van der Horst

4H Spa: United Autosports wint - Drie van de vier deelnemende Belgen op podium

Michelle Gatting, Doriane Pin en Sarah Bovy
Michelle Gatting, Doriane Pin en Sarah Bovy
United Autosports heeft de 4 Hours of Spa gewonnen, de voorlaaatste manche in het kader van de European Le Mans Series. Tom Gamble, Duncan Tappy en Phil Hansson overheersten de race en eindigden met een comfortabele voorsprong. Daarnaast was er ook succes voor onze landgenoten weggelegd, want zowel Tom Van Rompuy, Sarah Bovy als Alessio Picariello eindigden op het podium in hun respectievelijke klassen.
United Autosports - Oreca 07 Gibson
United Autosports - Oreca 07 Gibson
Nochtans was het polesitter Cool Racing die het beste vertrok, maar na een paar foutjes viel de Zwitserse ploeg naar achteren, waardoor United Autosports bovenaan kwam te staan. Van daaruit moest United Autosport in de eerste uren het vooral nog opnemen tegen Prema Racing, Panis Racing en Inter Europol Competition - die overigens als laatste moesten starten -, maar eens de paarse Oreca alleen was, reed deze weg van de rest van het veld. Ondertussen ontstond er een heus duel tussen Inter Europol Competition en Prema Racing om de tweede plaats en dus ook de positie in het kampioenschap, maar het Poolse team met David Heinemeier Hansson, Fabio Scherer en Pietro Fittipaldi hield stand voor Louis Deletraz, Juan Manuel Correa en Ferdinand Habsburg. Voor United Autosports was het overigens hun eerste overwinning van het seizoen en de vijfde in de laatste zes jaar op Spa.

In de Pro-Am klasse ging de overwinning naar Racing Team Turkey met Will Stevens, Salih Yoluc en Charlie Eastwood, nadat Stevens de wagen van AF Corse in de laatste meters nog voorbij ging. Helaas haalde Mühlner Motorsport de finish niet. Ugo de Wilde geraakte betrokken bij een ongeval met een Ferrari op de Raidillon en een uur voor het einde moest Thomas Laurent de wagen in de pits parkeren.

Alexander Bukhantsov, Sebastián Álvarez en Tom van Rompuy
Alexander Bukhantsov, Sebastián Álvarez en Tom van Rompuy
In LMP3 was Tom van Rompuy in de openingsfase van de race zeer goed weg met de DKR Engineering Duqueine en reed zelfs tijdens zijn stint aan de leiding. Dat terwijl de polesittende Cool Racing Ligier moest opgeven nadat deze geraakt werd door een concurrent. De Antwerpenaar gaf het stuur door aan Alexander Bukhantsov, maar deze kon niets beginnen tegen Nicolas Pino van Inter Europol Competition. De Brit geraakte er voorbij en de groen-gele Ligier hield goed stand tegenover later Sebastian Alvarez. Voor het tweede weekend op rij eindigt de Antwerpenaar dus op een tweede plaats, wederom achter Pino, Charles Crews en Guilherme Oliveira, terwijl de Nielsen Racing Ligier van Anthony Wells en James Littlejohn het podium vervolledigde. Hiermee doet vooral Inter Europol Competition een goede zaak in het kampioenschap en neemt het de leiding over in het klassement met 19 punten voorsprong op Cool Racing, terwijl DKR Engineering naar de derde plaats springt.

Andrew Haryanto, Alessio Picariello en Martin Rump
Andrew Haryanto, Alessio Picariello en Martin Rump
Tot slot leek er een unicum in de maak, want de Iron Lynx Ferrari van Sarah Bovy, Doriane Pin en Michelle Gatting lag aan de leiding, nadat de Kessel Racing Ferrari spinde op de Raidillon en die Bovy op een haar na miste. Maar de fluogele Ferrari vocht terug en pakte de kop terug over. Gatting probeerde op het einde nog aan te klampen, maar eindigde uiteindelijk op acht seconden, waardoor Charles Grunewald, Frederik Schandorff en Mikkel Jensen op het hoogste podiumtrapje mochten plaats nemen. Voor Jensen een unicum, want hij is de enige ooit die in alle klassen een overwinning behaalde. De derde plaats ging naar de Absolute Racing Porsche van Alessio Picariello, Martin Rump en Andrew Haryanto. Ook daar zal het interessant worden in het kampioenschap, gezien de leidende Proton Competition Porsche pas als vijfde eindigde en zo maar een voorsprong van negen punten overhoudt ten opzichte van Kessel Racing.

Met andere woorden, de finale in Portimão gaat dus nog zeer interessant worden. Deze vindt plaats op 16 oktober.

Foto's: Georges de Coster - Thomas Smets Dit artikel werd gepubliceerd door Thomas Smets in European Le Mans Series op zondag 25 september 2022 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting 4H Spa.
  • STX Motorhomes

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons