van der Horst

4H Spa: United Autosports wint na hectische eindfase

United Autosports - Oreca 07 Gibson
United Autosports - Oreca 07 Gibson
Bij de 4 Hours of Spa kwam de United Autosports Oreca van Filipe Albuquerque en Philip Hanson als winnaar uit de bus. Toch was het geen gemakkelijke job voor het Portugees-Brits duo. De polesittende Oreca kreeg te maken met een lekke band en moest zich terug naar de bovenste gelederen vechten. In het laatste uur leek een tweede plaats het hoogst haalbare voor het Britse team, totdat de leidende Graff Oreca bestraft werd met een drive through, waardoor Albuquerque en Hanson voor een tweede jaar op rij op het hoogste schavot mochten plaatsnemen. Voor de tweede plaats daarentegen was het strijden tot in de laatste bocht.
  • Dreamdrive
Cool Racing Oreca vs Graff Oreca
Cool Racing Oreca vs Graff Oreca
Dankzij de eerder vermelde straf viel Tristan Gommendy met de Graff Oreca terug naar een tweede plaats en kreeg in de eindfase een razendsnelle Antonin Borga met de Cool Racing Oreca in zijn zog. Borga haalde alles uit de kast om de Franse wagen voorbij te geraken wat uiteindelijk lukte in de laatste bocht, al raakten zij elkaar vrij hevig. De Zwitser geraakte voorbij de Fransman en kwam als tweede over de meet, maar kreeg vrij snel na de race een straf van 10 seconden aangerekend, waardoor Cool Racing wagen naar het laagste podiumtrapje verwezen werd. Net naast het podium eindigde de G-Drive Racing Aurus van Rusinov/Vergne/Van Uitert en de Duqueine Engineering van Jamin/Ragues/Bradley vervolledigde de top vijf.

Sam Dejonghe maakte zijn debuut vandaag in de Ligier LMP2 van Inter Europol Competition. De Ligier kon zich nog na de eerste uren in de top tien werken, maar moest uiteindelijk tevreden zijn met een 12de plaats op twee ronden van de eindwinnaar.

Eurointernational - Ligier JS P3 Nissan
Eurointernational - Ligier JS P3 Nissan
In de LMP3-klasse kregen we een spannende eindstrijd voorgeschoteld. Anthony Wells begon met de Nielsen Racing Norma als leider aan de laatste ronde met in zijn zog kampioenschapsleider de Inter Europol Competition Ligier van Nigel Moore en de Eurointernational Ligier van Mikkel Jensen. Alles leek er op dat dit ook de einduitslag ging worden, tot in de laatste ronde Jensen beide wagens voorbij geraakte en zo de overwinning kon binnenhalen. Hiermee komen Jensen en ploegmaat Jens Petersen op gelijke hoogte met het duo Moor/Hippe en ligt er nog een interessante finale in het verschiet voor deze klasse.

Luzich Racing - Ferrari 488 GT3
Luzich Racing - Ferrari 488 GT3
Bij de GTE's had de Luzich Racing Ferrari van Alessandro Pier Guidi, Nicklas Nielsen en Fabien Lavergne maar één doel: voor de Dempsey - Proton Racing Porsche eindigen om zo de titel al veilig te stellen en deed dit met succes. Al ging het niet zonder slag of stoot. Er werd geregeld haasje over gedaan met de enige Porsche in het veld, maar de Ferrari gaf op meer dan een uur van het einde de leiding niet meer af en reed zo naar de overwinning. Dankzij deze winst heeft het trio genoeg punten om zich al kampioen te kronen en zo als eerste zeker te zijn van hun invitatie voor de volgende editie van de 24 Uren van Le Mans.

De volgende ELMS manche op het programma is tevens de finale in Portimão, die zal doorgaan op 27 oktober.

Foto's: Thomas Smets - Racing International PhotographySchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Thomas Smets in European Le Mans Series op zondag 22 september 2019 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting 4H Spa.
  • Heinz Performance

Copyright 2000-2020 Autosport.be - Contacteer ons