van der Horst

4H Spa: Tom Van Rompuy: "Podium dit weekend is zeker de doelstelling"

Tom Van Rompuy
Tom Van Rompuy
Het seizoen 2022 van de European Le Mans Series 2022 is bijna aan zijn einde toe met de voorlaatste race in Spa-Francorchamps en tevens ook de voorlaatste race van het debuutseizoen van Tom Van Rompuy binnen de ELMS. De Antwerpenaar stapte in de LMP3-klasse in bij DKR Engineering en ondanks pech dit seizoen, kende hij al een hoogtepunt in Barcelona met een eerste podiumplaats. Tijd om nog eens een gesprek te voeren met de immer sympathieke piloot.
Alexander Bukhantsov, Sebastián Álvarez en Tom van Rompuy
Alexander Bukhantsov, Sebastián Álvarez en Tom van Rompuy
"Over het algemeen verloopt mijn seizoen positief. In het begin bij de testen in Valencia was het even wennen, maar DKR Engineering heeft mij goed opgevangen. We konden ook rekenen op een goede coach met huidig kampioen Laurents Hörr, die met het nodige respect ons alles haarfijn uit de doeken deed. Na twee dagen had ik wel het gevoel dat ik heb het onder de knie had. En het team bevestigde dat ook. Ik merkte dat ze zelf ook tevreden waren en graag met mij wilden samenwerken. Dan begonnen we aan het seizoen. Iedere race waren we in de running voor het podium, maar tijdens de races zelf ging er altijd wel iets fout. Zoals in Paul Ricard eindigden we even in de grindbak na een pilotenfout en in Imola hadden we te kampen met nukkige remmen (zij reden tijdens de wedstrijd overigens niet in hun originele wagen nvdr). Maar in Barcelona hebben we eindelijk kunnen bevestigen en alle puzzelstukjes vielen mooi in elkaar."

"Vooraf had ikzelf gedacht dat ik meer rond de middenmoot bij de bronzen piloten ging uitkomen, maar uiteindelijk zit ik continu binnen de top drie. Dat merk je ook dit weekend toen ik de tweede tijd realiseerde hier op Spa tijdens de Bronze drivers test, waarin vooral ikzelf en Charles Crews met elkaar de strijd aangingen. Dat heb ik grotendeels te danken aan het team, want zij hebben mij goed begeleid vanaf het begin. Uiteindelijk kan een team je ook maken of kraken, maar DKR heeft mee geholpen tot waar ik nu sta. Maar zij zijn goed in het samenstellen van het team. Het is ook uiteindelijk hun prioriteit om een goeie bronzen piloot te vinden in combinatie met een snelle silver piloot om op het einde van de rit een goeie ploeg te vormen."

Ondertussen heeft van Rompuy ook dit jaar voor het eerst Le Mans leren kennen: "Het was echt een super ervaring. Ik had gehoopt dat ik met de LMP3 kon gaan, maar gezien de kans minder leek, heeft DKR gezorgd dat ik in een Ligier JS P4 kon kruipen. Het was ook wel wennen, gezien dit zelfs voor het team een compleet nieuwe wagen was. Maar we konden ons wel meten met de jonge wolven die in het kampioenschap zitten, al was deze race vooral om kennis op te doen en dat ging goed. Ook heb ik een rondje alleen op het circuit gereden tijdens de race en ondanks de wagen iets trager was, kon ik echt genieten van de rechte stukken op de Hunaudières. Dus al bij al een zeer goede ervaring."

De volgende stap was natuurlijk ook de Oreca LMP2 leren kennen en ook dat heeft Van Rompuy al kunnen afvinken: "Ik heb in Barcelona kunnen testen met de LMP2 en dat was een fantastische wagen. Het is een grote stap voorwaarts in vergelijking met de LMP3 en gezien ik nu de ervaring met beide heb, is de LMP3 moeilijker om mee te rijden geworden. Het verschil in gewichtbalans, de software die aanwezig was, de manier van rijden. Ik voelde mij vrij snel thuis in de wagen. De LMP3 is dus een goede leerschool richting LMP2."

Natuurlijk is nog altijd het plan om richting de 24 uren van Le Mans te trekken volgend jaar met de Oreca LMP2, maar hoe ziet de verdere voorbereiding er uit?
DKR Engineering - Duqueine M30 - D08
DKR Engineering - Duqueine M30 - D08
Van Rompuy: "Er zijn plannen in die richting, maar die zijn nog niet helemaal rond. We willen graag de Asian Le Mans Series rijden met een LMP2 of een LMP3. Het is daar dat DKR Engineering zijn ticket voor Le Mans wil proberen te scoren en daarom gokt het team op twee paarden om deze toch binnen te halen. Het is nog afwachten in welke wagen ik zal stappen. Maar eens dit rond is en we kunnen naar Le Mans gaan, zal ik de eerste twee wedstrijden afwerken in de European Le Mans Series om dan richting Le Mans te trekken en ook nog veel testrondjes afleggen natuurlijk."

Om af te sluiten, dit weekend is het natuurlijk een thuisrace, wat zijn de verwachtingen?
"We komen naar Spa voor een podiumplaats. Dat is onze doelstelling voor dit weekend," besluit een enthousiaste Tom Van Rompuy.

Foto's: MPS Agency - Georges de Coster - Thomas SmetsDit artikel werd gepubliceerd door Thomas Smets in European Le Mans Series op zaterdag 24 september 2022 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting 4H Spa.
  • STX Motorhomes

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons