van der Horst

4H Portimão: Eindelijk raak voor Iron Dames - Prema Racing kampioen

Prema Racing kampioen LMP2 European Le Mans Series 2022
Prema Racing kampioen LMP2 European Le Mans Series 2022
De pole behalen is één ding, maar een race winnen is totaal iets anders. Toch brachten de Iron Dames hun race tijdens de 4 Hours of Portimão tot een goed einde. Sarah Bovy, Doriane Pin en Michelle Gatting hadden meer dan een minuut voorsprong op de eerste achtervolger. Dat terwijl de overwinning in LMP2 voor de nieuwe kampioen Prema Racing weggelegd was en er een dramatische finish was in de LMP3-klasse.
Iron Lynx - Ferrari 488 GTE
Iron Lynx - Ferrari 488 GTE
De start van de race werd al met een halfuur verlaat vanwege werken aan de safety barrière die beschadigd raakte bij een vorige race en daarbij stonden de regensluizen open. Het slechte weer bracht de nodige chaos mee tijdens de race die maar liefst zes full course yellows telde. Maar in GTE was er niets te beginnen tegen de Iron Dames Ferrari. In de openingsfase verloor de Ferrari even de leiding, maar tijdens de eerste full course yellow - overigens veroorzaakt door Mühlner Motorsport - namen ze deze weer over. Het was vooral Pin die in de schijnwerpers stond, want na haar stint had zij anderhalve ronde voorsprong op heel het veld. Gatting mocht de race afsluiten om zo een eerste overwinning in de klasse te nemen, voor de Oman Racing with TF Sport Aston Martin van Ahmad Al Harthy, Sam de Haan en Marco Sorensen en de Kessel Racing Ferrari van Takeshi Kimura, Frederik Schandorff en Mikkel Jensen. Alessio Picariello en co in de Absolute Racing Porsche eindigden als achtste. 

Deze laatsten maakten nog een kans op de titel, maar moesten hopen dat Proton Competition negende of lager zou eindigen. Uiteindelijk reden Christian Ried, Lorenzo Ferrari en Gianmaria Bruni richting een vijfde plek, waardoor zij hun tweede titel in drie jaar pakten. Kessel Racing wordt zo tweede en dankzij hun overwinning eindigden de dames van Iron Lynx als derde in de eindstand. Alle drie teams krijgen ook een automatische invitatie voor de 24 uren van Le Mans.

In LMP2 werd vooral diegene die de beste strategie had, beloond. In dit geval was dat Prema Racing. Louis Delétraz, Juan Manuel Correa en Ferdinand Habsburg kregen wel af te rekenen met onder meer Inter Europol Competition en TDS Racing x Vaillante. Maar eens die vooraan wegvielen, lag de weg open voor de rood-witte Oreca die de winst en de titel pakte. Panis Racing met Job van Uitert, Nico Jamin en Julien Canal eindigde tweede en worden zo vice-kampioen, nadat de United Autosports Oreca moest opgeven. COOL Racing met Nicolas Lapierre, Yifei Ye en Niklas Krütten vervolledigde het podium.

In LMP2 Pro-Am ging de winst naar Racing Team Turkey van Charlie Eastwood, Jack Aitken en Salih Yoluc. Het trio moest wel wat watertjes doorzwemmen, maar geraakte toch op kop. Hiermee pakt het Turkse team ook de titel in Pro-Am.

Maurice Smith, Michael Benham en Malthe Jakobsen
Maurice Smith, Michael Benham en Malthe Jakobsen
Tot slot was er het nodige drama in LMP3. Alle ogen waren gericht op een duel tussen de Ligiers van COOL Racing en Inter Europol Competition. Terwijl Malthe Jakobsen de leiding nam, begon de groen-gele Ligier van het Poolse team terug te vallen. Nochtans had men een voorbode van 18 punten, maar op tien minuten van het einde was het over en out voor hen. Guilherme de Oliveira kampten met stuurproblemen en de wagen raakte daarenboven ook nog een Aston Martin. Een opgave tot gevolg en de titel schoof naar Jakobsen, Maurice Smith en Michael Benham. De United Autosports Ligier van Bailey Voisin, Finn Gehrsitz en Josh Caygill pakte zilver, terwijl de andere COOL Racing Ligier van Jacques Foubert, Antoine Doquin en Nicolas Maulini het laagste podiumtrapje bezette.

DKR Engineering met Tom van Rompuy en co eindigde met de Duqueine op een zesde plaats. Ze eindigen wel het seizoen met een derde plaats in de eindstand.

Foto's: European Le Mans SeriesDit artikel werd gepubliceerd door Thomas Smets in European Le Mans Series op zondag 16 oktober 2022 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting 4H Portimão.
  • St. Paul

Copyright 2000-2023 Autosport.be - Contacteer ons