gisteren geteisterd werd door een brand veroorzaakt door lekkende olie,  haalde eveneens de sessie en klokte een zesde tijd.

Nu is het aftellen naar de finale, die morgen om 14 uur plaatsvindt.

Foto's: Diogo SilvaDit artikel werd gepubliceerd door Thomas Smets in European Le Mans Series op zaterdag 21 oktober 2023 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting 4H Portimão.
  • De Swert Opticiens

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons