van der Horst

4H Portimão: United Autosports besluit seizoen met winst en vice-titel (Update)

Phil Hanson, Jonathan Aberdein en Tom Gamble
Phil Hanson, Jonathan Aberdein en Tom Gamble
Tijdens de 4 Hours of Portimão moesten er nog heel wat titels verdeeld worden in de klassen van de European Le Mans Series. Team WRT had de titel bij de LMP2's al te pakken, maar de vice-titel moest nog uitgereikt worden en die geeft een automatische invitatie voor de 24 uren van Le Mans volgend jaar. Die gaat dus naar United Autosports, nadat Tom Gamble, Phil Hanson en Jonathan Aberdein met de winst gingen lopen.
In het eerste uur van de race bleef het veld bij elkaar tot de Duqueine Team Oreca zijn band verloor, spinde op het rechte stuk, terwijl Andreas Laskaratos in de 1 AIM Villorba Corse de bandenmuur raakte aan de pit-ingang. De wedstrijdleiding kon niet anders dan de wedstrijd stilleggen voor een twintigtal minuten, waardoor alle vooropgestelde strategieën de vuilbak in konden. Van daaruit werden er verschillende mogelijkheden uitgetest en pakte Team WRT in het derde uur de leiding over. Alles leek vlot te verlopen voor het Belgische team tot bij de voorlaatste stop de United Autosports Oreca #22 alleen maar tankte en geen bandenwissel deed, wat hen tien seconden opleverde en zo ook de winst voor Aberdein, Hanson en Gamble.

Algemeen Podium 2021 4 Hours of Portimão
Algemeen Podium 2021 4 Hours of Portimão
Team WRT met Yifei Ye, Louis Delétraz en Robert Kubica, sloot hun schitterende seizoen af met een tweede plaats, terwijl Algarve Pro Racing met Richard Bradley, Sophia Flörsch en Ferdinand Habsburg het laagste podiumtrapje in beslag nam. Overigens een unicum, want voor het eerst stond een vrouw op het algemeen podium. Met deze eindstand springt United Autosports naar een tweede plaats in het kampioenschap en pakt zo de tweede invitatie voor Le Mans. Bij de Pro-Am ging de winst naar Cool Racing met Charles Milesi, Nicolas Lapierre en Alexandre Cougnaud en dat ondanks de nodige problemen. De titel daar ging wel naar G-Drive Racing met John Falb en Rui Andrade, die ditmaal bijgestaan werden door Gustavo Menezes.

LMP3 Podium 2021 4 Hours of Portimão
LMP3 Podium 2021 4 Hours of Portimão
Bij de LMP3's wist DKR Engineering wat het moest doen wilde het de titel behalen. Die taak werd door Laurents Hörr en Mathieu de Barbuat keurig afgewerkt en zij gingen met de winst lopen. Gezien het na de herstart bergaf liep voor kampioenschapsleider Cool Racing, dat een lekke band kreeg op twee uur van het einde, mag het Luxemburgse team nu ook een titel in de ELMS achter zijn naam schrijven. Ugo de Wilde werd samen met Adam Eteki en Martin Hippe tweede in de Inter Europol Competition Ligier, terwijl Wayne Boyd, Robert Wheldon en Edouard Cauhaupe de United Autosports Ligier op een derde plaats parkeerden. Bij de piloten is Hörr ook kampioen, terwijl Nicolas Maulini, Matthew Bell en Niklas Krütten genoeg punten hadden om toch nog als tweede geklasseerd te worden.

Iron Lynx - Ferrari 488 GTE
Iron Lynx - Ferrari 488 GTE
Bij de GTE's ging het er bitsig aan toe, maar het was uiteindelijk de Iron Lynx Ferrari van Matteo Cressoni, Rino Mastronardi en Miguel Molina die zowel met de winst als met de titel ging lopen. Makkelijk was het niet, want de Proton Competition Porsche van Michael Fassbender, Felipe Laser en Richard Lietz maakte het de Ferrari knap lastig. Uiteindelijk moesten zij tevreden zijn met een tweede plaats. Derde eindigde de Iron Lynx Ferrari die door de dames Sarah Bovy - met overigens een ijzersterke stint -, Rahel Frey en Michelle Gatting bestuurd werd. Als vierde eindigde de Spirit of Race Ferrari en dat bleek belangrijk te zijn gezien de AF Corse Ferrari pas als tiende over de meet ging, het Zwitserse team met Duncan Cameron, Matt Griffin en David Perel pakte zo de tweede plaats in de eindstand en tevens de daaraan gekoppelde automatische invitatie voor Le Mans.

Update

Na de race kreeg DKR Engineering nog een straftijd van een minuut en vijf seconden aangesmeerd. Volgens de stewards reed de Duqueine veel te lang rond met een kapot achterlicht. Zij kregen tijdens de race al een waarschuwing dat dit moest gerepareerd worden, maar gezien er niet meer gepit moest worden, reden zij door met alle gevolgen vandien. Hierdoor promoveert Ugo de Wilde en co naar winst, terwijl DKR terugvalt naar plaats vier. Ondanks de terugval blijven zowel DKR Engineering als Laurents Hörr nipt kampioen in LMP3, met 3 punten voorsprong op Cool Racing.

Foto's: European Le Mans SeriesDit artikel werd gepubliceerd door Thomas Smets in European Le Mans Series op zondag 24 oktober 2021 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting 4H Portimão.
  • Dreamdrive

Copyright 2000-2022 Autosport.be - Contacteer ons