van der Horst

4H Portimão: Winst en titel voor Alessio Picariello en Proton Competition in GTE

Alessio Picariello, Ryan Hardwick en Zach Robichon
Alessio Picariello, Ryan Hardwick en Zach Robichon
Het was een lastige dag in Portimão. Nadat de wedstrijdleiding de race maar liefst anderhalf uur later liet starten en daarna bijna een uur nog eens stillegde, kregen de teams nog iets minder dan drie uur wedstrijd om de laatste titels uit te delen. Wederom kwam de Proton Competition Porsche #16 er als beste uit in de GTE-klasse. Ryan Hardwick en Zach Robichon zorgden ervoor dat Alessio Picariello het kon afmaken en zo ook de allerlaatste titel kon claimen met een GTE. De algemene winst ging voor een tweede keer in drie dagen tijd naar United Autosports.
  • Skylimit Events
Proton Competition - Porsche 911 RSR-19
Proton Competition - Porsche 911 RSR-19
De regen teisterde het circuit zwaar rond de middag. Zo zwaar dat de wedstrijd anderhalf uur later dan gepland aanvatte, om na vijf minuten weer terug stil gelegd te worden. Ondertussen liep de klok verder en pas wanneer er nog drie uur te gaan waren, kwamen de deelnemers terug in actie. In GTE kon het praktisch niet meer misgaan voor Hardwick, Robichon en Picariello. Twee van hun drie concurrenten voor de titel kregen het zwaar te verduren in die laatste drie uur. Bovendien reed de blauwe Proton Competition Porsche ook nog aan de leiding, waardoor het al serieus moest misgaan om naast de titel te pakken en dat gebeurde gelukkig niet en zo kon onze landgenoot richting winst rijden.

AF Corse - Ferrari 488 GTE EVO
AF Corse - Ferrari 488 GTE EVO
Picariello werd in het laatste uur nog wel bedreigd door een andere landgenoot, namelijk Ulysse de Pauw. Die kwam opzetten en kon zich voorbij de Proton Competition Porsche #77 wurmen. De AF Corse Ferrari kwam nog dichtbij de leider, maar de twee full course yellows op het einde van de race deden hem de das om, al mag de Pauw samen met Kriton Lentoudis en Rui Aguas het seizoen afsluiten met een podiumplaats. De Porsche met Julian Andlauer, Christian Ried en Gianmarco Levorato maakte het podium vol en maakte hiermee ook er een Proton Competition 1-2 in de eindstand van.

Podium 2023 ELMS 4H Portimão Algemeen
Podium 2023 ELMS 4H Portimão Algemeen
Voor de algemene winst stond er geen maat op United Autosports USA. Phil Hanson, Marino Sato en Oliver Jarvis domineerden de race, al kregen ze in het laatste uur door een safety car procedure het nog warm. Toch hield laatstgenoemde het hoofd koel en had aan het einde van de race vijf seconden voorsprong over. Ook voor de tweede plaats volgde nog een stevig duel tussen Algarve Pro Racing en Panis Racing, waar beiden elkaar zelfs aantikten in de voorlaatste ronde. Maar Alex Lynn hield stand en haalde zo met James Allen en Kyffin Simpson de tweede plaats, waarmee zij ook de titel verzekerden. Panis Racing met Job Van Uitert, Manuel Maldonado en Tijmen van der Helm moesten tevreden zijn met de derde plaats.

DKR Engineering - Oreca 07 Gibson
DKR Engineering - Oreca 07 Gibson
LMP2 Pro-Am kende ook een thriller voor het toekennen van de titel. Alles zou beslist worden met een duel tussen AF Corse en Cool Racing. Deze laatste was met Malthe Jakobsen een inhaalmanoeuvre aan het maken op Ben Barnicoat, die eerder ook al kennismaakte met de zusterwagen van het team. De jonge Deen haalde de Brit in, maar kwam zes tienden te kort voor de winst en dus ook de titel, die zo naar Mathieu Vaxivière en François Perrodo ging. Nielsen Racing met Rodrigo Sales, Ben Hanley en Mathias Beche pakte de derde plaats. Voor DKR Engineering en Tom Van Rompuy leek de start weer veelbelovend, maar naarmate de race vorderde, zakten zij verder weg tot een uiteindelijke zesde plaats.

Podium 2023 ELMS 4H Portimão LMP3
Podium 2023 ELMS 4H Portimão LMP3
Tot slot in LMP3 ging de winst naar het duo Matthew Richard Bell en Adam Ali in de Eurointernational Ligier. Nadat de Canadees de pole pakte, domineerde hij samen met zijn teamgenoot de race. Aan het einde daarvan hadden zij een ronde voorsprong op kampioenen Adrien Chila, Marcos Siebert en Alex Garcia in de COOL Racing Ligier en de DKR Engineering Duqueine voor Alexander Bukhantsov, James Winslow en Pedro Perino.

Foto's: Diogo SilvaDit artikel werd gepubliceerd door Thomas Smets in European Le Mans Series op zondag 22 oktober 2023 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting 4H Portimão.
  • LTF

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons