van der Horst

6 Uren van Kortrijk: Didier Duquesne met mokerslag naar leiding

Zes uren van Kortrijk
Zes uren van Kortrijk
De 23ste editie van de 6 uren van Kortrijk krijgen met Didier Duquesne een mooie leider op de openingsdag. De Aalbekenaar sloeg op KP Moeskroen, letterlijk en figuurlijk in diens achtertuin, een mokerslag van jewelste. Ondanks het gure weer kwam er heel wat volk opdagen, zeker op KP Moeskroen.
Even schrikken toen de organisatoren zaterdagochtend wakker werden met een mooi laagje sneeuw in de omgeving van Kortrijk. Het weer bleef een heel dag guur en grauw met nu en dan eens een flauw herfstzonnetje. Echte rallyliefhebbers zijn echter meer gewoon en dat liet zich merken op de eerste klassementsproeven van de dag. Op de openingsproef van deze 6 uren, ’t Hoge, daagden heel wat toeschouwers op, op de aangegeven publiekspunten.

Op de volgende proef, die van KP Moeskroen, dé absolute publiekslieveling, trotseerden ongeveer 2.000 toeschouwers het weer. Zoals vooraf aangekondigd hield de politie van Moeskroen verscherpte controles. Op de site van Lavano, waar een ware rallytempel werd opgetrokken, hielden een vijftal agenten alles nauwgezet in de gaten. Ook aan de brug, die het publiek over moest om het beste overzichtspunt te krijgen, stonden een zestal eenheden. Het publiek hield rekening met de richtlijnen en hield zo veel mogelijk tassen en rugzakken thuis.

De openingsdag werd vooral een sportief feest, met honderden geïnteresseerden op de technische controle en misschien zelfs duizenden toeschouwers langs de proeven. Autostal Groeninghe kan moeilijk exacte cijfers geven, aangezien de toegang tot de tent, servicezone en klassementsproeven volledig gratis is.

De nieuwe proef op ’t Hoge verliep vlot en werd gesmaakt. Het was Komenaar Claudie Tanghe die in zijn Ford Fiesta R5 de beste tijd neerzette, voor Wervikaan Davy Vanneste (Ford Fiesta R5) op een seconde, en Aalbekenaar Didier Duquesne (Ford Fiesta WRC), op twee tellen.

Duquesne stelde echter orde op zaken, sloeg iedereen murw op Moeskroen en draaide achttien tellen sneller dan eerste leider Claudie Tanghe en zelfs twintig op Bernd Casier (Ford Fiesta R5). Duquense komt op kop met 16 seconden voorsprong op Tanghe en 20 op Casier. Andy Lefevere (Mitsubishi R4) volgt al 41 seconden. Laurent Bayard (Corolla WRC) en Bert Cornelis (Polo S2000) kijken toe op 46 seconden. Didier Vanwijnsberghe (Toyota Celica), Geoffrey Vander Schelden (Ford Fiesta R5), Paul Lietaer (Subaru Legacy) en Melissa Debackere (Subaru Impreza WRC) ronden de top tien af.

Tom Tytgat zet zich op kop van de historics. Hij heeft vier seconden voorsprong op Vauterin. Vincent Verschueren (Opel Ascona) en Robin Maes (Opel Ascona) volgen kort. Pieter-Jan Maeyaert (Ford Escort) en Wim Decock (Porsche 911) vervolledigen op ruime achterstand de top zes.

Op zondag worden nog twaalf proeven afgewerkt. Omstreeks 17u30 kennen we de opvolger van Vincent Verschueren. (AANGEGEVEN TIJDEN ZIJN OFFICIEUS!!!)

Sandro DelaereSchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door DSP VOF in VAS Rally op zondag 22 november 2015.
  • Shopa

Copyright 2000-2021 Autosport.be - Contacteer ons